AUSBILDUNG w Hamburgu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich którzy mogliby mi naprawdę szczerze pomóc. Chciałabym rozpocząć jeszcze w tym roku, a najlepiej w październiku tak zwane Ausbildung w Hamburgu. Na czym ono polega jestem już dość Dobrze zorientowana, natomiast nigdzie nie mogę uzyskać informacji co jest mi tam potrzebne, jakie dokumenty musze ze sobą zabrać i jakie kroki po kolei podjąc i czy wogóle obcokrajowcy z Polską maturą mają jaką kolwiek szansę. Jeśli ktoś mogłby mi pomóc będę bardzo wdzięczna :))
Witaj, otoz sprawa wyglada tak: musisz najpierw znalesc firme ktora oferuje ten zawod jaki chcesz wykonywac jako ausbildungstelle no i musisz wyslac do niej podanie (bewerbung) polcam korzystanie np ze stron arbeitsamtu do wyszukiwania ofert,potem firma zaprasza na rozmowe kwalifikacyjna,jak ja przejdziesz pomysle udajesz sie do Arbeitsamt,pobierasz wniosek o pozwolenie na prace,wypelniasz ty i firma ktora chce cie zatrudnic i oddajesz to w arbeitsamt do ktorego ta firma podlega,czasami chca oprocz tego jeszcze kopie umowy o ausbildungplatz,nie musi byc podpisana i ksero paszportu albo dowodu i ksero pozwolenia na pobyt, no i potem czeka sie ok miesiaca na decyzje czy mozesz pracowac czy nie. jak dostaniesz zezwolenie to meldujesz to tej firmie oni zglaszaja cie do IHK´i do szkoly no i mozesz juz robic ausbildung. Po polskiej maturze trwa to naogol 2,5 roku,a zezwolenie wydaja tylko na 3 lata i tylko do tej firmy,wiec w razie zmiany cyrk od nowa.tylko nie wiem czydasz rade jesio w tym roku zaczac,nie wiem jak sa ferie w HH ale pewnioe nowy rok szkolny juz trwa wiec moze byc ciezko,najlepiej sie starac o to jakos 3 miesiace przed nowym rokiem szkolnym.
pozdawiam i powodzenia zycze
hi!a masz arbeitserlaubnis albo aufenhaltserlaubnis?Ja tez bym chciala robic Ausbildung zur Krankenschwester tylko nie wiem czy z pozwoleniem na prabe moge robic?nie mam niemieckiego paszportu,kto wiem,prosze o odpowiedz!
aufenhalterlaubnis otrzymasz po 3 miesiachach pobytu,teoretycznie bez probemu,co oczywiscie zalezy od urzednika,a arbeitserlaubnis musisz miec do kazej firmy i stanowiska osobny,o arbeiterlaubnis na probe nie slyszalam zeby cos takiego istnialo
nie na porbe tylko pozwolnie na prace
na moje oko to nie takie proste znalesc ausbildungsplatz !!! wyslalam prawie 50 bewerbungow (tez w kierunku medycznym)az w koncu sie udalo...moim zdaniem bez normalnego stalego pozwolenia na prace (moze nawet bez niemieckiego obywatelstwa) to nie ma szans w znalezieniu czegokolwiek... i tak samo bez bardzo dobrego niemieckiego tymbardziej... noi jeszcze trzeba miec praktyki zrobione... nie jest tak latwo, konkurencja jest ogromna...
ja mam teraz w lutym zaczac prace w restauracji i po 12 miesiacach dostane Arbeitserlaubinis a potem sprobuje sie o Ausbildungplatz ubiegac.A moze sprobowac Ausbildung privat za pieniadze?Oplaca sie?A co z ta praktyka ,czy chodzi o freiwilliges soziales Jahr?Czy teaz istnieje inna mozliwosc krotszej praktyki np. przy starszych ludziach?
heh roznie bywa ja wyslalam 1 bewerbung bez stalego pozwolenia na prace i bez niemieckiego paszportu i bez ppraktyk i dzisiaj zaczynam, wiec nie ma co kobiety zniechecac niech probuje
yyy... jakos nie chce mi sie w to wierzyc.. :) napisz w jakim zawodzie i w ktorym miescie....
hej,
calkiem popieram. pozwolenie na pobyt to nie wszystko. ja mieszkam w de juz prawie 3 lata i mam nieograniczone pozwolenie na pobyt a mimo to ausbildung ico za tym idzie pozwolenie na prace to cos innego. nie dostaniesz bo sa inni niemcy , ktory biora w pierwszej kolejnosc , nawet jak sobie znajdziesz pracodawce i on cie chce zatrudnic, arbeitsamt wysle mu 10 niemcow a potem nastepnych i na bank ktos z nich bedzie mial lepsze wyksztalcenie , doswiadczenie wie auch immer albo co i ty nie dostaniesz tego miejsca. staralam sie juz wiec wiem jak to idzie. nawet u firm z polskim jezykiem, wysylaja niemcow co po polsku umieja wiec bez papierow, slubu,p ochodzenia niemieckiego nie ma szans :(
jedyne co proponuja od reki dla polakow to praca w domu starcow lub jako pielegniarz przy ludziach starszych, no coz moje ambicje sa troche wyzsze wiec takiej pracy bym nie wziela , ale podaje do informacji ze w tym fachu i tylko w tym szanse sa.
heh no to uwierz:) Ausbildung jako Kauffrau für Spedition und Logistikdienstleistung niedaleko Monachium,jestem tu dopiero pol roku, jak mialam rozmowe to bylam dokladnie 3 miesiace a jak uplywal 4 miesiac przyslali pozwolenie na prace.na nebenjob tez dostalam.wiem ze mialam kupe szczescia ale radze probowac a nie myslec ze jak komus nie dali to mi tez nie,probowac,probowac i jesio raz probowac,anuz.....
wiadomo bez probowania samo nie przyjdzie.. ale ta firma pewnie dlatego cie wziela bo jesli to cos z logistyka to moze bedziesz miala tez stycznosc z polakami.. nie mam nic zlego na mysli mowiac ci to..poszukuje tylko jakiegos sensu... wiem jak jest bo sama szukalam ausbildungu i wcale nie jest tak rozowo nawet jak sie ma niemiecki paszport i nienaganny niemiecki...
czesc wam ja mam pytanko, narazie mam studia w polsce w bialymstoku, ale chce tu cos zaczoc i nie mam pojecia co robic, chce wlasnie zrobic tu ausbildung ale moj niemiecki tez nie jest dobry, chcialybym zostac tu rok i zobaczyc czy mi sie uda a jak nie to wroce do polski wkoncu dziekanke tez mozna wzoic . nie, odpiszcie
a to nie lepiej by bylo dla ciebie studiowac dalej a nie ausbildung?? oczywiscie mowie o studiach w niemczech... :)
owszem stycznosc z polskim jest,ale rownie dobrze wynalez moga 10 innych polakow,ktorzy maja niemieckie papiery i dac im te miejsce,w antragu o drugie pozwolenie tez mi firma napisala ze potrzebuje z polskim co oczywiscie jest bzdura,i tez sie jakos udalo.

Ja chce poprostu ludzi do probowania a nie zniechecania sie od razu,bo tu na ogol pisza ze nie dadza ze sie nie da itp, trzeba tez pokazac ze sie da:)
noi wlasnie o to mi chodzilo... pozdrawiam :)
czecs. ale jak moge tu konczyc studia?przeciez mam 1 rok za sobo i nie moge skonczyc 2 lat tu to nie mozliwe czy nie?pomozcie, ale chyba zostane rok poucze sie niemieckiego i jak mi cos tu wyjdzie to zostane ajk nie to mam szkole w polsce, nie mam pojecia to trudny wybor. odpiszcze
Dzięki sporo pomocy otrzymałam,a w jaki sposób mam znaleźc ta firme?? Bo wiem,ze w tym całym Arbeisamt jest jeden wielki bałagan!
A mogłabyś mi posać stronę jakiegos Arbeisamtu oczywiście w Hamburgu. I jak wygląda takie przykładowe podanie?
www.arbeitsamt.de tam jest wyszukiwarka Berufstellen i tam sobie mozesz cos wynalesc
sorki www.arbeitsagentur.de
Hejka tak sobie czytam te wasze odpowiedzi i przy okazji chcialam opowiedziec o sobie. Jestem mezatka od listopada 2007 z Niemcem.Takze pozwolonie na prace mam nieograniczona. Skonczylam studia informatyke i Ekonometrie licencjat uznali mi to oczywisce jako bechelor.do tej pory szukam pracy gdzies w biurze jak narazie mam pecha . Szukalam wszedzie, napisalam prawie 100 bewerbung. Wiekszosc ze mnie rezygnuje bo twierdza ze nie mam erfarung w Niemczech.Arbeitsamt mnie tez olewa.Vermittlung Gutschein tez nie dostane (a moglam juz miec prace) bo czywiscie za krotko jestem arbeitslos (tzn 11 miesiecy )prubuje teraz wlasnie szukac jakiegos Ausbildung ale niestety na 2009 dopiero jako industriekauffraNiektorzy twierdza ze moglabym poszukac rowniez jakiejs 3 miesiecznej praktyki w jakiejkolwiek firmie oczywiscie jest ona nieplatna.Jak myslicie jakie mam szanse na znalezienie pracy? Jezyk niemiecki u mniem dosc dobrze mam skonczona Mittelstufe. Prosze o pomoc z gory dziekuje : *
Temat przeniesiony do archwium.