hej. ja studiowalam na UAM/Poznan. Nigdy wiecej juz bym sie na to nie zdecydowala, studia germanistyki to byl istny koszmar, 5 lat rycia, doslownie, jak zaczynalam, to myslalam, jak wy, ze wszyscy chca mnie zniechecic,a ja przeciez tak lubie niemiecki itd. Prawda jest taka, ze moja znajomosc jezyka niemieckiego nie jest nawet po tak''renomowanym kierunku,, jak germanistzka na UAM na super poziomie, uczylam sie mnóstwo niepotrzebnych rzeczy jak pedagogika, psychologia, lacina, socjologia(egzamin z calego roku), gramatyka opisowa, ktora jest jedna wielka abstrakcją. A poza tym, myslisz ze po germanistyce jest super praca_ Uswiadomie Cie... NIE MA... Nawet w szkole podstawowej wycofuja niemiecki na rzecz angielskiego. jak chcesz studiowac, idz na jakas ekonomie czy cos takiego, a pozniej idz sobie do jakiegos kolegium jezykowego, bo tam jest sie latwo dostac i sa wieksze luzy. na pierwszym roku uwala sie mnostwo ludzi, potem tez, ze w sumie z okolo 150 zostaje 40 do 50. a egzamin ze znienawidonego PNJN uwala wiekszosc, ludzie musza powtarzac rok, jakby to byla co najmniej jakas medycyna. powodzenia przy wyborze i nie rob tego bledu co ja. Tak na marginesie, nie pracuje w zawodzie.