Zdanie dotyczące biochemii

Temat przeniesiony do archwium.
Czy wie ktoś z Was, jak przetłumaczyć takie zdanie?

"Przez błonę mitochondrium nie są transportowane zredukowane dinukleotydy, a jedynie elektrony. Dzieje się tak za sprawą czółenka (wahadła) glicerofosforanowego lub jabłczano-asparaginowego."

Z góry bardzo dziękuję!
studierst du Biologie in Deutschland. Wozu brauchst du solche Übersetzung???
a wie ktos - jednak ktos inny tez - biuro tlumaczen...

my tu sobie po swojemu
Ich habe das vor, und zwar im Rahmen eines Stipendiums. ;) Deswegen möchte ich ein bisschen Biologie auf Deutsch kennen lernen und übersetze mir gerade einen biochemischen Text über die oxidative Phosphorylierung. ;)
Jak mi się uda to przetłumaczyć i napiszę tutaj, to może mi coś podpowiecie, gdybym jakiś błąd gramatyczny zrobił. ;) Pozdrawiam!
:-)
Mogłoby tak być Waszym zdaniem? ;)
Durch die Mitochondrienmmbran sind nicht die reduzierte Dinukleotide, jedoch die Elektronen transportiert. Es passiert so über den Glycero-3-phosphat- und Malat-Aspartat-Shuttle.
Durch die Mitochondriummembran werden keine derivasierten (?) Dinukleotide transportiert, sondern nur Elektronen. Das geschieht dank der „glicerofosforanowy“ glyerin-phosphor Rezeptoren (Sensoren) oder die (Oh Gott!) Apfel-asparagin- …

(sorry. Ich bin kein Biochemiker…)
Myślę, że jednak lepszym określeniem na "zredukowany" będzie "reduziert", ponieważ funkcjonuje w literaturze określenie "Redox-Reaktionen" i odpowiednio "reduziert" und "oxidiert". ;) A propos tych czółenek... już wiem jak to się nazywa po niemiecku, udało mi się znaleść na niemieckiej Wikipedii: das Glycerin-3-Phosphat-Shuttle i das Malat-Aspartat-Shuttle.

Zatem (prawie)ostateczna wersja:
Durch die Mitochondriummembran werden keine reduzierte Dinukleotide transportiert, sondern nur Elektronen. Das geshieht dank des Glycerin-3-Phosphat-Shuttle's und Malat-Aspartat-Shuttle's.

Dzięki wielkie za pomoc!
klingt gut - aber ob das stimmt. Mit Hilfe von Mokotow und Wikipedia... :-(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia