licencjat z ochrony środowiska

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
mam pytanie dotyczące studiów z Ochrony środowiska w Niemczech. W tym roku bede bronić swoją prace licencjacka i zastanawiam sie nad kontynuacja nauki w Niemczech, tak dokładnie w północnych Niemczech. Chciałabym sie dowiedziec jak to wygląda u naszych zachodnich sąsiadów, jaki jest odpowiednik niemiecki naszego licencjata, jakie są terminy i koszta.
Z góry dziękuje za informacje!
jaki jest odpowiednik niemiecki naszego licencjata
an Technischen Unis - Bachelor of Science
an Technischen Fachhochschulen - Bachelor of Energeering

>jakie są terminy
w na większości uczelni immatrykulacja możliwa jest tylko w semestrze letnim - musisz rozglądnąć się po stronach uczelni. Kwestia tego, że Twoje studia licencjackie trwały 7 semestrów, a w Niemczehc prawdopodobnie trwają 6.

i koszta.
jaki land?;)
interesuje mnie Schleswig-Holstein. Może orientujesz sie w tamtejszych uczelniach?
ku mojemu błędowi z poprzedniego posta - chodziło mi o semestr zimowy, nie letni ;)

Schleswig-Holstein... http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_deutscher_Hochschulen , daj żeby sortował wg landów i będziesz mieć wynik... że żadnej uczelni technicznej tam nie ma, a jedyną większą uczelnią jest Universität zu Kiel - musisz ewentualnie zobaczyć, co tam można studiować, a czego nie. w sumie, to nie wiem, jakie są Twoje oczekiwania, szczerze powiedziawszy, to najlepszy wg rankingów jest TU w Monachium, Umweltschutz z tego co mnie pamięć nie myli, to tam jest - kwestia tylko zakwaterowania w Monachium, to w porównaniu do innych miast, strasznie drogo.

« 

Brak wkładu własnego