Hey!
Ja uczestniczyłem w wakacyjnym kursie na Hochschule Bremen w zeszłym roku (był to kurs językowy, a dokładniej Internationaler Ferienkurs für deutache Sprache, Kultur und Wirtschaft. Również otrzymałem na ten kurs stypendium DAAD.
Jeśli chodzi o kwestie finansowe i organizacyjne, wyglądają one następująco: na stypendium składają się wszystkie kwoty, o których mowa w liście z DAAD (czyli Teilstipendienrate, Kursgebührenzuschuss i Reisekostenzuschuss). Tę łączną kwotę pomniejszoną o cenę kursu (w przypadku kursu języka prawniczego jest to 700 Euro) otrzymasz w dniu przyjazdu na Hochschule Bremen od przedstawiciela DAAD. W tym samym czasie nastąpi powitanie uczestników kursu (w zeszłym roku miało ono miejsce obojętnie o jakiej porze w godz. od 12 do 18 – informacja o godzinie przybycia będzie widoczna na drzwiach wejściowych do Hochschule Bremen).
Program kursu jest bardzo ciekawy, ale niektóre zajęcia są dodatkowo płatne np. kurs salsy kosztuje 10 euro (3 dni nauki po 3 godziny), Bowling-Abend – 5 Euro, wizyta na stadionie Werder Bremen – 2 Euro itd. Program kursu ma też kilka bezpłatnych zajęć np. Karaoke-Abend, Begrűβungsparty, Disco Tour, zwiedzanie miasta z przewodnikiem itd. Nieobowiązkowe i dodatkowo płatne są również całodniowe wycieczki w weekendy – spośród których polecam Wattwanderung – podróż mielizną, wycieczkę do Heide-Parku Soltau i wycieczkę do Hamburga. Pieniądze ze stypendium DAAD dla mnie nie wystarczyły na wszystko, z własnej kieszeni musiałem dołożyć ok. 140 Euro (cena kursu językowego i prawniczego są jednak inne, poza tym nie wiem ile w tym roku wyniosło stypendium DAAD)
Bardzo miło wspominam mój pobyt w Bremen, uważam że kurs jest bardzo atrakcyjny. (program jest tak ciekawy, że chyba nie ma w całych Niemczech lepszego kursu!) Badzo miło wspominam również wszystkich uczestników, w zeszłym roku w kursie uczestniczyło bardzo dużo osób z krajów arabskich (zwłaszcza Jordanii i Egiptu). Bardzo miło wspominam również tzw. Ferienkursteam – grupę niemieckich studentów, która opiekowała się nami w czasie kursu, zapisywała na wycieczki itd.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie na nie odpowiem.
Pozdrawiam i życzę wspaniałego pobytu!
Rafał