kto w tym roku na Viadrine???

Temat przeniesiony do archwium.
... hm? :)
ale prawo, ekonomia czy kulturoznawstwo?
a tak na marginesie, jak wyglądają tam egzaminy wstęne? :>
a prawo, szanowna panno.. ;D
Egzaminy wstępne to nic innego, jak przejscie przez test DSH. Ten ma sprawdzic Twoją znajomosc jezyka niemieckiego. Jezeli jednak masz juz jakis certyfikat odpowiadający certyfikatowi przeze mnie wspomnianemu, nie musisz sie martwić wrzesniem...

czyli jednak Viadrina?...
Ja :P Hmm.. a znacie może kogoś kto znalazl prace po Viadrinie? Żeby nie okazało się, że to jakaś tandeta..
praca po wiadrinie? Ja juz pracuje podczas studiowania :)
Ale tak na powaznie to kolezanka mi opowiadala o takiej znanej kanzeralii z Wroclawia. zostalo stamtad pozwalniana wiekasza czesc prawnikow, a na ich miejsce poprzyjmowali tych z Viadriny.

Ach i w koncu ktos zalozyl nowego posta o Viadrinie! W zeszlym roku bylo ponad 200 wpisow. Postaracie sie w tym roku? :D
tak zeby bylo wiadomo ojaki chodzi:
https://niemiecki.ang.pl/kto_sie_dostal_na_Viadrine_10917.html
Czesc Vasil, tak tak... pamieta sie te czasy! Sama pozostawilam nie raz slad po sobie...
Mam do Ciebie jednak pewne pytanie- powiedz prosze, czy maturzysci maja wieksze problemy z dostaniem sie na german and polnish low? ...

Pozdrawiam Cie!
Trzeba się będzie wspierać szczególnie odnośnie skladania tych dokumentów na Viadrinę bo jest ich .. dużo [:
no w zeszlym roku to byla grupa wsparcia. Lepsza niz respirator i wogole bez tego forum i ludzi z niego bym miach chyba nerwy calkowicie zszargane.

Asiu, czy maturzysci maja wieksze szanse na GPL... A bez matury nie mozna chyba na studia :P
Alez Vasilu, nie twierdze, ze bez matury mozna ubiegac sie o miejsce na studiach... ;D Jezeli cos sugerujesz, pragne Ci opwiedziec, ze ja mature mam :D
Chcialam jedynie (byc moze niepotrzebnie, jak sie teraz przekonuje) dowiedziec sie, ile osob przypada na jedno miejsce, jezeli idzie o GPL.

Pozdrawiam i... tak - wspieranie sie to wspolne dotarcie do ceeeeluuu!
O, zabrzmialo bardzo entuzjastycznie wiec i takim akcentem moge spokojnie konczyc pisac :)

Trzymajta sie!
Hej..mam pytanie do osób ktore studiuja na Viadrinie.. Jak tam wyglada organizacja roku akademickiego? Tzn ile jest semestrow i jak są podzielone, ile trwaja. Mam problem bo dostałam sie na Erasmusa i wyjezdzam do Viadriny własnie tylko nie wiem na ktory semestr i dlatego potrzebuje tych informacji:) A w ogóle to jak jest? Licze,ze nie bede zalowala:)
Na obecnym 1 roku GPL jest ok 75 osób a miejsc było 100...Dostać się to nie problem , 1 semestr bułka z masłem , gorzej później gdy obowiązkowo dochodzą grundkursy i polskie zajęcia na 3 semestrze ale to jeszcze przed Tobą na razie życzę udanych najdłuższych (chyba)wakacji w życiu.
ilosc semestrow jest taki sam jak w Polsce, moze najwyzej miesiacami sie roznia. W Niemczech sa dluzsze ferie ziomowe i dlatego semestr letni trwa od kwietnia do konca lipca (w sensie wyklady).
Do konca lipca to jakos długo:P A moze mi dokladnie napisac kiedy sie rozpoczyna rok akademicki, kiedy sa przerwy swiateczne..taki cały plan:)
w tym roku bylo tak:
wyklady od 16.10 do jakos 31.01 i ferie od 1.02 do 30.03 (wtedy tez jest sesja)
semsstr letni od
wyklady od 1.04 do 25.07 i przerwa do pazdziernika
Dzieki Cie wielkie za info, juz wszystko wiem i w takim układzie to ja chce jechać na cały rok:P Pozdrawiam
Jurastudentin, dziekuje za odpowiedz.
Zastanawiajace jest to, dlaczego tak niewieel osob wybiera sie na GPL...
Kierunek wydaje sie byc szczegolnie interesujacy...

Pozdrawiam!
Jurastudentin, dziekuje za odpowiedz.
Zastanawiajace jest to, dlaczego tak niewieel osob wybiera sie na GPL...
Kierunek wydaje sie byc szczegolnie interesujacy...

Pozdrawiam!
A jaki poziom języka trzeba mieć żeby mniej więcej zrozumieć co Ci mądrzy ludzie będą tam gadać na wykładach? ;)
na poczatku na pewno bedzie ciezko, chociazby nie wiem jakim bylabys omnibusem. Poprostu slucha sie po czesci fachowego, prawniczego slownictwa, a takiego raczej w szkolach nie ma. Ale spoko, po dwoch miesiacach juz sie spora czesc rozumie, a juz w drugim semestrze nie ma z tym problemow.
A IBWL ? Wiecie cos na ten temat?
Trudno sie dostac?
A pozniej wogole utrzymac?
"Ale tak na powaznie to kolezanka mi opowiadala o takiej znanej kanzeralii z Wroclawia. zostalo stamtad pozwalniana wiekasza czesc prawnikow, a na ich miejsce poprzyjmowali tych z Viadriny." No tak Vasil, pewnie jednych zarabiajacych 800 zlotych miesiecznie brutto zastapili drugimi zarabiajacymi 800 brutto, bo tyle sie jako prawnik bez aplikacji zarabia i bez roznicy po jakiej uczelni jestes.
Vasilu, pani o wdziecznym nicku black_rose podszywa sie pod tzw"swieżaczka" a tak naprawde to jest "JUŻ" na 2gim semestrze:P

Powiedz,jak ci poszly GK2,przed ktorych napisaniem teraz jestesmy :(?
Ala ja i świezaczek?:> :P Ja mówię wszem i wobec że jestem na drugim semestrze :) i pomagam nowym,bo pamiętam jak ja poszukiwałam informacji. A do Ciebie Kuri-fürst skąd sugestia że te osoby zarabiają 800 zł? może skończyly aplikacje i zarabiają 5 tys.? :>
Mam kolezanke, ktora konczyla prawo i zarabia w kancelarii 800 zlotych i to jeszcze nie zawsze jej terminowo placa! Ale tym przykladem chce tylko namowic wszystkich, ktorzy studiuja prawo, albo zamierzaja studiowac, zeby sobie ulozyli tak wszystko na przyszlosc, aby poszli na aplikacje obojetnie czy w Polsce czy w Niemczech. Bo jak aplikacji nie masz to na kogos pracujesz! Pamietasz black_rose, juz raz na temat aplikacji dyskutowalismy, gdzie pisalem zeby na aplikacje isc, bo masz duzo wieksze mozliwosci w zawodzie. I tak jak juz raz pisalem, we wschodnich landach takich jak Sachsen-Anhalt czy Thüringen jest wiecej miejsc na aplikacji niz chetnych. Wiec polecalbym goraco kazdemu z Viadriny nie poprzestac na zdobyciu dyplomu german&polish law tylko dodatkowo pisac Staatsexamen i na aplikacje zasuwac! A jak ktos w Niemczech nie chce to niech sie przygotuje i w polsce zdaje.
Większość osób po viadrinie idzie na aplikacje polską.Mało idzie do Niemiec, bo teraz panuje przeludnienie w zawodach prawniczych w Niemczech,szczególnie jeśli chodzi o brandenburgię.Nie chodzi o ilość miejsc na aplikację ale o ilość miejsc do pracy.Stanowiska są pozajmowane, a Polacy mają ciężej niż Niemcy.Dodatkowo bardzo mało kobiet jest zatrudnianych w zawodach prawniczych, a podstawowe pytanie na interview to : "Ma pani narzeczonego?".(wiem to z doświadczonego źródła) Wiadomo zawsze można próbować wystarczy cierpliwość i praca:)
Drodzy studenci! ;p Potrzebuje waszej pomocy! Wypełniam wlasnie ten cały Antrag i nie za bardzo wiem o co im chodzi w punkcie Schulabschlusszeugnis... Dosłownie tłumacząc - swiadectwo ukonczenia LO, ale moze chodzi im o to maturalne ? Pamietacie co tam wpisaliscie rok temu ? ;>
Im wiecej razy czytam ten Antrag tym mnie rozumie :| Jak ja wam zazdroszvcze ze macie to juz za soba ;/ ;p
z tego co pamiętam to i świadectwo ukonczenia szkoły i maturalne im przesłałam
Hm... Jesli chodzi o same papiery to wiem, ze trzeba i jedno i drugie wysłac. Ale co z tym Antragiem, bo tam jest miejsce na wpisanie tylko jednego... Pamietasz moze ?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia