kurs w Bremen - Sommerschule - DAAD

Temat przeniesiony do archwium.
31-51 z 51
| następna
aż musiałam sprawdzić co to za miasto, bo jestem kiepska w polskich nazwach niemieckich miast ;) ja postanowiłam jechać gdzieś gdzie jeszcze nie byłam bo trochę Niemcy już zjeździłam. No i masz racje z tymi kursantami, ale jest tez tak ze robią się zamknięte grupy operujące tym samym językiem innym niż niemiecki znam to z doświadczenia i jest wtedy troszkę dziwnie, jednak skoro jest to tak krótki okres ze mam nadzieje iż nawiąże dużo nowych kontaktów.. gdyż nigdy nic nie wiadomo ;) a co najważniejsze mam nadzieje każda/y z nas spędzi swój kurs miło i wykorzysta ten wyjazd na maxxxa :D
Dzięki za przydatne informacje :)) Ja również wszystkim gratuluję :D Bardzo dobrze się składa, że wypłacają całość kwoty i trzeba przyznać, że te stypendia są naprawdę wysokie. Koleżanka studiuje italianistykę i tam mają jedynie 15[tel]EUR dofinansowania, więc w dużej mierze sami muszą pokrywać koszty wyjazdu. Co do tego zakwaterowania, to ja to tak zrozumiałam, że w odpowiednim czasie skontaktuje się z nami Kursveranstalter i pewnie wtedy dowiemy się co i jak. W każdym razie nie dostałam pocztą żadnych formularzy dotyczących wyboru miejsca zamieszkania.
Fajnie, że trochę nas - wyjeżdżających jest :) Nie wiecie przypadkiem jaki procent podań jest rozpatrywany pozytywnie? Bo pytali mnie znajomi, którzy chcą składać wnioski o stypendium w przyszłym roku.
Ja dostałam się do Berlina, ale poważnie zastanawiam się czy jechać.
Nie przydzielili mi żadnego z wybranych przeze mnie kursów. Dostałam kurs na FUBiS, który kosztuje 800e, czyli 150 muszę wyłożyć ze swoich. Do tego najtańsze mieszkanie oferowane przez FUBiS kosztuje 360e(!). Mogłabym też poszukać czegoś na własną rękę, pewnie do 250e mogłoby się udać znaleźć WG, ale do tego dochodzi jeszcze kwestia tzw. "Programmgebuehr", która wynosi 250e. Czy tym również powinnam się martwić? Bo nie ukrywam, że jeśli to też muszę opłacić z pieniędzy od DAAD, to na ten wyjazd zwyczajnie mnie nie stać... ;/ Ktoś wie, lub potrafi to wyczytać ze strony FUBis? --> http://www.fubis.org/de/geb/index.html
Masz rację, strasznie drogo.
Na Twoim miejscu skontaktowałabym isę z panem Martinem Zembrzuskim (to do niego mamy wysłać fax/skan potwierdzenia, że przystępujemy do kursu). Może coś ci zmienią :) Trzymam kciuki.
Witam,
ja rozmawiałam z lektorem DAAD jak zdawałam egz z niemieckiego i powiedział mi wtedy ze na kurs językowy jest przyznawane 300 miejsc tzn stypendiów (na całą Polskę) więc to trochę mało, i dodatkowe 300 miejsc jest dla tych którzy przynależą do mniejszości niemieckiej, ja właśnie do niej przynależę dlatego ten lektor powiedział mi, że mogę być pewna, że pojadę ponieważ bardzo mało osób przynależących do MN się stara o to stypendium i zazwyczaj zostają jeszcze wolne miejsca.
Napisałam, jak radziłaś, ale niestety nic nie mogą już zrobić. Brak miejsc na pozostałych kursach, dodatkowych dopłat też nie ma. Wg naszej warszawskiej pani Brandau z DAAD w Bonn nastąpiła pomyłka i w bazie danych ten kurs wpisano jako mój pierwszy wybór...
Na szczęście szukając WG w Berlinie dostałam propozycję pokoju za 100euro, więc może się uda wydać mniej, niż zakładałam:)
ROK W NIEMCZECH (koszty utrzymanai pokrywane sa przez organizatora)

Jesli ktos z Was nie dostal stypendium z DAAD-u to, to goraco polecam inna mozliwosc spedzenia roku w Niemczech. Freiwilliges Jahr (roczna praktyka zawodowa), poszukiwani sa mlodzi ludzie w wieku 18-26 lat z komunikacyjna znajomoscia jezyka niemieckiego (Poziom B1+) Organizatorzy pokrywaja koszty utrzymania. Dalsze informacje o programie:
http://www.cpt.org.pl/fjd/index.php
aller guten Dinge sind drei (3). Wir haben verstanden. Du kannst aufhören.
Nikt więcej się nie wybiera na kurs? Cicho się zrobiło :)
Witam,
Dostałem się na kurs w Bremen (ale na Universitaet Bremen a nie Hochschule).
Czy ktos wybiera sie tam w tym roku?
Jest tu napisane duzo dobrego o Hochschule Bremen, a czy ktos wie jak to wyglada na UB?

Przy okazji chcialbym zapytac jak tam najlepiej/najtaniej dojechac? Samolot, pociag, autokar?

pozdrawiam!
autokar odpowiedni wczesniej kupiony wychodzi ok 300 zl w obie strony, jest okej bo dojezdza do samego centrum Bremen (EUROLINES)
ale z tego co wiem to super opcja jest samlotem ryanair, trzeba upolować bilety tanio (bywa że są po 12 złotych!!) przy czym lot jest z gdanska:) ale i tak sie oplaca, tym bardziej ze za podróż zwracają ryczałt nie pytając o bilety - można sporo zaoszczedzic. z lotniska jest tramwaj bezposrednio pod uniwersytet i pod hochschule
Ponoć również firma "Sindbad" jest solidna. Ja kupuję bilet u nich.
no wlasnie z tym samolotem nie jest tak rozowo.. nawet jakby bilety byly po 12zl (teraz sa chyba po 65) to trzeba doliczyc 20EUR za bagaz , dojazd do Gdanska (ode mnie minimum 30zl, dojazd z i na lotnisko... wyjdzie na to samo przy dobrych wiatrach, a jednak nie bedzie to wygodniejsze :)

chyba zdecyduje sie na autokar... 300zl wydaje sie rozsadna cena.
Tym bardziej, ze dzwonilem na PKP wyliczyli mi 500zl w jedna strone xD
Cześć !! Ja wybieram się na kurs letni na Universitat Bremen zaczynajacy sie od 12 lipca. Jeśli ktoś wybiera się również (jak np Ka-lolek) to niech napisze jakiś namiar do siebie (chyba że jest tu na forum opcja Private Message) to napewno porozmawiamy troche o kursie :)

Pozdrawiam serdecznie
Gabi, gdzie będziesz miała w Kiel te kursy? Pytam, bo mieszkam tutaj :)
Na Christian-Albrechts-Universität :)
Fajnie, robiłam kursy niemieckiego przed studiami w lektoracie CAU właśnie. Bardzo sympatyczna kadra wtedy była, ciekawe jak będzie u Ciebie :)
A gdzie macie noclegi załatwione? W jakimś akademiku?
Tak, w akedamiku WAK-a :)
Hej! Wybiera się ktoś może do Drezna?
white.apple, czy z Uni do Wirtschaftsakademie (Hans-Detlef-Prien Str.) jest daleko? Widzę na mapie, że to aż 9 przystanków, więc raczej piechotą nie dam rady, muszę sobie Fahrkarte kupić.
Witam wszystkich:)
Ja wybieram się do Bremen 15 sierpnia na kurs na Universität Bremen. Jadę tam pierwszy raz, więc chętnie dowiem się wrażeń:)Może ktoś będzie tam w tym samym czasie?

Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
31-51 z 51
| następna

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie