Witaj, otoz sprawa wyglada tak: musisz najpierw znalesc firme ktora oferuje ten zawod jaki chcesz wykonywac jako ausbildungstelle no i musisz wyslac do niej podanie (bewerbung) polcam korzystanie np ze stron arbeitsamtu do wyszukiwania ofert,potem firma zaprasza na rozmowe kwalifikacyjna,jak ja przejdziesz pomysle udajesz sie do Arbeitsamt,pobierasz wniosek o pozwolenie na prace,wypelniasz ty i firma ktora chce cie zatrudnic i oddajesz to w arbeitsamt do ktorego ta firma podlega,czasami chca oprocz tego jeszcze kopie umowy o ausbildungplatz,nie musi byc podpisana i ksero paszportu albo dowodu i ksero pozwolenia na pobyt, no i potem czeka sie ok miesiaca na decyzje czy mozesz pracowac czy nie. jak dostaniesz zezwolenie to meldujesz to tej firmie oni zglaszaja cie do IHK´i do szkoly no i mozesz juz robic ausbildung. Po polskiej maturze trwa to naogol 2,5 roku,a zezwolenie wydaja tylko na 3 lata i tylko do tej firmy,wiec w razie zmiany cyrk od nowa.tylko nie wiem czydasz rade jesio w tym roku zaczac,nie wiem jak sa ferie w HH ale pewnioe nowy rok szkolny juz trwa wiec moze byc ciezko,najlepiej sie starac o to jakos 3 miesiace przed nowym rokiem szkolnym.
pozdawiam i powodzenia zycze