Wolfram von Eschenbach: Parzival

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo bym prosiła jeśli ktoś kiedyś znalazł tą pieśń na internecie i dalej wie gdzie jej szukać o podanie linka, bo niestety nie moge nic znaleźć a jest mi to bardzo potrzebne :( z góry dziękuje!
Google:

http://www.hs-augsburg.de/~Harsch/germanica/Chronologie/13Jh/Wolfram/wol_pa00.html
niestety nie działa :(
przepraszam jednak działa ;) dzieki :)
Du nußt das zusammenführen:

ol_pa00.html (am Ende)
oder Firefox benutzen...
a czy mi sie zdaje czy to jest Althochdeutsch...? (nie wiem czy dobrze to napisałam)
tak
Raczej Mittelhochdeutsch - viel Spaß beim Lesen! :-)
może to będzie głupie pytanie ale jakim niby sposobem mam to przeczytać? moj słownik języka niemieckiego nie zawiera niestety takiego słownictwa, ma ktoś wersję w nowym języku niemieckim?
Do tego potzreba slownika:

Mittelhochdeutsch (MHD) - Neuhochdeutsch (NHD)

Ale chby nie zamierzasz czytac MHD? To prawie jak drugi jezyk w porownaniu do NHD. Na studiach zwykle sie czyta NHD a tekst orginalny tylko po czesci tlumaczy.

Wypozycz sobie wiec w bibliotece wydanie w obu wersjach jezykowych i czytaj tekst w jezyku wspolczesnym.

Osobiscie nie wyobrazam sobie szukania tekstow po internecie, sciagania ich i uzywania. Osobiscie wole wziac w reke ksiazke dobrego wydawnictwa i z nia pracowac.... Hhmmm moze jestem pod tym wzgledem reliktem - jak Mittelhochdeutsch :-).
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe