Germanistyka od podstaw

Temat przeniesiony do archwium.
Czy oprócz UAM i UŁ jakaś polska uczelnia prowadzi germanistykę od podstaw? Ktoś się orientuje jak takie studia wyglądają i czy jest ciężko (np. czy trzeba w krótkim czasie dogonić grupę zaawansowaną)? W ogóle zdarzają się jacyś chętni na germanistykę od podstaw? Bardzo podoba mi się język niemiecki i uczyłam się go w LO, ale poziom był żenująco niski (szkoda gadać o postawie nauczyciela, który wolał gadać 45 min. o koszykówce oczywiście po polsku niż uczyć języka) a czasu ani pieniędzy nie miałam na kursy językowe, ale nie chodzi mi tylko o poznanie języka, ale także kultury, historii Niemiec, krajów niemieckojęzycznych, więc pomyślałam o germanistyce od postaw, ale nie wiem czy sobie poradzę i czy w ogóle takie grupy od podstaw powstają (na UAM jest to w ramach zwykłej germanistyki). Czy z takimi wynikami mam szansę się dostać: polski podst. 57%, ang. pisemny rozsz. 75%, ang. ustny rozsz. 80%. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zdawałaś angielski i chcesz iść na germanistykę? Coś tu chyba nie tak...
A dlaczego by nie? Jezyki sa spokrewnione, kultury takze. a najlepszy slownik niem-ang i odwrotnie to LEO. Pomoc jest. Nie wiem, czy na germanistyce ucza od podstaw, ale podstawy musisz miec, bo sie sama zamordujesz. A do tego jeszcze taki szeroki wachlarz planow, jak kultura, zwyczaje i obszar niemeickojezyczny...ha! to jest chlubne zadanie. Jest do zalatwienia, ale musisz zasuwac, jak pracowita pszczola. Busy Bee! Uwazam, ze, jak sie na pamiec nauczysz Schiller´s "Glocke" (i zrozumiesz), to masz bardzo duze szanse na wygranie w tej zyciowej loterii...
http://www.pwsz.nysa.pl/instytut/i_neofilologia.php?p=196