Ja podpisywałam umowe z moją agencją dotyczącą wyjazdu jako Au-pair, jeszcze jestem w POlsce,aleprzeczytałam, że jest to pośrednia forma pomiędzy studiami,a pracą zarobkową i nie jets to praca zarobkowa nie liczy się do żadnego ubezpieczenia "zarabiane" przez nas pieniądze, gdyż to są dla nas tylko kieszonkowe. A o to kawałek tej umowy:
"Zasady zatrudnienia w Europie regulowane są przez uchwaloną przez Radę Europy konwencję nr 68 z dn. 24 X 1969 "European Agrement on Au Pair Placement", która określa wyjazdy Au Pair jako formę pośrednią między pobytem studenckim a wyjazdem do pracy i reguluje formalne zasady zatrudniania i wynagrodzenia. Osoba wykonująca pracę jako Au Pair"
"w związku z zasadmi okreslonymi w ust. 2 Uczestnik Programu Au Pair nie przysługują świadczenia socjalne ani też nie podlega on ubezpieczeniu społecznemu oraz ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków. Uczestnik Programu zawrze umowę ubepzieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków na własny koszt, zgodnie z postanowieniami ust. 20"
POzdrawiam