Egzamin praktyczny:)

Temat przeniesiony do archwium.
Wiec chcialam zalozyc taki watek,zeby sobie nawzajem pomoc.
Otóz na egzamin praktyczny,ustny trzeba wybrac 3 tematy...potem komisja wybiera jeden z nichi i trzeba mowic na ten temat...
Daltego chcialm proscic, zeby kazdy kto jest juz po praktycznym i musial wybierac i pisac prace na ten temat,aby go tutaj umiescil. Ja mam rowniez 3[z tamtego roku]mysle ze ciekawe i dobrze opracowane tematy. Moga sie komus przydac:)

A moze porpstu w ciagu studiow pisaliscie jakies wypracowanie na ciekawy temat?:) Dzielmy sie, zeby bylo lzej:)

Pozdrawiam wszystkich:)
Wiesz co ale nie w każdej szkole praktyczny wygląda tak samo u mnie np na pierwszym roku dostajesz kolarz i musisz omówić problem na nim przedstawiony na drugim dostajesz krótki tekst literacki który musisz zinterpretować oraz statystykę którą musisz omówić(opisać) na trzecim prowadzisz dyskusje w trójce na jeden z trzech wylosowanych tematów przez 20 min tak więc widzisz nie każdy ma szansę przygotować sobie gotową odp. na egzamin w domu. Natomiast na przedmiocie mówienie po każdej lekcji każdy z nas musi przygotować 10 min wypowiedź na dany temat np. gewalt, AIDS, globalisierung, welthunger itp. ja to sobie całą wypowiedz najpierw pisze jako wypracowanie na kartce wypisuje argumenty pro i contra jak jest to możliwe. Więc jakby co to mogłabym zeskanować i wrzucić tu.
Było by super, gdybys to zrobila:) Na pewno wielu bylo by bardzo zadowolonych:) Ja osobiscie bylabym bardzo wdzieczna:)

A nasz praktyczny,na uczelni w ktorej studiuje wyglada tak...za do maja trzeba podać 3 tematy wypracowan. Pozniej komisja podczas egzaminu wybiera Ci jeden i Ty moiwsz na ten temat okolo 10 minut.To jest pierwsza czesc. W drugiej losujesz temat... i rozmawisz z komisja i do tego wiele pytan. Przewaznie sa to temay polityczne:/

Takze z Góry dziekuje za te wypracowania:)

Pozdrowienia:)
a na którym roku tak masz?
Tak jest od pierwszego roku.
Eskanko mozemy na Ciebie liczyc?:)
Oczywiście że mozesz liczyc jak sama autorka tematu sypnie cos od siebie ;)
Znalazłam ok 40 starych wypracowań może więcej część już poprawiona i przepiana a część jeszcze nie może wymienimy się stworzymy jakiś prywatny katalog dla jakiegoś mniejszego grona zeby mieć wypracowania na "rózne okazje"

pozniej napisze czego dotycza moje wypracowania a jest to zbiórka z 3 lat na NKJO
Tp jest bardzo ,ale to bardzo dobry temat:) ja róniez mam wiele wypracowań na rózne tematy. Mozemy sie podzielic tym co mamy:)
Ja mam kilka swoich poprawionych już bezbłędnych bardzo dobrych i celujących wypracowań na poziomie gimnazjum. Jak ktoś też ma do gim to może sie zgłosić.
dziecko trochę pomyliłaś temat my tu mówimy o studiach a nie o tekścikach z gimnazjum
Ale jaki to ma związek z tym, że w gimnazjum też sie pisze wypracowania i rożne wypowiedzi a nie zawsze ma sie na to czas albo ochotę i można sobie pomóc??? powinnaś chyba na to wpaść bo jesteś już STARSZA i doświadczona...
Jak ktoś mieszkał 10 lat w Niemczech, wrócił do Polski i tutaj chodzi do gimnazjum, to jego "tekściki z gimnazjum" mogą czasami być na strasznie wysokim poziomie ;) Jak chodziłem do pierwszej klasy liceum, to nauczycielka ze szkoły językowej z przerażeniem stwierdziła, że moje słownictwo wykracza ponad pierwszy rok studiów - dla podkreślenia dodam, że nigdy nie mieszkałem w Niemczech, a co za tym idzie, prace pisane w gimnazjum, nie muszą być na tak niskim poziomie ;)

pozdrawiam
Maciek
ale nie na tematy na które piszą studenci germanistyki

bo o czym wy mozecie pisac jak wygladal wasz dzien albo wakacje??

Zresztą temat jest czytelnie okreslony EGZAMIN PRAKTYCZNY
Moja nauka niemieckiego w gimnazjum wyglądała, jak wyglądała, więc nic nie pisaliśmy ;) O czym pisze się na studiach i na egzaminie praktycznym (cokolwiek to jest ;) ), toże osoba chodząca do gimnazjum nie musi być wcale gorsza od studenta - to o czym się pisze, zależy głównie od nauczyciela, jak dostrzeże potencjał, to będzie więcej wymagał ;) A opis dnia, czy wakacji... to chyba na początku nauki, żeby poćwiczyć głównie czas przeszły ;) Osoba, która mieszkałaby w Niemczech przez pewien czas, na pewno dostała by coś ambitniejszego, niż opis wczorajszego dnia. A przy okazji, o czym się pisze na germanistyce? ^^

pozdrawiam
Maciek
hmm jezeli te wypracowania sa na wysokim poziomie to dlaczego nie??? Choc przyznam,ze poziom w gimnazjum a na studiach rózni sie i to BARDZO!!!

Ja mam cały zeszyt A4 z wypracowaniami typu :
-gdzie lepiej mieszkac, na wsi czy w miescie
-moje wakacje
-nalogi
-computery
itd. aleto raczej z czasów liceum, i pierwszego roku studiów.

A o to tematy niektórych wypracowan ktore posiadam ze studiow:
1) Die Jugendliche von heute haben nun offene Köpfe aber auch härtere Herzen. Sind "Die Leiden des jungen Werthers" im 21. Jahrhundert noch denkbar.
2)Jemand trägt sich mit Selbstmordgedanken. Wie kann man ihm helfen?
3)Brauchen wir -einfache und normale Menschen einen Krieg?
4)Inwieweit kann der Geruchssinn bei einer artnerwahl entscheidend sein?
5)Spielend zum neuen Job. Ist das uberhaupt moglich?
hmm jezeli te wypracowania sa na wysokim poziomie to dlaczego nie??? Choc przyznam,ze poziom w gimnazjum a na studiach rózni sie i to BARDZO!!!

Ja mam cały zeszyt A4 z wypracowaniami typu :
-gdzie lepiej mieszkac, na wsi czy w miescie
-moje wakacje
-nalogi
-computery
itd. aleto raczej z czasów liceum, i pierwszego roku studiów.

A o to tematy niektórych wypracowan ktore posiadam ze studiow:
1) Die Jugendliche von heute haben nun offene Köpfe aber auch härtere Herzen. Sind "Die Leiden des jungen Werthers" im 21. Jahrhundert noch denkbar.
2)Jemand trägt sich mit Selbstmordgedanken. Wie kann man ihm helfen?
3)Brauchen wir -einfache und normale Menschen einen Krieg?
4)Inwieweit kann der Geruchssinn bei einer artnerwahl entscheidend sein?
5)Spielend zum neuen Job. Ist das uberhaupt moglich?
Jestem laureatką konkursu przedmiotowego z nimieckiego, wiec chyba nie jestem na aż tak niskim poziomie. Następstwo czasów z plusquampefektem i inne podobne rzeczy nie są mi obce. A poza tym przecież nie chodziło mi o to, żeby wymieniać sie wypracowaniami ze studentami ale z ludźmi z gimnazjum na przykład.
O czym Ty w ogóle piszesz dziecko wiesz jaki jest poziom na każdej germanistyce?? Ile rodzajów gramatyki mamy (opisową, praktyczną, kontrastywną...)i wypracowania nie na temat moja ulubiona przyjaciółka tylko aborcja, wojny, aids, globalizacja, eutanazja itp. wątpię żebyś miała słownictwo z takiego zakresu i odpowiednio dobra gramatykę żeby się zrównać z germanistami my już musimy myśleć po niemiecku kiedy ty jeszcze korzystasz ze słownika.

A jak chcesz sie wymieniać wypracowaniami na swoim poziomie to załóż sobie odpowiedni dział chyba że nie umiesz czytać i nie wiesz że ten dział nazywa się STUDIA JĘZYKOWE :P
dobrze- po prostu chciałam skorzystać z tego tematu- a skoro ty masz problemy z własną samooceną i podnosisz sobie ją tym, że pochwalisz sie swoimi studiami to rzeczywiście nie ma o czym gadać. Jakbyś nie zauważyła to jestem młodsza, więc to zrozumiałe, że nie jestem na takim poziomie jak studenci.
Powodzenia w dalszych potyczkach w gramatyce opisowej, praktycznej i kontrastywnej!
Założtłam ten wątek poto zebysmy sobie wzajemnie pomagali i dzieli tym co mamy:))) a nie kłócili itd.

Takze,jezeli ktos ma dobre i ciekawe wypracowania to moze je tutaj umieszczac lub kontaktowac sie droga - e-mailem lub gg. Ja napisalam prace temtow na ktore mam napisane dobre wypracowania. I poszukam jeszcze innych:)

Pozdrawiam:)
Widze,ze ten post cieszy sie malym zainteresowaniem ze strony studentrów:(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie