Germanistyka z takim świdectwem ??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Mam pytanie do wszytskich którzy orientują się co nie co w rekrutacji na wydział germanistyki na studia dzienne. Nie chce teraz wysłuchiwać, że ten kierunek mi nic nie da itp :) Mam kilka ważnych pytań :
Czy aby dostać się na studia dzienne trzeba koniecznie zdawać niemiecki na poziomie rozszerzonym ? np. dostałbym sie z takim świdectwem ?? :

Polski - 50%
Geografia - 50 %
Niemiecki - 75 %

Z góry dziękuje za każdą odpowiedz
To też zależy jaka uczelnia Cię najbardziej interesuje...
Na przykład na UW na germę pod uwagę brany jest tylko niemiecki podstawowy i rozszerzony. Z Twoim wynikiem miałbyś nieduże szanse, żeby dostać się za pierwszym naborem, ale za drugim już raczej tak.
W Toruniu liczy się niemiecki rozszerzony i polski lub historia podstawowa, ale jakbyś zdawał rozszerzoną, to wtedy automatycznie masz więcej punków w postępowaniu rekrutacyjnym.
W Poznaniu biorą pod uwagę niemiecki pisemny podstawowy i rozszerzony, polski podstawowy i rozszerzony i niemiecki ustny rozszerzony.
W Olsztynie tylko można się rejestrować z niemieckim podstawowym, a do tego albo z geografią, histerią lub matematyką. Ale szczerze mówiąc słyszałam, że poziom studentów jest tam raczej niski i po pierwszym roku połowa odpada, bo sobie nie daje rady.
Dokładnie o to mi chodziło.

Mówisz że miałbym szanse dostać się za drugim naborem na UW.
A tak właściwie UW = Uniwersytet Warszawski or Wrocławski ?? :)
UW=Warszawski UWr to chyba Wrocławski :)
Powiem Ci, że nawet za pierwszym rzutem miałbyś spore szanse. Dużo zależy od tego jak innym kandydatom pójdzie matura. Domyślam się, że masz jeszcze rok do niej, więc jeśli bardzo zależy Ci na tym kierunku to rób wszystko, żeby poszła ona jak najlepiej.:)
ale poziom studiow i wykladowcow jest nadal wysoki, czy jest 100 czy 20 studentow sa oni nieugieci i nie maja skrupolow by kogos pozbawic marzen zostania germanistow...
Jeśli interesuje cię UJ to ja z wynikami z matury : niemiecki roz 88% i polski roz 58% się nie dostałam w tym roku i w drugim naborze też bym się nie dostała, ponieważ sprawdzałam wyniki... Pozdrawiam
justynko on chyba mowi o 75 % z niemieckiego podstawowego

jesli tak - nie ma zadnych szans. nigdzie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje