Hej, Są inne metody, żeby nauczyć się języka. Zawsze można iść na intensywny kurs języka. Wcale nie jest za późno, nawet jeśli w tym roku chcesz rozpocząć studia w Niemczech, tak jak ja:). Jeśli wybierasz się na wszystkie inne kierunki oprócz germanistyki, to jest łatwiej się dostać. Otóż: żeby studiować, należy zdać egz DSH lub DaF. Są 4 częsci tego egz, jeśli jedna z któryś cześci Ci nie pójdzie, to nie szkodzi, przyjmą Cię warunkowo. Ale po 1 semestrze musisz zdać i tak ten egz. Rekrutacja zależy od kierunku jest inna, ja na kierunek Deutsch als Fremdsprache na uzupełniające mam do 15.05, to bardzo szybko. Egz DaF mam juz nawet po zakończeniu rekrutacji, ale to nie szkodzi, dowiadywałam się i wystarczy dać zaświadczeni, że miejsca gdzie zdaje sie egz, ze jest wyznaczona datai ten gz jest opłacony i dosyła się potem wynik. A jeśli Twoja znajomość języka jest dobra, to musisz to udowodnić. Tzn. jak będziesz się rejestrował na studia (termin jest jak wspomniałam wyznaczony) to oni prześlą Ci zaproszenie na egz DSH. Z tym zaproszeniem idzesz na egzamin, innej drogi nie ma:). Egzamin DSH jest dwa razy do roku, jakies 2 tyg przed rozpoczeciem semestru. Teraz jakos pierwszy egz jest, a następny we wrzesniu. Więc jak się teraz weźmiesz za niemiecki, to we wrzesniu spokojnie możesz zdać, o ile będziesz się pilnie uczył:). Zalezy wszystko od Twojego poziomu języka:). Mam nadzieję, że zrozumiale napsałam. Jak masz pytania to śmiało, odpowiem na wszystkie, o ile będe sama wiedziała. Ja właśnie jestem na etapie tłumaczenia dokumentów z liencjata. A i jeszcze wspomne o kosztach. Egz DSH 130 Euro. Egz DaF 175 Euro w Niemczech, a 130 Euro w Polsce. Pozdrawiam:)