ZOP. ZOP & Szczecin.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Wie ktoś może gdzie w Szczecinie, bądź w jego okolicach, jest możliwość zrobienia "Zentrale Oberstufenprüfung"? Tzn. nie chodzi mi o sam egzamin, bo poszperałam w necie i jest kilka miejsc gdzie można go zdać, tylko o o kurs przygotowawczy.
Co prawda wiele instytutów i szkół językowych się ogłasza z taką ofertą, a jak przychodzi co do czego, to figa z makiem i kursy kończą się na ZMP, bo ZOP to za wysoka szkoła jazdy...zna ktoś miejsce, gdzie na pewno jest taka opcja? Może collegium balticum?

A tak ogólnie może ktoś coś na temat samego Zop-u powiedzieć? Ile trwa przeciętnie kurs, jakie to koszty, czy sam egzamin różni się bardzo od ZMP...i inne takie.
Brakuje mi tylko tego certyfikatu jeśli chodzi o Goethego, więc proszę o pomoc.
Hej.
Z tego co mi wiadomo to w Szczecinie istnieje Centrum Egzaminacyjne Instytutu Goethego "Inbit" bodajże przy ul. Mickiewicza.

Sugerując się nazwą musi to być poważna instytucja, dlatego na bank będą mieć tam takie kursy przygotowawcze.

Jeśli chodzi o sam zop, to poczytaj na stronie Goethego, jest tam opisany i są przykłady.

Wiem, że część usta sama w sobie to 90 min i z reguły wypowiada się na temat lektury wybranej z listy na początku kursu, część pisemna to coś ok 6h więc na pewno męcząca ;).

Cena samego egzamu 600zł (zonk jak się obleje), a kurs trwa 8-9 m-cy i pewnie trochę kosztuje.

Nie zdawałem jeszcze ale też się przymierzam do kursu.
Powodzonka!
Nie strasz:p
2. Mündliche Prüfung (Dauer insgesamt: ca. 20 Minuten)
Die mündliche Prüfung besteht aus zwei Teilen, die beide etwa 10 Minuten dauern.

źródło: http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/zop/bst/deindex.htm

Też zamierzam zdawać, jak uda się, to koło lutego i aż się przestraszyłem, czy mam złe informacje, czy co...:p

pozdrawiam
A sorry.

Pomyliło mi się z 1c,
nie wiem czemu myślałem że o lekturze się opowiada, a to jednak się pisze.

W sumie, lepiej ;)

Pozdrawiam.
Bardzo Ci dziękuję (troszkę późno, ale to przez dostęp do netu).
Faktycznie, Inbit organizuje kursy Zop :). I z datą fajnie się zgrało, bo akuratnie z rozpoczęciem roku akademickiego.

Jeszcze raz, wielkie dzięki.
Pozdrawiam [czesc]

« 

Szkoły językowe