germanistyka UJ / UŚ

Temat przeniesiony do archwium.
hej! jestem ciekawa kto z Was wybiera się na UJ/ UŚ na germanistyke!!! albo może ktoś juz studiuje i może powiedzieć jaki jest próg przyjecia? ile trzeba miec % z polskiego i niemieckiego????
pzdr :)
niemiecki 80 % i polski 70 %
70% z polskiego podstawowego czy rozszerzonego?
w zeszlym roku znajoma sie dostala, a miala z obu rozszerzonych niem:63% pol:64% i nie byla ostatnia przyjeta, za nia z nizszymi sie jeszcze podostawali
więc ustne się na UJ nie liczą?
w zeszlym roku sie liczyly, w tym juz sie nie licza w ogole na zadna filologie!! :) a tak na marginesie, to proponowalabym zajrzec na strone UJ-tu, skoro chcesz tam studiowac, a nie wiesz takiej rzeczy... :/
oczywiście że zaglądałam na strone UJ, ale zawsze lepiej się zapytać kogoś kto ma wiadomości z pierwszej ręki, bo z tymi stronkami różnie bywa ;-] ponadto na stronie UJ nic nie pisało o ustnych zarówno przy rekrutacji zeszło- jak i tegorocznej, pisze tylko że niemiecki i polski, więc pytam, żeby mieć pewność ;]
bardzo dobrze, ze pytasz ;) "kto pyta, nie bladzi" :P w zeszlym roku bylo napisane, ze ustne brane sa pod uwage, w tym tez jest napisane (ze nie sa), tylko gdzie indziej - nie na zakladce dotyczacej opisu fil. germanskiej, a w "ogolnych zasadach rekrutacji" na stronie glownej
bumcyk czy jak ci tam, nie być taki mądry. Na uniwerku we wroclawiu liczy sie niemiecki ustny tak samo jak pisemny!!!pozdrawiam
o, to dzięki za info:) będę musiała zajrzeć do tych 'zasad..' ;)) pozdrowionka :))
ok, tylko, ze moje odpowiedzi dotycza pytania o UJ, wiec pisze jak jest na tym uniwerku - kij mnie inne obchodza, o nich nie pisze, bo nie mam zielonego pojecia, jak na nich wyglada rekrutacja. rowniez pozdrawiam
nie ma wiecej chętnych na uj w tym roku? ;P
Wynika z tego, ze tak wlasnie jest. A moze wszyscy ida na UP, tam ponoc latwo sie studiuje?
Ale że z polskiego i niemieckiego po ok. 65proc. wystarczyło na UJ? Jakoś nie chce mi się wierzyć.. Na anglistykę progi sięgają ponad 90 proc., a na germanistykę miałoby być tak łatwo?
no wiesz z trzeciej listy to może i możliwe... aczkolwiek mi tez wydaje sie to dziwne.. .:)
ale tak dokładnie właśnie było - nic nie ściemniam! ta dziewczyna dostała się też na szwedzką (na którą się zdecydowała) i naprawdę takie miała wyniki z matury, bo razem nawet przeliczałyśmy punkty. to nie jest znowu takie dziwne, bo tylko 16% WSZYSTKICH maturzystów w tym roku zdawało inny język niż angielski, a w tych 16-stu mieszczą się jeszcze włoski, hiszpański, rosyjski itd. na UJ-cie jest 60 miejsc niemca, na innych uniwerkach też pewnie po tyle (jeśli nie więcej), więc zapełnić nie jest tak łatwo :) a angielski zawsze będzie popularniejszy i bardziej oblegany (bo więcej ludzi go zdaje), a ci, co niemca zdają niekoniecznie idą na germańską - sporo idzie na lingwistykę, inne filologie (np. ja ;)) lub zupełnie niezwiązane z językami kierunki. trochę wiary, człowieki !! :D:D
slonce, ale to nie jest mozliwe, bowiem w zeszlym roku skladalam papiery na germanistyke uj, mialam 75 % z rozszerzonego anglika, 75 % z rozszerzonego niemca i 60 % z rozsz polskiego i sie nie dostalam.. braklo mi 13 punktow :-(
do bymcycyk:
nie wzoelas pod uwage osob z niemiecka matura, ktore do polski przyjezdzaja na studia, osob z ubieglych lat i finalistow olimpiad... 60 osob to naprawde bardzo malo zwlaszcza na tyle chetnych... ale probowac zawsze trzeba..w koncu zyje sie dla marzen :-)
nie jestem osobą, która na siłę udowadnia swoje zdanie, bo oczywiście mogę się mylić, ale chodzi mi tylko o zwiększenie optymizmu wśród potencjalnych kandydatów :) ja też w zeszłym roku składałam papiery na UJ (nie na germana), więc trochę w tym "siedzę". razem z koleżanką liczyłyśmy sobie punkty, nawet jechałyśmy razem do krk wyjaśniać sprawę, jak nam dziwny wynik wyszedł nie wiadomo skąd :| i naprawdę było tak, jak napisałam. a ile miałaś z ustnego, bo wtedy też się liczył ??

jest jeszcze druga opcja - otóż moja koleżanka, to nie jakaś tam przyjaciółka, więc nie wiem, czy "przypadkiem" nie miała jakiegoś dodatkowego "wsparcia", o którym się nie pochwaliła.. :/ ale UJ-tu raczej o takie coś nigdy nie podejrzewałam (choć jak czytałam forum na temat fil. włoskiej, to wielu dziwnych i "ciekawych" rzeczy się dowiedziałam :/ ) Pozdrawiam :)
Achnaya a może po prostu jak sie nie dostałaś to od razu wziełaś papiery i nie czekalas na przyjecia z 3 listy jak tamta kolezanka? hm... no bo jakos ona sie tam znalazła...wiec może to wytrwałość?:P
mialam 85 % z ustnej rozszerz...czekalam do samego konca na ostateczne utowrzenie listy ale nic z tego..ja na poczatku bylam na miejscu bodajze 208 a na samym koncu, po ostatecznym zamknięciu list wylądowałam na 167 chyba miejscu.... ja juz po prostu mam tego dosyc.. albo ktoś kłamie albo uj oszukuje....
powiem Ci że dziwne serio :) pisałam z dziewczyną co studiuje na 1 roku na UJ germ. i ona miała 74 z niemc, 76 z pl oraz 64 z historii (historia podstawowa) i piątki z wybranych przedmiotow i dostala sie z pierwszej listy... wiec dziwne... moze tobie nie poszedł 3 przedmiot? ;/ bo wydaje mi sie dziwne zeby ktos z TAKIM DOBRYM wynikiem sie nie dostal ;/
no i to by się wtedy zgadzało. ta moja znajoma była dziewięćdziesiąta któraś (jeśli dobrze pamiętam), czyli trzydziesta któraś z rezerwowych i się z 3ciej listy dostała. to ja już nie rozumiem :P
bo poplątane są teraz te warunki rekrutacji :D to dlatego nie rozumiemy ich ;P
heh, a to bylo w zeszlym roku, wiec wole nawet nie myslec, co bedzie w tym! :D wlasciwie nie wiem, czego sie spodziewac po tym nowym systemie rekrutacyjnym:)
oby tylko było nam na rękę :)))
za tydzień wyniki :) ponawiam pytanie ;P
Hej,
fajnie jest na germanistyce w Bydgoszczy, super atmosfera, mili wykładowcy, łatwo sie dostać
słyszałam, że od tego roku akademickiego będzie darmowy kurs j. niderlandzkiego - w ramach studiów, wiec po co płacić w szkole językowej, tutaj można miec to za darmo, no i będzie platforma e-learningowa moodle, jeżeli ktoś pracuje z moodlem, to wie na czym to polega zachęcam do studiowania na UKW w Bydgoszczy
nie slyszalam o germanistyce w bydgoszczy, ale skoro latwo sie dostac to chyba znaczy ze to dlatego ze renoma tej uczelni odbiega od pewnego pułapu;P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka