Matura 2009

Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna
Ja niemieckiego zaczęłam się uczyć dopiero w liceum ( w podstawówce i gimnazjum miałam tylko angielski). Miałam 5 h tygodniowo niemieckiego w szkole. Więc ucze się od 3 lat i zdałam mature rozszerzoną ustną i pisemną nawet nie tak źle;) Jeżeli tylko lubicie niemiecki i się go systematycznie i sumiennie uczycie, nie tylko w szkole ale i samodzielnie w domu to napewno zdacie dobrze mature. Powodzenia dla przyszłych maturzystów =)
Ja też zdaje rozszerzoną mature z niemieckiego w 2009r. Chciałabym mieć wynik powyżej 90% Wysoko stawiam sobie poprzeczkę, ale to jeszcze w końcu 9 miesięcy nauki. Poza tym w przyszłym roku chcę sobie zrobić jakiś certyfikat, więc przy tym matura to pewnie nic:)
hallo ;)) ja w tym roku tez zdaje niemca ale tylko podstawowy, na wiekszosc studiow wystraczy....... Lepiej się do podstaw przyłożyć a szlifować komunikację w języku ;D tschĂźs Leute ;**
ja tam nie mam wyboru na UW musze zdawac rozszezony. Juz powoli sie ucze, przypominam slowka , ucze si nowych , ale na maxa do nauki ide od wczesnia :) Mam nadzieje ze nie wyladuje przez to w szpitalu :D:D
szkoda że matury nie zdaje się tylko z niemieckiego :D a tak trzeba się jeszcze uczyć z innych przedmiotów, ale jednak dla mnie najważniejszą maturą będzie właśnie niemiecki.
no racja ;)) albo tylko polski i wybrany przedmiot i byłby lajcik ;P ja sie jeszcze zastanawiam jaki ten dodatkowy narazie jestem przy WOSie i chyba tak już zostanie... No bo co polecacie żeby potem iść na FG????
no ja właśnie wybieram między wosem a historią ale wybiorę jednak historie :P
a gdzie sie potem wybieracie???? planuje ktoś może PWSZ w Nowym Sączu????
Ja chciałabym albo do NKJO w Wałczu, albo Politechnika Koszalińska albo też NKJO w Koszalinie :D Marzy mi sie UAM w Poznaniu ale nie mam szans bo nie zdaje polskiego na rozszerzeniu.
Hej mitternacht. Podaj mi swój numer GG, to będziemy mogli pogadac po niemiecku. Na pewno pomoże Ci to w przygotowaniu do matury. Ja jestem studentem III roku filologii germańskiej:)
Grüße
Możesz się dostać na UAM nawet z podstawowym polskim. Ja zdawałam podstawowy, i niemiecki rozszerzony ustny i pisemny i się dostałam. Musisz tylko jak najlepiej zdać niemiecki no i ta podstawę z polskiego. Powodzenia!
ooo to fajnie :) trzeba będzie się mocno postarać :)
oo prosze, maturzyści 2009, w dodatku co poniektórzy zainteresowani filologią romańską na Uj-cie :) czy ktoś z was się może orientuje o co chodzi z tą maturą z języka łacińskiego i kultury antycznej?? Z tego co widze, to jego "waga" jest dwa razy większa niż innych przedmiotów właśnie na niektóre filologie na UJ.. Ktoś z was będzie to może zdawał? Macie wogóle taki przedmiot w swoich szkołach?:>
Mam takie pytanie: która część matury jest trudniejsza? pisemna czy ustna? i jeszce jedno czy myślicie, że mimo bariery językowej można dobrze zdać maturę ustną potem pomyślnie ukonczyć studia? ja sie już 8 lat uczę niemieckiego, tylko mam jakies takie zahamowania gdy chcę coś wyrazic po niemiecku. Moją przyszłość wiąże właśnie z niemieckim tylko jestem trochę spanikowana :)
no ja właśnie też nad tym się zastanawiam, ale to zależy jak komu jest lepiej, ten co potrafi dobrze pisać, dobrze zna gramatykę to powie że pisemna jest prostsza, a ten co woli mówić a pisać zbytnio nie powie że ustna jest łatwiejsza.
Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Nauka języka