Niemcy - studia

Temat przeniesiony do archwium.
Od jakiegoś czasu myślę o wyjechaniu do Niemiec lub do Austrii na studia, w związku z tym mam pare pytań:
Jak już się dowiedziałam pod uwagę brana jest średnia ocen ze świadectwa maturalnego, z tym, że oceny są pewnie rzecz jasna przeliczane na ich skalę. Jaką srednią mniej więcej potrzebuję żeby móc w ogóle myśleć o studiowaniu tam?
Jeszcze nie jestem w 100% pewna na jaki kierunek studiów chciałabym iść, myślałam o prawie bądź psychologii, ale z nastawieniem na PR. Co w związku z tym powinnam zdawać na maturze i na jakim poziomie? I co ogólnie dobrze jest studiować biorąc pod uwagę kierunki humanistyczne?
Aaa no a ponieważ nie znam tego kraju to jeszcze chciałabym się zapytać jakie miejsca są najlepsze do studiowania? Mam na myśli te nienajdroższe w całych Niemczech a jednocześnie takie, w których byłaby większa możliwość znalezienia sobie jakieś pracy ;)
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Hi Lily,

jezeli chcesz studiowac w niemczech i w niedrogim miescie to polecam Bielefeld(sama tu wlasnie studiuje).Miasto jest fajne i naturalnie jest gdzie wyjsc,poszalec itd,itp.
Na Uni jest mala Agencja dla studentöw,ktora pomaga w znalezieniu dorywczej pracy.

Jezeli chodzi o przedmioty,ktore zdajesz na maturze to najlepiej bierz jezyki.
Mysle,ze ze srednia okolo 4 nie bedziesz miala problemu sie dostac na studia.

http://www.uni-bielefeld.de/Universitaet/Studium/Studierendensekretariat/

pod tym adresem znajdziesz wszystkie informacje dotyczace Bewerbung,Studiengebühren

Pozdrawiam
Emi
Ja polecam Viadrinę, można tutaj studiować prawo samo niemieckie lub prawo polskie i niemieckie.Koszty utrzymania są niedrogie,bo mieszka się głównie po polskiej stronie.Opłata za studia wynosi 202 euro,ale można dostać stypendium startowe.
Thx, chciałabym jeszcze wiedziec z ilu lat oceny ze świadectwa będą mi się liczyły. I czy matura ma jakiekolwiek znaczenie przy rekrutacji na studia. Aaaa no i jaki egzamin musze mieć zdany żeby studiować na tych uniwersytetach?
Też mam zamiar studiować w Niemczech.
Mogłabyś napisać mi jak to jest z pracą? Czy można tam legalnie pracować podczas studiów? Bądź jakieś stypendia?
pozdrawiam.
Możesz pracować 90 dni w roku po 8 godzin albo 180 po 4 godziny.
http://www.studienrichtung.de/
http://www.studiengang-verzeichnis.de/studieren/

pod tymi adresami mozna znalezc wszystkie kierunki oraz informacje o studiach w niemczech.
Co do matury wazne jest gdzie byla zdawana.Jezeli bylo to np liceum profilowane potrzebne jest wtedy potwierdzenie z polskiej uczelni,ze zostalo sie przyjetym przez nich na studia.Oceny z matury i te ze swiadectwa sa wazne.Jezeli kierunek cieszy sie duzym powodzeniem zaostrzone sa kryteria rekrutacji.tzw Nummerus Clausus.Czyli im wiecej kandydatow tym wyzszy NC.
Do podjecia studiow potrzebny jest takze egzymin jezykowy najnizej na poziomie DSH,TestDaF. Sa i takie uczelnie honorujace tylko te dwa egzaminy.
Dobrze jest skontaktowac sie wczesniej z ''Akademische Auslandsamt'' na wybranym Uniwersytecie i dowiedzic sie jakie maja wymagania na konkretny kierunek.
Mam nadzieje,ze moglam choc troche pomoc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego