einzige ... końcówka?

Temat przeniesiony do archwium.
ich habe einer einzige... (jaka końcówka)Frau geholfen. Ja myślę, że powinno być einzigen, a WY?
ich denke es auch :)
Schade, daß Du nur

einer einzigen Frau geholfen hast.

Es gibt noch tausende andere...

:-)
vielleicht war sie die einzige in seinem Leben... ;-)
wielkie dzieki - Mokotow- das ist nur Anfang:) a jak wygladaja koncowki Plural przymiotników z rodzajnikami nieokreślonymi (odmiana mieszana)w N, D i Akk??
r. męski:
N. -er
G. -en
D. -en
A. -en

r. żeński:
-e
-en
-en
-e

r. nijaki:
-es
-en
-en
-es

l. mnoga:
-e
-er
-en
-e
sie war nur meine Schuelerin, die hat gesagt, dass wir einer einziger Frau sagen muessen:/
jesteś pewna, że przymiotnik z rodzajnikiem nieokreślonym takie końcówki w Plural przyjmuje?
tak, nawet sprawdziłam w repet. Bęzy
vielen Dank:)
mam problem z tymi rodzajnikami, zdałem GDS, ale powiem Ci, ze oni chyba nie patrzeli na końcówki, poza tym być może jest tak, że robię to samoczynnie:) a jak mam kogos nauczyć to mam problem jak przekazac koncówki:). Jeszcze raz wielkie dzieki:)
*zamiast rodzajnikamni mialo byc koncowkami przymiotników:)
hehe, mam tak samo. Pamiętam co prawda jakie są po kolei, ale jak piszę to o tym zapominam :)
also, ich weiß nicht, was nataila glaubt, ich glaube etwas anderes:

Wenn in der Einzahl ein unbestimmter Artikel steh, wird der Plural meist weggelassen.

Beispiel:

Eine gute Frau - (Plural) gute Frauen
dlaczego więc są 2 różne odmiany przymiotnika w liczbie mnogiej?
a końcówka czasownika się nie zmienia przypadkiem na -n :) tam gdzie sie da?:)
dobra, nie było tego pytania :)
Mokotow, kennst du nicht Polnisch?? Wir sagen ueber Endung
jakiego czasownika???
Das verstehe ich jetzt nicht ganz. Es gibt noch die Fälle mit bestimmtem Artikel. Kannst Du Deine Frage mit Beispielen erläutern?
OK. OK, cofka - klar - aber wie ihr wißt, kann ich kein Polnisch. Ich bitte um Entschuldigung...
nie przeczytałam dokładnie Twojej wypowiedzi i pomyślałam, że chodzi ci ogólnie o l. mnogą, niezależnie od rodzajnika, że jest jedna odmiana
Gott! Sorki miało być rzeczownika...:/ np. w Dativie "guten Kindern"?
aaa... to zależy od rzeczownika, jak zapewne wiesz, są 3 odmiany rzeczowników
to wiem:) dzieki, pozdrawiam
Das hab' ich nicht gewusst... Und glaube nicht daran :-)

Mokotow, soll ich für Dich auch irgendwelche "Therapie" erdenken? ;P Sie wäre sehr nötig, wie ich sehe... :-) Oder? ;-)
Hat mir Deine geholfen? Hm, ich weiß nicht.
Ja. Fang an.
Hmmmm... :>
Ehrlich gesagt: ich habe keine Idee ;-( Tja...bin leider zu dumm dafür, aber werde noch daran denken.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka