NKJO Wrocław

Temat przeniesiony do archwium.
Kto z Was studiuje na nkjo we Wrocku i jakie sa wasze wrazenia? moglibyscie sie z nimi podzielic? bo stoje przed decyzja wyboru studiow i chcialabym znac wasze opinie, z gory dzieki:)
Hej,ja jestem na 3, a raczej miedzy 2 a 3 rokiem-wzielam dziekanke i szlifuje moj niemiecki w Szwabii-na nkjo we Wrocku:)Czego dokladnie chcesz sie dowiedziec?Wiem o tej szkole praktycznie wszystko a moje wrazenia sa zdecydowanie pozytywne:)
Pytam o opinie,bo slyszalam sporo nieprzychylnych recenzji o filologii(ze kiepska kadra) i chcialam wiedziec czy podobnie jest na kjo. czy nauczyciele wykladajacy na filologii ucza rowniez studentow kjo?
ciekawi mnie ,jak wygladalo by postepowanie w moim przypadku: Jestem uczennica trzeciego, ostatniego juz roku w niemieckim gimnazjum (odpowiednik polskiego liceum)w Neuzelle. Otóż niedługo otrzymam niemieckie świadectwo maturalne, nie zdaję niestety wymaganego języka niemieckiego, wiec pewnie jakies egzaminy pisemne i ustne bede musiala zaliczac..Masz moze pojecie czego dotycza,jak wygladaja?
czesc
ja jestem na II roku w NKJO Wroclaw. Jestem baaaardzo zadowolona. Kadra jest b.kompetentna i mila. Ja zdecydowanie podnioslam swoj poziom znajomosci niemieckiego (angielskiego zreszta tez). Oprocz praktycznej znajomosci j.niemieckiego sa tez takie zajecia jak literatura, historia, gramatyka opisowa, realioznawstwo, metodyka itd.
Jezeli nie zdajesz egzaminu z j.niemieckiego to czeka Cie egzamin pisemny (nie nalezy do najprostszych, ale spokojnie da sie przejsc) oraz rozmowa kwalifikacyjna (to juz w zasadzie przyjemnosc). Przed rozmowa dostajesz kwestionariusz do uzupelnienia (cos o sobie: m.in. zainteresowania itp.). Potem komisja zadaje pytania w zwiazku z tym kwestionariuszem (podobno czasami pytania nieco od tego odbiegaja). Wydaje mi sie, ze podczas rozmowy sprawdzaja przede wszystkim wymowe no i ogolna umiejetnosc wyslawiania sie po niemiecku.
Jezeli uczysz sie w gimnazjum w Niemczech, to moim zdaniem nie powinnas miec zadnych problemow z dostaniem sie do NKJO.
Ja ze swojej strony bardzo polecam ta szkole.
Nigdy nie zalowalam, ze zdecydowalam sie uczyc w Kolegium.
Mam nadzieje, ze choc troche pomoglam.
Zycze powodzenia:)
Rozmowa kwalifikacyjna na temat zainteresowan itp? Wydawalo mi sie ,ze zagadnienia zwiazane sa z gospodarka,polityka..Przynajmniej tak ambitne sa na UAM w P-niu:/ Czytalam,ze jesli mam niedzynarodowa mature to mam tylko egzamin pisemny.
Moglabys mi podac ,jesli znasz jakis link z przykladowymi testami, wystepujacymi na pisemnym? Chcialabym zbadac poziom trudnosci i czy sie nadaje na nkjo..
Kiedy ja zdawalam do NKJO nie bylo zadnych pytan odnosnie polityki ani gospodarki. Jest to NAUCZYCIELSKIE KOLEGIUM JEZYKOW OBCYCH, wiec mozesz zostac zapytana np. o to, dlaczego chcesz pracowac jako nauczyciel, jaki powinien byc dobry nauczyciel (ja mialam takie pytanie), w jaki sposob uczysz sie jezykow obcych itp. No i pytania do kwestionariusza (z tego co pamietam to prawie 4 str. A4).
Jezeli chodzi o przykladowe testy do naszego NKJO, to w internecie ich nie ma. Mozna bodajze kupic testy z poprzednich lat bezposrednio w kolegium. Na tescie jest sprawdzane rozumienie ze sluchu, rozumienie tekstu czytanego, gramatyka (trzeba umiec np. nazwac czesci mowy i zdania po polsku lub po niemiecku), slownictwo i wypracowanie. Mam nadzieje, ze nie pominelam zadnej czesci. Najlepiej wejdz na strone NKJO. Tam powinnas znalezc odpowiedz na to pytanie.
adres NKJO: http://www.nkjo-wroc.edu.pl/
Nie wiem jak wyglada sprawa z miedzynarodowa matura. Najlepiej zadzwonic do sekretariatu.
Jedna uwaga, niemiecka matura to najczęściej nie matura międzynarodowa! Alicja, zobacz jaki egzamin kryje się pod pojęciem matury międzynarodowej (International Baccalaureate Diploma):
http://www.menis.pl/miedzynarodowa_matura.html

Zadzwoń najlepiej bezpośrednio na uczelnie i dowiedz się jakie egzaminy Cię czekają (najprawdopodobniej takie jak "starych maturzystów", chyba, że NKJO jakoś jednak doceni Twoją niemiecką maturę).
Pozdr.
dziekuje za Twoj cenny wpis i za podanie linka:) Masz racje,zwracajac uwage na to ,ze niemiecka matura wcale nie musi byc miedzynarodowa. i tak czytam te paragrafy i wnioskuje,ze moja matura moze zostac jednak uznana za miedzynarodowa,bo spelniaja te warunki) Ale dowiem sie dokladnie jak pojade do Wrocka. Dziekuje ;-) pzdr.
§ 5.

1. Świadectwa maturalne uzyskane za granicą lub świadectwa ukończenia za granicą szkół średnich uznaje się za równoważne świadectwom dojrzałości publicznych szkół średnich ogólnokształcących i średnich zawodowych, jeżeli:

1) zawierają klauzulę stwierdzającą prawo do ubiegania się o przyjęcie do szkół wyższych w kraju miejsca wydania świadectwa albo

2) do świadectwa dołączone jest zaświadczenie szkoły, która wydała świadectwo odpowiednich władz kraju jego wydania (ministerstwa edukacji, lokalnych władz oświatowych) albo polskiego przedstawicielstwa dyplomatycznego lub urzędu konsularnego stwierdzające, że świadectwo uprawnia do ubiegania się o przyjęcie do szkół wyższych w kraju miejsca jego wydania.

2. Dyplomy IB (International Baccalaureat), wydawane przez organizację International Baccalaureat Organization w Genewie, uznaje się za równoważne świadectwu dojrzałości publicznych średnich szkół ogólnokształcących.
Alicja, ja rok temu skończyłam to kolegium, teraz studiuję wieczorowo filologię na UWr i muszę przyznać, że jako absolwenci NKJO reprezentujemy wysoki poziom w porównaniu do innych kolegiów. Zajęcia miałam w 9cio osobowej grupie czyli warunki szkoły prywatnej. Atmosfera jest przyjemna, męczy może jedynie system 'nieuniwerystecki' ale po 3 latach wychodzisz z satysfakcją :) Jedyne, do czego mam zastrzeżenia to lektorat angielskiego. Po 6ciu godzinach tygodniowo w LO nawet w grupie zaawansowanej miałam niedosyt. Zapomniałam, pozacierało się i ciężko mi obecnie sklecić zdanie ;) Ale ogólnie szkołę polecam.
Jak dla mnie to ten paragraf stwierdza tylko, że na podstawie Twojej niemieckiej matury możesz ubiegać się o przyjęcie na studia w Polsce. Nic nie ma o sposobie rekrutacji (a obecnie w PL są najczęściej trzy różne drogi: dla nowych, starych maturzystów oraz tych z IB). Co w takim przypadku jak Twój rzadko się podaje na stronkach uczelni, bo mało osób on dotyczy. Jak się dowiesz to napisz co Ci NKJO przewidział. Jestem też ciekawa jak do tego podejdą :)).
W każdym razie powodzenia!
No to jak ekipa ? dajcie jakieś info bo spotkamy sie na egzaminku we wrześniu :D moje gadu 7676496 piszcie !
siemka,
24 wrzesnia mam egzamin w nkjo wrocław bo przenosze sie z innego kolegium na drugi rok. czy ktos z was tez wtedy zdaje?
Byłoby fajnie, gdyby osoby, które wyraziły opinię o uczelni, powiedziały od razu, jaki miały wynik z matury. Bo nie wiadomo, czy polecają szkołę dlatego, że jest tam wysoki poziom, czy dlatego, że niski.

Ja mam z matury póki co 73%, a z ustnej 100%; jeśli chodzi o podstawową to napisałem ją na 95%, choć podejrzewam, że tej akurat nie będą sprawdzać, ale słyszałem, że na niektórych uczelniach biorą pod uwagę również maturę podstawową, więc na wszelki wypadek wspominam również o tej... Czy mam szanse dostać się na te kolegium? Ile trzeba mieć minimum procent na maturze, żeby się tam dostać?
Sorry za niepotrzebne pytanie, dopiero teraz zauważyłem linka. Czyli wg strony NKJO miałbym 176 punktów. Domyślam się, że biorą punkty tylko z jednego poziomu, albo rozszerzonego, albo podstawowego, a nie tak jak na niektórych uczelniach... Czyli z tego, że poziom podstawowy poszedł mi tak dobrze nie mam żadnej korzyści, żadnego zwiększenia szans :(

No dobra, to skoro już piszę drugą wypowiedź to przy okazji ponowię prośbę, aby osoby, które się tam dostały, oraz osoby, które się tam dostały i utrzymały, podały wynik swojej matury. Strasznie mnie to interesuje, bo nie wiem, czy dużo mogą mnie tam nauczyć (a mam dużo chęci do nauki i wytrwałości), a może nie mam tam szans? Jaki ostatnio był dolny pułap punktów, żeby się tam dostać? Ale interesuje mnie nie tylko sam fakt dostania się, ale również to, czy trudno jest się tam utrzymać. Taak... dostanie się to dopiero początek... utrzymanie się się jest ważniejsze... i to mnie właściwie interesuje najbardiej...
hmmm... utrzymac sie:P wbrew temu co niektorzy sadza, to wcale nie jest takie oczywiste, ze jak sie dostalo do nkjo to sie je skonczy:)masz duzo zajec, nie tylko niemiecki jest tam wazny ale jest tez duzo pedagogiki a przede wszystkim metodyki. ode mnie z roku odpadlo ok 16 osob z 45, musieli tez powtarzac, mieli warunki itp. ale to byla jeszcze stara matura, nie wiem jak to jest z nowymi rocznikami.
Złożę podanie na NKJO we Wrocławiu... Mam do Was tylko takie pytanie: Co napisać w punkcie życiorys? Tzn., to ja wiem najlepiej co, bo któż lepiej ode mnie zna fakty z mojego życia... Ale... W jaki sposób ma to być napisane??? Czy jest to coś identycznego pod względem formy jak dawane pracodawcom CV?
Hej. widze ze dawno nikt tutaj nic nie pisal ale mam takie pytanie ktore moze ktos zobaczy... kieruje je zwlaszcza do tych ktorzy teraz wybieraja sie do nkjo na niemiecki. czytalam ze mozna od tego roku uczyc sie zaocznie... czy ktos ma taki zamiar? takich osob tez dotyczy ta rozmowa kwalifik.? i tak w ogole to ile sie za to wszystko placi :D:D:D dzieki z gory za info. pliss odpiszcie cos ;) pozdr
Hej, nie wiem czy jeszcze tu zajrzysz ale odpisze:) Jeśli chodzi o mnie to ja w tym roku zaczynam studia w NKJO (oczywiście język niemiecki), tylko idę na dzienne... Jeśli chodzi o studia zaoczne to nie wiem na jakiej zasadzie NKJO będzie prowadziło zajęcia, bo na stronie, jak kiedyś patrzyłam z ciekawości, nie ma szczegółów, musisz chyba zadzwonić to Ci pewnie wszystko powiedzą. Ja osobiście , gdybym miała doradzić, to na Twoim miejscu starałabym się dostać na dzienne , sama już miałam możliwość studiowania języka zaocznie (był to Uniwersytet Wrocławaski) , i pomimo tego postanowiłam zacząć jeszcze raz tylko już w trybie dziennym, choć rok zaliczyłam bez problemu. Mogę Ci tylko szczerze powiedzieć że na zaocznych jest mało zajęć i mały kontakt z językiem. Wiadomo dodatkowo trzeba płacić i to niemało... i ja nie byłam zadowolona z tego... Ale podkreślam ze to był UWr , a Kolegium może mieć inny program , więcej zajęć itd:) pozdrawiam !!:)
Ja też zamierzam studiować na NKJO we Wrocławiu na dziennych (j.niemiecki) i szczerze mówiąc miałam dylemat,czy wybrać zaoczny tryb na UWr...Słyszałam dużo pozytywnych opinii na temat NKJO we Wro :) (z tego,co zdążyłam zauważyć pani sekretarka jest taka miła;D)
To wybierz NKJO :):):) , ja Ci tylko doradzam a co zrobisz to już Twoja decyzja.. Ja studiowałam zaocznie i stwierdzam że nie da się dobrze języka nauczyć mając zajęcia co 2 a nawet czasem co 3 tygodnie:P pozdro...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa