Niemiecki i rosyjski gdzie moge to studiować?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej:) Chciałam się dowiedzieć gdzie mogła bym studiować te dwa języki niemiecki z rosyjskim, bardzo zależy mi na takim połączeniu. A może jakaś lingwistyka?? Proszę pomóżcie. Z góry dzięki:)
w poznaniu na uam jest taki kierunek o ile sie nie myle.
W Bydgoszczy na UKW też można studiować niemiecki i rosyjski, czyli lingwistyke. Sama na takiej byłam 1 semestr ;)
a tak aż tam ciężko? Proszę nie straszcie mnie:(
szczecin z tego co słyszałam;)
Jeżeli znasz dobrze niemiecki to nie powinnaś mieć problemów. Rosyjski jest od podstaw, a jeżeli już go znasz, to tym bardziej będzie Ci łatwiej. Zawsze studiowanie dwóch języków jest trudniejsze niż studiowanie jednego, ale wszystko zależy od Twoich predyspozycji, chęci, wytrwałości.
Niemiecki- raczej dobrze bo uczę się go od 9 lat a rosyjski znam tyle co z domu, wiec może być ciężko:(
Nie martw się. Znam osobę, która studiowała również dwa języki, z czego jeden znała ze szkoły a drugi tyle, co sama zdołała się nauczyć na podstawie książek i słownika;) I dała radę! Ty też dasz, tylko musisz być systematyczna i nie olewać sobie nauki. Również zastanawiałam się nad połączeniem rosyjski-niemiecki (jak to moja mama powiada, język wroga trzeba znać;P) i zastanawiałam się właśnie nad Szczecinem, ale odstraszyła mnie odległość 800 km od mojego miejsca zamieszkania. Z tego co czytałam, uczelnia ma dość dobre opinie, nie ma tam jakiegoś strasznego wycisku, więc na spokojnie i bez stresu będziesz mogła się uczyć. Poda tym- masz blisko do Niemiec, możesz wyskoczyć na weekend i ćwiczyć akcent w praktyce;)
Też w Krakowie na UP jest taka opcja. Ale czy chętnych wystarczy?
a jaki zawód można z tym łączyć, ?
Dzięki za pocieszenie:) Mnie tak naprawdę interesuje Gdańsk, Poznań może Warszawa ale to dopiero wchodzi w grę jak przyjdą wyniki:) Tak jakoś Poznań mi chodzi po głowie ale na ich stronie nie widziałam by było takie połączenie jest ang + rus ale nie ma niemieckiego:(
nauczyciel niemieckiego i rosyjskiego w szkole ;D
Na UŁ jest filologia germańska z językiem rosyjskim lub włoskim lub hiszpańskim.
Na lingwistyce na UW można wybrać taką kombinację, moja koleżanka tak ma :) tylko trzeba mieć dość dobre wyniki z obu rozszerzonych matur żeby się do nas dostać :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Matura