kurs w Bremen - Sommerschule - DAAD

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |
Czesc,
otrzymalam stypendium z organizacji DAAD na wakacyjny kurs jezyka prawnicznego w Bremen (5-30 lipca 2009). szukam osób, które się do Bremen wybierają na jakikolwiek kurs, a także osób, które uczestniczyły w podobnym kursie w latach ubiegłych. mam parę pytań odnośnie procedury jaka mnie czeka na miejscu, chciałabym tez orientacyjnie oszacować potrzebną mi na wyjazd sumę.
bardzo proszę o kontakt i pozdrawiam:)
aga
p.s. co oznacza termin Kursgebührenzuschuss? :) z mojego skromnego tlumaczenia wynikałoby, ze to "dodatek do oplaty kursowej" - czy jest to kwota (200 euro), która dodatkowo otrzymam na miejscu od organizatorów czy może dodatkowy koszt który mam ponieść?
Hey!
Ja uczestniczyłem w wakacyjnym kursie na Hochschule Bremen w zeszłym roku (był to kurs językowy, a dokładniej Internationaler Ferienkurs für deutache Sprache, Kultur und Wirtschaft. Również otrzymałem na ten kurs stypendium DAAD.
Jeśli chodzi o kwestie finansowe i organizacyjne, wyglądają one następująco: na stypendium składają się wszystkie kwoty, o których mowa w liście z DAAD (czyli Teilstipendienrate, Kursgebührenzuschuss i Reisekostenzuschuss). Tę łączną kwotę pomniejszoną o cenę kursu (w przypadku kursu języka prawniczego jest to 700 Euro) otrzymasz w dniu przyjazdu na Hochschule Bremen od przedstawiciela DAAD. W tym samym czasie nastąpi powitanie uczestników kursu (w zeszłym roku miało ono miejsce obojętnie o jakiej porze w godz. od 12 do 18 – informacja o godzinie przybycia będzie widoczna na drzwiach wejściowych do Hochschule Bremen).
Program kursu jest bardzo ciekawy, ale niektóre zajęcia są dodatkowo płatne np. kurs salsy kosztuje 10 euro (3 dni nauki po 3 godziny), Bowling-Abend – 5 Euro, wizyta na stadionie Werder Bremen – 2 Euro itd. Program kursu ma też kilka bezpłatnych zajęć np. Karaoke-Abend, Begrűβungsparty, Disco Tour, zwiedzanie miasta z przewodnikiem itd. Nieobowiązkowe i dodatkowo płatne są również całodniowe wycieczki w weekendy – spośród których polecam Wattwanderung – podróż mielizną, wycieczkę do Heide-Parku Soltau i wycieczkę do Hamburga. Pieniądze ze stypendium DAAD dla mnie nie wystarczyły na wszystko, z własnej kieszeni musiałem dołożyć ok. 140 Euro (cena kursu językowego i prawniczego są jednak inne, poza tym nie wiem ile w tym roku wyniosło stypendium DAAD)
Bardzo miło wspominam mój pobyt w Bremen, uważam że kurs jest bardzo atrakcyjny. (program jest tak ciekawy, że chyba nie ma w całych Niemczech lepszego kursu!) Badzo miło wspominam również wszystkich uczestników, w zeszłym roku w kursie uczestniczyło bardzo dużo osób z krajów arabskich (zwłaszcza Jordanii i Egiptu). Bardzo miło wspominam również tzw. Ferienkursteam – grupę niemieckich studentów, która opiekowała się nami w czasie kursu, zapisywała na wycieczki itd.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie na nie odpowiem.
Pozdrawiam i życzę wspaniałego pobytu!
Rafał
dzieki za wyczerpujace informacje, szczegolnie co do tych formalnych kwestii:)
gdybyś jeszcze mógł napisac jaką formę zakwaterowania wybrałeś (ja wziełam mieszkanie studenckie i nie wiem czy nie lepszy byłby jednak akademik...) i jak daleko miałeś do miasta. rozumiem że po przyjeździe dostanę przy zameldowaniu się klucze i namiary? aha, no i nie wysłałam im tych zdjęć o które prosili do jakiejś legitymacji - to będzie duży problem?
początkowo się tym wyjazdem troche stresowałam, bo nie jestem do konca przekonana, czy moje umiejętnosci jezykowe są faktycznie na wymaganym poziomie B2, ale na ta chwilę nie moge się już doczekać:D
dzięki za odp
pozdrowienia
aga
W formularzu wnioskowym napisałem, że wybieram akademik, ale i tak przydzielili mi pokój u rodziny (w akademiku jest bardzo mało miejsc dla uczestników kursu, mimo że większość też wybrała akademik, prawie wszyscy dostali miejsce w mieszkaniu studenckim albo pokój u rodziny…). Do budynku Hochschule Bremen miałem ok. 15-20 min. tramwajem (1 przystanek wcześniej było centrum miasta). Niektórzy uczestnicy kursu mieli nawet do dyspozycji rowery od swoich wynajmujących i nie musieli korzystać z komunikacji publicznej. Pierwszego dnia dowiesz się od Tiutorów (Sommerkursteam) o adresie zakwaterowania, w czasie powitania dostaniesz też szczegółowy program kursu, mapkę rozkładu komunikacji miejskiej w Bremen, przewodnik po Bremen itd. Zazwyczaj było tak, że organizatorzy po przyjeździe uczestnika kursu dzwonili do osoby wynajmującej pokój, a ta przyjeżdżała do budynku uczelni i zawoziła bądź odprowadzała nas do naszych mieszkań. Na miejscu dostawaliśmy klucze, podpisywaliśmy umowę najmu itd. Myślę, że brak zdjęcia raczej nie będzie dużym problemem. Zdjęcie było potrzebne do legitymacji uczestnictwa w kursie, która teoretycznie jest potrzebna do kupienia zniżkowego biletu miesięcznego na komunikację miejską po Bremen, ale i bez tej legitymacji da się kupić bilet zniżkowy.
Jeśli chodzi o kwestie językowe nie przejmuj się, na pewno sobie poradzisz.
pozdrawienia
Rafał
super, dzieki ;)
to jeszcze tylko gdybys mógł napisać jeżeli nasuwa Ci się jakaś rzecz, o którą szczególnie powinnam się zatroszczyć przed wyjazdem? nie wiem - garnek? śpiwór? jedzenie? (można polegać na stołówce?) :)
i czy lepsza karta euro26 czy isic, ktoraś z nich jest honorowana?
aha, i jak z dostępem do internetu?
Garnków nie opłaca się brać, bo wszyscy uczestnicy kursu od poniedziałku do piątku przeważnie jedzą w Mensie (stołówka akademicka), poza tym w niektórych mieszkaniach były do dyspozycji garnki, ale np. u mnie nie było naczyń kuchennych, więc naczynia być może się przydadzą. Śpiwór nie był mi potrzebny, bo kołdra i pościel były na miejscu. Jedzenie w Mensie jest w miarą ok., w cenie od 2 Euro, co jest bardzo korzystnie porównując z cenami w Mensach w innych niemieckich miastach. Internet jest jak najbardziej dostępny na uczelni – pierwszego dnia otrzymasz login z Twoim hasłem dostępu. Co masz dokładnie na myśli w związku z tymi kartami? Bo jeśli chodzi o ubezpieczenie, to DAAD zapewnia ubezpieczenie (szczegóły w liście z DAAD). Poza tym trzeba też przed wyjazdem wyrobić Europejską Kartę Ubezpieczenie Zdrowotnego w NFZcie i to moim zdaniem wystarczy jeśli chodzi o ubezpieczenie.
Pozdrawiam
jeszcze raz dzieki za pomoc - ubezpieczenie z NFZ już załatwilam, nawet nie sądziłam że to od ręki wystawiają:)
no to nic, zaczynam się powoli pakować, gdyby mnie naszły jeszcze jakies wątpliwości przed wyjazdem to dam znać:)
pozdrowienia!
a.
wrociłam z Bremy - jestem OCZAROWANA, kurs był świetny, ludzie niesamowici i jedyne czego żałuję, to że drugi raz nie będę mogła tam pojechać!
bardzo polecam wszystkim BREMEN jako cel stypendium DAAD - świetna organizacja, bardzo bogaty program zajec dodatkowych, kurs na wysokim poziomie no i piekne miasto:)
a koledze dziekuje jeszcze raz:)
Ja w zeszłym roku po powrocie z Bremy miałem dokładnie takie same wrażenia :) Rówież polecam wybór Hochschule Bremen przy składaniu na wakacyjne stypendium DAAD.
Cieszę się, że mogłem pomóc przy odpowiedziach na Twoje pytania... pozdrawiam :)
A jak wyglada sprawa z zakwaterowaniem? Jak to sie przedstawia cenowo? Z gory wielie dzieki za odpowiedz! :)
bardzo róznie - deklarujesz czy chcesz mieszkac w kawalerce, w mieszkaniu studenckim, akademiku (nie znam nikogo kto dostalby akademik) czy u rodziny. u rodziny zazwyczaj najtaniej. poza tym roznica cenowa jest w tym czy chcesz miec sama pokoj czy z kimś. jesli sama to cenowo zazwyczaj wychodzi 270-300 euro, jesli z kims to 230-280 euro. bardzo roznie to bywa.
kawalerki nie polecam, bo bardzo daleko do uczelni. najlepsza opcja to mieszkanie studenckie (bo sa w miare blisko), a czy z kims czy sama w pokoju - to juz zalezy od Twoich upodobań:) ja mieszkalam sama bo bałam sie na kogo trafie, ale nie było czego jak sie okazalo:)
dzieki za szybka odpowiedz:) mam jeszcze jedno pytanko: jak tam najlepiej dojechac ? :):P
w ogóle miałabym jeszcze parę pytań, mogłabym prosić Cię o maila ? Albo zostawię mój [email] jak będziesz miała chwilkę to odezwij się, bo chętnei bym Cię wypytała co nieco o formalnosci ( glownie o to podanie uzasadniajace chec uczestnictwa w kursie;) bylabym ogromnie wdzieczna!pozdrawiam
mail wyslany
chciałabym też skorzystać z Twojej uprzejmości i rady odnośnie pobytu w Bremen ,jesli będziesz miała chwilę ,to odezwij się proszę: [email]
Hej, mam takie pytanie. Złożyłam w grudniu podanie i na razie dostałam list z polskiego przedstawicielstwa DAAD, że są na tak i przesyłają moje podanie do Bonn. Ale nie wiem, czy to już ostateczne? Czy w Bonn jest druga selekcja?
hej
jeszcze jest selekcja w niemczech, ale podobno jak sie przejdzie w polsce to są b.duze szanse.
czekaj cierpliwie na list z bonn, ja go dostalam dopieor pod koniec kwietnia
Dzięki za odpowiedź. No właśnie też słyszałam, że jest ponoć druga selekcja, ale w liście z Polski pisali mi, że gratuluja przyznania stypendium i życzą owocnego pobytu w Niemczech, dlatego sie zdziwiłam.
Cześć, ja dostałam wstępną decyzje na początku lutego a teraz też czekam na ostateczną decyzje, moje pytanko-gdzie się wybierasz?
Hej, właśnie dziś rano dostałam ostateczne potwierdzenie. Jadę do Kiel! Już nie mogę się doczekać :)
Hej! Dostałam właśnie potwierdzenie i wyjeżdżam do Mainz na wakacyjny kurs niemieckiego w sierpniu! :)) Nie wiem tylko czy dobrze zrozumiałam kwestię środków jakie przyznają w ramach stypendium. Co w zasadzie oznacza ten podział na Teilstipendienrate 650EUR, Kursgebuhrenzuschuss 200EUR oraz Reisekostenzuschuss 200EUR? Jeśli mój kurs kosztuje 540EUR to czy mogę przeznaczyć na niego "brakujące" 340EUR z Teilstipendienrate a za resztę 310EUR opłacić zakwaterowanie? I co do tego zwrotu za podróż, czy otrzymujemy w kasie po przyjeździe całe 200EUR niezależnie od kwoty jaką wydaliśmy na przelot/przejazd, czy też jesteśmy z tej kwoty rozliczani? (Innymi słowy, czy można polecieć do Niemiec taniej, a resztę kwoty przeznaczyć na wydatki na miejscu)?

Będę się jeszcze pewnie kontaktować z Kursveranstalter (albo też on ze mną ;)) ale część z Was była już na tych kursach wakacyjnych, więc może orientujecie się jak wyglądają te sprawy finansowe.

Tak jak już wspomniałam jadę do Mainz (kurs języka ekonom - prawnego), więc oczywiście jeśli ktokolwiek z Was brał już w nim udział, to będę wdzięczna za podzielenie się wrażeniami z pobytu :)))
hej, bardzo gratuluje!:)
cala kwota ktora masz napisaną jest dla Ciebie.
podzial jest umowny: 650 eur jest na kurs, 200 na mieszkanie i 200 na dojazd, ale dostaniesz do reki całą kwotę 1050 euro i masz sobie nią dysponowac :)
z dojazdem super jest to, że zwracają ryczałt, czyli nie musisz pokazywac biletow:D ja tez dojechalam za znacznie mniejsza kwote niz 200 euro:))
gratulacje:))
Gratuluję, ja również otrzymałam stypendium DAAD jednak do Bayreuthu, mam jednak pytanie, czy przed wyjazdem muszę się skontaktować z organizatorami kursu ws ewentualnego wyboru zakwaterowania?? Pytam, gdyż w mojej informacji zwrotnej z DAAD nie ma konkretnej informacji jeśli chodzi o zakwaterowanie. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, :)
... to tylko ja jeszcze czekam... ale mam nadzieję że to tylko kwestia naszej PPolskiej :/
moze sprobuj sie skontaktowac - ja mialam do wypelnienia okreslony formularz wysylany organizatorom w bremen i w nim wybieralam sposob zakwaterowania:)
To gratuluję wszystkim i wciąż czekam na stypendystów, którzy razem zem ną wybiorą isę tego lata do Kiel.
Jedno mnie zaskoczyło - ktoś pisał wcześniej, że pierwotny wybór miejsca się nie liczy, a jednak - tu otrzymaliśmy już czarno na białym info, gdzie jedziemy, i że nie można tego zmienić.
dokładnie!ale tak widocznie było kiedyś, albo może wsz 3 kursy były już "pełne". Ja wczoraj dostałam potwierdzenie że jadę do Aachen :) szkoda że tak mało nas się tu melduje ;) bo można by już nawiązać jakieś kontakty przed wyjazdem, cóż może będę jedyną polką na moim kursie :(
Gratuluję w takim razie :)
Pamiętaj, że nie wszyscy uczestnicy kursu będą stypendystami DAADu, może jakiś Polak zapisze się "poza konkursem". Poza tym, w pewnym sensie jest to plus, nie będzie cię kusiło, zeby z kimś porozmawiać po polsku :P
Zastanawiałam się nad Akwizgranem :) Ale z tak wielkiej oferty trudno wybrać tylko jeden kurs, prawda? szkoda, ze można jechać tylko raz :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie