germanistyka 2010 kraków

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 67
do Moniaaa:: czy jest u was dużo dwukierunkowców? Ja studiuję na czwartym roku anglistykę dziennie i zastanawiam się czy będę mogła ciągnąć 2 kierunki na raz czy raczej krzywo patrzą na takie osoby?
Masz rację, że nauczyć się można wszędzie. Wiele zależy też od atmosfery i kadry. Ta jest wyśmienita, o czym była tutaj już mowa. Co do uczelni, to myślę, że ma jednak znaczenie, bo ma markę. Jednak UJ to UJ, a UP to UP. Myślę, że na rynku kiedy szuka się pracy, jednak dyplom UJ więcej znaczy niż UP. Ale może sie mylę.

A tych osób to dużo odpadło? Niektórzy mówią, że średnio na germnie na UP odpada po pierwszym roku połowa. Dużo osób ma też problemy z dostaniem zaliczenia, a część nie daje rady na egzaminie. Ale może to tylko plotki?
do Moni: Hej, piszesz, że wlasnie konczysz niemiecki na UP, licencjat czy mgr??? mam pytanie, orientujesz sie czy ciezko jest sie dostac do Was na uzupelniajace??tzn, czy jest bardzo duzo chetnych?? limit z tego co wiem to 50 osob i jest konkurs dyplomow. Zastanawiam sie wiec, czy juz sami studenci licencjackich UP nie zajmą tych 50 krzesełek;) Ja jestem po licencjacie na innej uczelni i chcialabym pojsc na mgr wlasnie na UP, ale wyniki rekrutacji sa strasznie pozno, bo dopiero 21 wrzesnia i nie wiem jak to bedzie, bo inne uczelnie wymagaja,zeby sie zdecydowac wczesniej, dostarczyc dokumenty itd..:/ dzieki za wszelkie informacje. Porady i opinie mile widziane:-)
Witam!
Czy ktos wie ile bylo kandydatow na 1 miejsce na roznych filologiach na UP?? Bede wdzieczna za info:):)
Do Martyny: Ja właśnie kończę licencjat. Z tego co wiem,na magisterke w zeszłym roku nie było bardzo dużo chętnych i większość zainteresowanych się dostała. Jeżeli chodzi o absolwentów,czyli nas to na roku było nas 26 osób,z czego tylko część planuje zostać,więc my na pewno nie wypełnimy całego limitu ;) Z tego,co wiem,w tym roku planują takie specjalizację: literaturoznawstwo,kulturoznawstwo i językoznawstwo,ale czy je otworzą to zależy od ilości chętnych.
Jeżeli chodzi o osoby studiujące 2 kierunki,to było kilka osób na I. roku,ale "przetrwała" tylko jedna. Większość po prostu sama rezygnowała,bo germanistyka była ich drugim kierunkiem.
A i jeszcze jeżeli chodzi o osoby,które odpadły,to po pierwszym roku faktycznie została nas połowa,ale większość osób zrezygnowało. Kilka osób miało problemy z zaliczeniem i kilka odpadło niestety przy 1. wrześniowej sesji,ale zdecydowana większość po prostu rezygnowała.
Do moniaa: a nie wiesz może czy bez problemu można studiować te dwa kierunki? ja jestem na czwartym roku dziennej anglistyki i teraz zastanawiam się nad dzienną germę i właśnie nie wiem czy aplikować na tą germę bo nie wiem czy krzywo patrzą na nieobecności. Przecież na pewno parę zajęć będzie się pokrywać...
Anczi,pamiętam,że u nas zajęcia na I. roku były bardzo ważne,przede wszystkim PNJN i bardzo zwracali uwagę na obecności. Ale były też różne grupy,chyba 4,więc niektórym studiującym 2 kierunki udawało się tak układać plany,że chodzili na zajęcia do różnych grup. Natomiast wiem,że te obecności były bardzo ważne,ale skoro jesteś na 4 roku,to może uda Ci się pokombinować u siebie? U nas na II. czy na III. pod tym względem było zdecydowanie łatwiej ;)
A na UJ nikt się nie wybiera? Uważacie, że w Krkowie liczy się tylko UP? Może na UP jest nowocześniejsza germanistyka, ale UJ ma swoją tradycję i renomę. Choć może faktycznie to nie wszystko?
Ja absolutnie tak nie uważam i mimo tego,że kończyłam UP to wiem,ze UJ to jednak UJ ;) Ale ja się nie wybieram ani na UJ,ani na UP.
Hmm ja złożyłam na germanistykę w tym roku na UJ, a o UP nigdy nie słyszałam. Co to, jaki to poziom, bo stronę mają odrzucającą. :)?
Ja składam do Wrocławia...
Mam szanse? Niemiecki podstawa 98%,a rozszerzony 85%?
Z ustnego mam 100% z podst,a rozszerz 85 (miałam 17/20) :D

???:P
Co do strony internetowej UP to masz rację, że ta na germnie nie najlepsza. Ale chyba nie jest ona wyznacznikiem jakości studiów? Poza tym to, co piszesz, jakoś się nie klei, bo UP nie znasz, a jednak stronę odnalazłaś. UJ? Co to jest? Nie ma jak ignorancja :) Ale może tam Cię z niej wyleczą. A ja i tak bym polecał Wrocław, z którym UJ się nie mierzy. Tak samo jak z Poznaniem. Niestety tam jest pierwsza liga dla germanistów!
Offunia - a jak z polskim? jaki poziom i jaki wynik?
Słyszałam jednak, że pod względem kadry to Poznań jest najlepszy ;) zresztą ktoś chyba już tu gdzieś to pisał ;)
Polski:
Podstawa: 70%
Rozszerz: 60% :)

:) ?

Ja się zastanawiam ,czy nie złożyć np. do Opola jeszcze ;)
Mam szanse na Wro?

Polski może średnio,ale dla mnie wynik ok...
Tak w ramach ciekawostki, jeśli ktoś chce studiować germanistykę to może warto zastanowić się nad nowym kierunkiem studiów: germanistyka, utworzonym w Collegium Polonicum we współpracy z Viadriną, co ważne można uzyskać dwa dyplomy, polski - UAMu i niemiecki - Viadriny.
Szczegóły:
http://www.cp.edu.pl/pl/public_relations/startsite_news/rechte_spalte/
nowy-kierunek/tekst/index.html
Juz nie przesadzajmy,strona stroną,ale studia studiami.
Mam pytanko: mniej więcej ile % musiałabym mieć na germanistykę na uj? Biorę pod uwagę uj abo ur- wyniki mam trochę marne: 58% rozsz. niemiecki, 58% rozsz. polski i 84% z historii muzyki rozsz.- pisemne, ale mimo to nie wiem, czy wogóle próbować....
PS Tego, że beznadziejnie się to przedstawia, nie musicie pisać, natomiast czekam na KAŻDY komentarz, który może wnieść mi coś pozytywnego..Z góry dzięki:)
Proszę o odp:)
Offunia - nie mam pojęcia, ja sama strasznie się boję...

polski podstawa 79, roz 30
niem pisemny podst 92 , roz 84
niem ustny podst 100, roz 100

mam szanse na UWr? jak myślicie?
Szansa jest zawsze, ale zależy to też od konkurencji, a ta co roku jest inna. Jeśli inni mają podobny wynik, to nie ma sprawy, ale jeśli leszy, to gorzej. Tego nie wie się nigdy. Dlatego najlepiej obstawić kilka miejsc, gdzieś w koncu można się dostać. Od Opola to wolałbym Wrocław. Ale to mój tipp.
Teraz jak widać Uniwersytet Pedagogiczny prowadzi studia też w Suchej Beskidzkiej, to jakby ktoś był z tego rejonu, albo miał ochotę na studia w górach :-)

Link: http://www.up.krakow.pl/main/?page=sucha
do moniaaa: a rosyjski był od podstaw?

ja na anglistyce nie za bardzo mogę sobie wziąć indywidualny program nauczania bo mamy tylko cztery grupy, każda to inna specjalizacja, także nie miałabym szansy iść np do innej grupy na ćwiczenia. Ale może na germanistyce będzie można coś wykombinować :/
Hej! Ja złożyłam właśnie papiery na UP, też słyszałam, że lepsze warunki tam są, zobaczymy czy się w ogóle dostane, pozdrawiam wszystkich germanistów :)
Anczi,tak : po I roku(chyba) mieliśmy wybór specjalizacji : pedagogika(ona nie ruszyła),angielski(byl egzamin,były 2 grupy,ale Ciebie to nie dotyczy ;) i rosyjski od zupelnych podstaw?(w sumie 3 semestry). Na drugim roku był tylko na zaliczenie,na 3 były już egzaminy. Przedmioty z rosyjskiego,które ja miałam :
PNJR (duuuzo godzin:P)
Gramatyka praktyczna
Dydaktyka(z niej nie bylo egzaminu,ale za to praktyki : 2 razy po 30 godzin:P Strasznie panikowalismy,ze nie damy rady,bo bylismy na poziomie mniej niż podstawowym:P Ale jakoś poszło;)
Elementy kultury rosyjskiej.

Generalnie rosyjski jest do przejscia,ale niestety nie moge powiedzieć,żebym dużo umiała,ale zawsze ma się jakieś podstawy.
Moniaa:: dzięki wielki za odpowiedź. Obawiałam się że ten rosyjski będzie zaawansowany, ale skoro jest od podstaw to w poniedziałek składam dokumenty :DDDD
Powodzenia!:)
Witam! Czy warto skladac papiery na UP z podsawowa matura z jezyka niemieckiego? Prosze o zetelne odpowiedz a nie "chłam":P Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 67

»

Pomoc językowa