Witam, mam pytanie czy konieczne jest zdawianie jezyka polskiego na poziomie rozszerzonym ? nie ma jakis uczelni gdzie mozna dostac sie z polskim zdanym na podstawie ??
Niemiecki rozsz pisemny i ustny => Rzeszowski Uniwerytet
Krwawy Brutus
16 maj 2007
UW
narrow-minded
16 maj 2007
Krwawy Brutus, masz na mysli Warszawski? A co w tym roku licza dokladnie? I jaki byl w takim ukladzie prog w tamtym roku?
Zalezy mi na tej odp...
Krwawy Brutus
16 maj 2007
tak tak Warszawski
liczą na germę tak jak w zeszłym i dwa lata temu ustną rozszerzoną i pisemną rozszerzoną :)
Krwawy Brutus
16 maj 2007
naturalnie tylko ze szwabskiego :)
Krwawy Brutus
16 maj 2007
aha, a co do progu...to dokładnie nie wiem. Ja pisałem maturę w 2005 roku miałem
85% z ustnej 90% z podstawowej 90% z rozszerzonej i bym się rok temu dostał spokojnie, tylko ze nie składałem tam :P
narrow-minded
17 maj 2007
Dzieki Krwawy Brutusie :D (fajny nick)
Ja juz mam z ustnej zaklepane 100% i czekam na wyniki z pisemnej. Licze na ponad 90%, wiec germe w Wa-wie mam jakby co zapewniona (miejmy nadzieje). :)
Dzieki jeszcze raz za info. :)))
Krwawy Brutus
17 maj 2007
Nie ma problemu. Powiem Ci jeszcze jedno...nawet nie wiem czy przy elektronicznej rejestracji na stronie uczelni wymagają w ogóle 'ustną'. Z tego co pamiętam pojawia się formularz do wypełnienia tylko z pisemnej podstawowej, i pisemnej rozszerzonej. Ale mogę się naturalnie mylić.
Annniiiiiaaaa
18 maj 2007
Gdzie składacie na studia? tzn podejrzewam ze na germanistyke ale gdzie? myslicie ze majac 70% z matury rozsz pisemnej mam szanse sie gdzies dostac? tzn mam na mysli UMCS? jest w ogole sens tam skaldac papiery czy lepiej dac sobie spokoj?
i jak tam jest na germanistyce? mozesz cos wiecej napisac?
agacior21
25 maj 2007
Z takim wynikiem nie amsz szans...ja miaałam 79 % i byłam daleko w tyle, może też przez to ,że miałam mało procent z polaka rozszerzonego....to może by mnie uratowało choć wątpie
agacior21
25 maj 2007
jak jest na germanistyce ? hmmm powiem tak...zależy jak znasz niemiecki..jeśli jesteś tylko po lo...i nie byłaś w Niemczech...nie uczyłaś się sama w domu..to jest hcolernie ciężko...ja jestem teraz na zaocznej germanistyce w Szczecinie...i należe do tych słabszych...wiaodmo jak to na zaocznych...sami starsi ludzi ...60 % meiszka na stałe w niemczech...teraz zbliża się sesja a ja już od 3 tygodni siedze w książkach....germanistyka to mo drugi kierunek...więc jest naparwde ciężko....dodatkowo martwi mnie fakt ,że cały ro k nic nie robiłam..bo wiaodmo jak to na zaocznym...sama musisz pracować w domu,,, :/ no ozbaczymy jak to będzie...
mlodociana
25 lip 2007
Hej, chcę iść na germanistykę na UW, w tym roku piszę maturę..czy mam jakies szanse jeśli będę zdawać pisemną rozszerzoną a ustną podstawową?
Krwawy Brutus
26 lip 2007
ale chyba raczej nie możesz tak zrobić...jeśli wybierasz poziom rozszerzony to i z pisemnego i ustnego (tak mi się wydaje) a poza tym to nie ma najmniejszego sensu, gdyż uczelnie biorą pod uwagę tylko niemiecki rozszerzony (ustny i pisemny)