TU (Technische Uni.) w Berlinie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Skladalam w tym roku podanie na TU na architekture, niestety NC wynosilo 2,1 a moja srednia to 2,2 wiec nie dostalam sie! Teraz jestem w Nachrückverfahren i czekam na 2 list! Wie moze ktos do kiedy trwa ten drugi nabor? Pisalam do tej uczlni maila z pyatniem, ale jeszcze mi nie odp! Pozdrawiam i czekam na jakas odp!
czy na Tu w berlinie są studia zaoczne?Jakie kierunki oferuje uczelnia?
Prosze o odpowiedź :)
www.tu-berlin.de tam sa wszystkie informacje.
czy ZD jest wystarczającym zaświadczeniem o znajomości języka niemieckiego umożliwiającym studiowanie w Niemczech?
Aż się uśmiechnąłem ;)
Z informatora dla obcokrajowców chcących podjąć studia na TU w Berlinie:
4.3 Duetsche Sprachkenntnisse
4.3.1 Sprachnachweise

/Für das Fachstudium

- DSH mit dem Gesamtergebnis DSH-2 oder DSH-3 oder
- die Zentrale Oberstufenprüfung des Goethe-Instituts oder
- das deutsche Sprachdiplom der Kulturministerkonferenz, Stufe II (DSD II) oder
- die Zulassungsprüfung TestDaF (sofern die Ergebnisse in den Summen der 4 Subtests mindestens 16 beträgtm wobei jedoch mindestens in jeder TestDaF-Niveaustufe die Note 3 nachgewiesen werden muss)

- Abschluss eines deutschpsrachigen Gymnasium (Unterrichtssprache Deutsch) oder
- Abschluss eines Studiums der Germanistik oder
- Abschluss eines Studiums als Deutschlehrer/Übersetzer - Hauptfach Deutsch

keinen Nachweis deutscher Sprachkenntnisse müssen vorlegen:
- Deutsche Berwerber/innen mit direkter ausländischer Hochschulzugangsberechtigung (Bewerbung zum Fachstudium)
- Bewerber/innen für englischsprachige Masterstudiengänge

Sorki za literówki, przepisywane z informatora
Z rozpędu, jako dowód znajomości języka służy takę das Große oder Kleine Deutsche Sprachdiplom, co z jednej strony jest oczywiste, ale zjadłem z pośpiechu ;)
Kto wybiera sie na TU w Berlinie? pozdrawiam
Jak mnie tylko będą chcieli, to od przyszłego roku... ale jeszcze muszę język zdać, więc będę coś więcej wiedział pod koniec roku ;) Czyżbym już miał jakiś znajomych na pierwszym roku?:p
No ja juz sie dostalam na TU! Wiec jesli bedziesz miec jakies pytania to wal smialo :)
Jak na razie to jestem z informacjami na bierząco, niedawno przy okazji wycieczki do Berlina, wstąpiłem na uczelnię i się dopytałem o wszystko, co mnie interesuje ;) Co mnie bardzo miło zaskoczyło, to wyrozumiałość wobec obcokrajowców co do sprawy rozumienia języka niemieckiego, bo przyznam, że wszyscy starali się mówić strasznie wyraźnie... mieć tylko nadzieję, że profesorowie mają tyle samo wyrozumiałości i cierpliwości:p Ale dzięki za chęć pomocy, jak będę miał jakieś pytania, to się odezwę... a z pewnością, jak zdam język, to pytania się znajdą;p na razie jeszcze nie myślę nawet o studiach, bo jeszcze długa droga ;)

pozdrawiam
Maciek
Ja rowniez bylam milo zaskoczona tak pozytywnym nastawiniem urzednikow do mojej osoby :) A co do wykladow to sie zobaczy, niedlugo zaczynam semestr, znajac zycie, zalamie sie po pierwsyzm wykaldzie :P hehe pap pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa