Studia magisterskie w Niemczech?!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich,

ten wątek byl juz pewnie wielokrotnie poruszany,ale mam nadzieje,ze ktos sie mimo wszystko zlituje :)

Studiuje germanistyke w Krakowie,jestem na 3 roku i niedawno wpadlam na genialny pomysl,zeby magistra zrobic w Niemczech. ;)

Czy ktos z Was sie orientuje (najlepiej z wlasnego doswiadczenia) jak to funkcjonuje? Jak jest z rekrutacja,egzaminami i jak sie do tego wszystkiego zabrac?
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje.

Monika
Monia jak bedziesz tak pisac jak to

... poruszany,ale mam nadzieje,ze ktos ... // ... hhhh, hhhh

... w Krakowie,jestem na 3 ... genialny pomysl,zeby magistra ...// hhhh, hhhh

... rekrutacja,egzaminami ... // ... hhhh, hhhh

to nie masz zadnych szans, poniewaz interpunkcja jest szedzie taka sama!
wszedzie
genialna rada :> nie sztuka być czepliwym, ale sztuka dobrze doradzać.
Ty masz jakiegos bzika na punkcie interpunkcji czy jak?
Nikt na forach, czatach , przy szybkim klikaniu, nie raz na laptopie w ciemnosci nei zwraca na to uwagi!!!!
nie wiem, jak czytasz cokolwiek, ale zobacz

helena i adam sa w domu,ewa i mietek sa w sklepie,a madzia i geron sa w niemczech.Alla Pugaczewa i blabla,helena i adam sa w domu,ewa i mietek sa w sklepie,a madzia i geron sa w niemczech.Alla Pugaczewa i blabla,helena i adam sa w domu,ewa i mietek sa w sklepie,a madzia i geron sa w niemczech.Alla Pugaczewa i blabla,helena i adam sa w domu,ewa i mietek sa w sklepie,a madzia i geron sa w niemczech.Alla Pugaczewa i blabla...

To chyba tak glupi blad, ze nawet nie chce mi sie wiezyc, jak mozna z takimi bykami marzyc o nauce jakiegokolwiek jezyka????
Jak mozna dostac sie na jakis uniwerek, przeciez ten ktos musi napisac jakastam prace magisterska! ;((
a wierzyc pzrez rz bo wiara,

a niech sobie pisze ta prace magisterska , to jej spawa, z bledami czy bez,

ja tez ciagle pisze z przecinkami, nie chce mi sie wlanczac co chwile suzej litery zeby zaczynac nowe zdania,

tak to jest jak ktos lezy w ciemnosci z laptopem na brzuchu heh

ale gdy pisz ecos do szkoly lub do uzredu to napewno mysle o interpunkcji i ortografi,

tutaj nei ma to znaczenia ;.)
jak nie? przeciez mamy byc przykladem i pomoca dla tych, ktorzy chca uczyc sie niemieckiego. a ze nie nauczyli sie tego w szkole, to moga sie tutaj czegos nauczyc! to moje zdanie na ten temat.
nie wiem, ale odbieram Twoje komentarze w takiej formie ze nasmeiwasz sie ciagle ze wszystkich, czyli :

po polsku wszystcy zle pisza, zla interpunkcja ortografia itd. - tylko Ty dobrze ;.)

po niemiecku wszyscy zle pisza, nie znaja gramatyki, ani odpowiedniego tlumaczenia itd. - tylko Ty ;/.)

jezeli komus pomagamy, znajdujemy info , tak jak wczoraj i Harz IV np. , to juz weglog Ciebie jestesmy socjalowcami bo bo takie info potrafimy znalesc = oczywiscie z zapzreczeniem z gory ze Ty nigdy na socjalu nei byles ;.)

no sorry ale , w niczym nie pomagasz, nasmiewasz sie i krytykujesz, nie chce nikogo obrazac ,ale to egoistyczne z Twojej strony, troche pokory i szacunku dla innych ech
acha i to nei tylko moje zdanie, juz na tym forum kilkakrotnie zwracano Ci na to uwage
no to mnie teraz zaskoczylas. To ja tu siedze od kwietnia i pomagam jak moge, pisze co jest zle i dlaczego, a Ty tutaj mowisz o egoizmie czy wysmiewaniu sie. Albo jest cos z Toba nie tak, albo masz sama jakies kompleksy!

A ze nie wiem nic o sozialu, zto znaczy, ze mialem wiecej szczescia jak inni. To wszystko! Ale i tak nie kapujesz tego, bo piszesz bzdury, jak cos chce napisze! Szkoda!
Jeden byl juz, tak masz racje, i ty jestes ta druga osoba! Jakos cienko na tyle formowiczow! ;(
Jezeli ktos nie kapuje to Ty, albo celowo odwracasz kota ogonem,

wchodzisz czasem w jakis watek, zrobisz zamieszanie, nie pomozesz w danym temacie, zbruzgasz innych i jeszce aluzje i sugestie , ze jak wiem gdzie szukac o Harz VI to obeznana jestem w temacie heh

ok, koniec, szkoda palcow !
ah to ty na to jeszcze obrazona! mowilem juz, nie mam pojecia o tych sprawach, jakos cienko czytasz. Tak Cie zabolalo, ze teraz nie wiesz co pisac! Traurig!
nawiązując do tematu kłótni:
Gieron: włĄczać, ortografiI, wedłUg (nie zwracając uwagi na literówki:p)
Japanese: wieRzyć, soCjalu

oboje/obydwoje: pisanie bez polskich liter (typu ł,ą,ę ...) jest BŁĘDEM i także utrudnia czytanie ;-) To nie niemiecki, gdzie oe, ae, ue, ss w nadzwyczajnych okolicznościach jest dopuszczalne :-) (wiem, pisanie wielkimi literami też utrudnia czytanie...:p)

Więcej przykładów nie przytaczam, bo specjalistą od polskiej ortografii na tym forum jest ktoś inny, chociaż tego kogoś tutaj od dawna nie widziałem...;p

także podsumowując: spokój na forum, nie kłócić się i miłego czwartku ;-) przy okazji, to nie bierzcie tak wszystkiego na poważnie... ;-)
Wiec my oboje nie mamy polskich tastatur, to powod, ze nie mamy w tekstach polskich znakow.

Pisanie u mnie z duzej litery ma wskazywac na bledy, i mam nadzieje, ze je od razu widac.

Co do polskiej pisowni, to dopasowywuje sie do poziomu wypowiedzi, bo nie mam zamiaru pisac o bledach polskiej ortografii, tylko pisze o niemieckiej.

Co do klutni, to jest ona bez sensu, bo druga osoba nie rozumie moich wypowiedzi i atakuje agresywnie bezpodstawnie. ;)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego