Czy udało się tu komuś dostać na studia w DE

Temat przeniesiony do archwium.
Więc witam zastanawiam się czy jest tutaj jakaś osoba której udało sie dostać na studia w niemczech.... ??? powaznie zastanawiam sie nad taka decyzja i chcialabym wiedziec czy naprawde jest tak ciezko jak się wszędzie słyszy? mam wogole jakąś szansę? pozdrawiam gor
A jeżeli ktoś był lub jest w Nürnberg Erlangen to byłabym w 7 niebie>>>>>>czekam:****
Ja też jestem bardzo ciekawa :) Jestem teraz w 3 klasie i w przyszłym roku zamierzam starać się o miejsce na którejś z niemieckich uczelni.
Laura, jaki kierunek Cię interesuje?
a w czym jest problem z dostaniem się na niemiecką uczelnię? czasami jest nawet ławiej się dostać, niż w Polsce...

czy jest ciężko? zależy od kierunku, uczelni i własnych umiejętności przede wszystkim
wiesz co no dokladnie nie wiem jeszcze caly czas mysle zeby potem nie zalowac:P:) a ty????
wiesz co Asia podaj mi gg twoje to mozna sobie popisac bo tak tu to nie bardzo..
1576264 ;)
hej sorka że nie na temat ale leciałam wg ostatnich wpisów na forum, mam takie pytanie dotyczące studiów, a mianowicie: kończę właśnie studia licencjackie I stopnia o specjalizacji turystyka międzynarodowa, i w zasadzie to nie mam już zielonego pojęcia jaki kierunek/specjalizację obrać do magisterki.. proszę o odpowiedź..
No jak to w czym. Jak kandydatów na oblegany kierunek na daną uczelnię dużo, to problem jest. Patrz taka BWL, np. na HU, albo tego typu
Myślę o prawie na uczelni w Heidelbergu. Urodziłam się w Niemczech, od 10 lat uczę się języka, tylko nie wiem, co powinnam w takim razie zdawać na maturze, a nigdzie nie mogę znaleźć interesujących mnie informacji. Wystarczy ZADANA matura i certyfikaty świadczące o znajomości języka? Wiecie może, jak przebiega rekrutacja?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo chciałabym już się ukierunkować ;) czy zakuwać historię, czy przyłożyć do niemca i przygotowywać się do tych egzaminów językowych?

Pozdrawiam
O
Z tego co wiem na niemieckich uczelniach nie jest ważne co zdajesz, tylko na ile procent. Ważna jest średnia z matury, punkty dostaje się też za czekanie w kolejce na dany kierunek, na niektóre uczelnie obowiązują egzaminy wstępne (często nieobowiązkowe, ale dają punkty) a duża część to własne kryteria ustalone przez uczelnie. Przynajmniej tak wynika ze wszystkich stron, które zdążyłam przeczytać :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego