Studia w Heidelbergu!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,
Mam kilka pytan co do studiow w Heidelbergu.
Mam nadzieje ze ktos mi pomoze...
Moj mail: [email]
Czekam
Cześć a Ty na studia do Heidelbergu na stypendium jedziesz czy po prostu sama sobie tam studia opłacisz? Życze pwowodzeia
ja na razie tak tylko pytam. Mam jeszcze 2 lata i na razie tak sie rozgladam i diwiaduje co bede z polski potrzebowac...
A to ,,zycze powodzenia,, to tak powaznie czy raczej nie wierzysz w to ze mogze mi sie udac???
No tam jest drogo i ciężko się dostać... Ale dobrze, że już dzisiaj myślisz o studiach, im wcześniej tym lepiej, a te dwa lata zlecą tak szybko, że nawet się nie obejrzysz ;) A bierzesz pod uwagę też inne miasta?
Biore jeszcze pod uwage Monachium i Frankfurt am Main
Wiesz cos na ten temat???
Powiem tak szczerze ze srednio wazne dla mnie jest gdzie byle bym mogla studiowac to co chce na dobrym poziomie i z daleka od Polski zeby nie przyszlo mi do glowy zeby wracac...
Nie moja sprawa, kazdy sam sobie wybiera, ale zawsze jak ktos na tym forum pisze, ze w Niemczech chcialby studiowac, to pisze ze w Heidelbergu, Monachium czy Frankfurcie nad Menem. Przeciez to ogromnie drogie miasta!!! W monachium jak sie chce pokoj to wlasciciel sobie urzadza casting. To znaczy przychodzi 10 osob, kazdy sie przedstawia, a wlasciciel sobie wybiera osobe ktorej chce dac pokoj! I to jakie sa ceny. Daleko od centrum, 8 metrow kwadratowych 300 Euro!!! Heidelberg jest maly, ma mnostwo studentow, tez ciezko wogole cos dostac! Albo macie duzo pieniedzy, to wtedy bez roznicy, albo nie rozumiem po co sie tam pchac! Jak sie juz pozniej pracuje to warto tam isc bo sie wiecej zarabia i mozna sobie na dobre mieszkanie pozwolic. Ale na studiach? A poza tym ciezko o miejsce na uczelni w tych miastach. Moim zdaniem lepiej jakies nie tak oblegane misto na zachodzie Niemeic wybrac, znajdziesz pokoj za ktory da rade zaplacic, jakas dodatkowa prace i skonczysz spokojnie studia o finanse sie nie martwiac. A bedzeisz chciala w potem zostac to sobie jak pisalem pojdziesz do Monachium. Wiec powiem jeszcze raz, nie kazdy kto pracuje moze sobie pozwolic na mieszkanie w Monako i nie kazdy kto studije moze to robic w Monachium czy Heidelbergu. To tylko moje uwagi, zdecydujesz kiedys sama
co chcesz studiowac?
A konkretnie to jakie miasta są godne polecenia jeśli chodzi o studiowanie?
To ja może jak zwykle o Viadrinie. Płacisz tam 200 euro za semestr, co nie wynosi dużo w porównanie np z Monachium. Koszty są niskie, mieszkasz albo po polskiej stronie albo po niemieckiej (akademik tak od 150 do 220 euro). W koszty masz wliczone trasy za darmo po całej Brandenburgii,także możesz sobie do Berlina za darmo śmigać. Dodatkowo studenci z Polski dostają stypednium startowe w wys. 150 euro na pierwszy rok. W naszym roku tak było.Ilośc stypedniów zależy od ilości kandydatów. Jest szansa że i przyszły rocznik dostanie. Bliskośc Polski może jedynie przyciągać, chociażby niskimi cenami w porównaniu z niemiecką stroną ;)
Stypednium startowe wynosi 150 euro miesięcznie* zapomniałam dodać :)
Ale ja napisalam ze chce daleko od Polski...
Nie chce, aby okazalo sie ze po pierwszej porazce bede chciala wrocic do domu. Chce studiowac germanistyke w Heidelbergu bo mam tam znajomych i oni mi na pewno pomoga...
Ja tez akurat nie jestem zainteresowana Frankfurtem, poza tym tam nie ma psychologii... Na tej stronie http://www.zvs.de/default.htm?Studienangebot/AngebWS.htm jest spis uczelni na których jest psychologia :)
A ja owszem :) Wiele dobrego słyszałam i czytałam o Viadrinie. Chciałabym studiować tam kulturoznawstwo. Maturę zdaję w maju przyszłego roku.
Czy mogę liczyć na jakieś komentarze i opinie osób, które tam studiują lub są absolwentami? Będę wdzięczna.
Znalazłam już wiele tematów dotyczących tej uczelni, interesują mnie jednak aktualne informacje. Pozdrawiam :)
to wejdż na inny temat tego forum ;) tutaj jest temat od studiach w heidelbergu ;)
Kulturoznawstwo??? Wiesz ilu ludzi po tym nie ma kompletnie zadbej pracy? Co Ty chcesz robic po kulturoznawstwie???
Powiem szczerze ze bedac obecnie w Heidelbergu i widzac jak ceny ida w gore bede musiala niestety zrezygnowac z miasta moich marzen...
Ceny sa podobne do Monachium...
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka