Germanistyka na Uni Wroclawskim

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
od pazdziernika rozpoczynam studiowanie germanistyki na Uniwersytecie we Wroclawiu, co mnie bardzo cieszy. Z drugiej strony jestem przerazona tym,co przeczytalam w poprzedniejszych postach o tejze filologii na tym uni.
Nie wyobrazam sobie,ze studiuje inna dziedzine.(Ewentualnie jezyk wloski,ale musialabym pokonac wiele trudnosci,zreszta jezyki to moja pasja).
Boje sie,ze nie przetrwam. Jestem naprawde sumienna,ucze sie codziennie,mistrzem tego jezyka nie jestem,ale wlasnie po to sa te studia,zeby nim byc.
Czy ktos moglby sie wypowiedziec?
Pozdrawiam.
możesz się tylko cieszyć, większość wykładowców na germanistyce jest bardzo fajnych, wspominam ich z przyjemnością
uczyć trzeba się dużo, ale wszystko dla ludzi, jestes w stanie to zrobić....
Dziekuje za pozytywna uwage. Wierze w siebie i mam nadzieje,ze sie uda.
Ktory rok jest przelomowy?Co przynosi najwieksza satysfakcje w studiowaniu germanistyki?
pozdrawiam :)
witam:) nie ukrywam, że bardzo Ci zazdroszczę, podobnie jak ty nie wyobrażam sobie studiowania czegokolwiek innego. Z tym że przede mna jeszcze jeden rok nauki. w tym roku zdaje maturę marzę o germanistyce rowazam wroclaw katowice albo opole. mozesz napisac cos wiecej na temat rekrutacji na uni wroclawskim? interesuja mnie twoje wyniki z matury itp. prosze o kontakt na gg chetnie porozmawiam 219254-pozdrawiam:)
Witam(:,
i ja od października zaczynam filologię germańską na Uni Wrocławskim:)) Też z paru źródeł słyszałam, że nie jest łatwo- ale tak jak Eden napisał wszystko jest dla ludzi. co do progów punktowych; myślę że z niemieckiego rozszerzonego trzeba mieć powyżej tych 80%, z polskiego powyżej 70 co najmniej, i z ustnego niem rozsz warto mieć maksa. takie progi były chyba w roku ubiegłym, minimalnej liczby punktów z tego roku nie znam jeszcze, ale pewnie zbliżone. pzdr
no i pozdrawiam ciepło wszystkich rozpoczynających studiowanie germy na najlepszym uniwerku;):)
I ja również pozdrawiam wszystkich świeżo upieczonych studentów germanistyki na UWr =) do zobaczenia w październiku:)
Czy ktoś z Was wie może jakie książki będą nam najbardziej potrzebne w pazdzierniku; tytuly, autorzy..?
co tak mało wpisów dotyczących Germanistyki na uniwerku wrocławskim?? hm??:>
pierwszoroczniacyy he-ejj:P!
mało wpisów na Germanistyka Uwr...a szkoda, jest o czym opowiadać..bo tak naprawdę to jeśli idzie i germanistyke to w Polsce liczy się Wrocław, Poznań i ewentualnie Szczecin...reszta to brak prestiżu..UJ na ten przykład raptem 3 prof, przy czym Wrocław ma ok 15 razem z dr.hab. Tutaj germanistyka trwa nieprzerwalnie...tą tradycję się czuje..uwierzcie mi..studiowałem tam 5 lat..róznie było, ale niczego nie żałuję..Pamiętajcie że studia to przede wszystkim praca nad sobą, to już nie liceum..Wykładowca daje ogólne rozeznanie, to Ty studiujesz.Dlatego przeraża mnie jak słyszę że jakiś prof.dr.hab. robi studentom kartkówki..ręce opadają.

pozdrawiam
hej, a nie wiecie moze, na jakich zasadach przyjmuja ludzi z matura zagraniczna, dokladniej mowiac- niemiecka? w sensie, czy przeliczaja srednia, czy musialabym zdac jakis dziwny egzamin, typu- czy potrafie sie komunikowac w jezyku polskim? :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie