dokąd na studia 2010

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 65
chcialam tylko powiedziec ze student germanistyki nie musi odrozniac grypy od zawalu serca a w polsce mamy duzo lekarzy ktorzy tego nie potrafia i wielu innych rzeczy
a od kogo chcesz sie uczyc niemieckiego.od Chinczykow,to zycze duzo powodzenia
Weronika powiedziała, że podręcznik to najlepszy nauczyciel. Ja uważam jednak inaczej. Wykładowca to podstawa. To on musi mieć bardzo dobrą kompetencję językową. Niestety są tacy, co kaleczą, ale uważają się za językowe gwiazdy. Jeszcze gorzej jest wówczas, kiedy ich wiedza nie wychodzi poza podręcznik, z którego nauczają. I tego samego żadają od studenta, czyli wykucia książki na przysłowiową blachę. Na ogół niestety sami więcej nie potrafią ci wykładowcy. A nie daj Boże jak postawisz pytanie, które wykracza poza podręcznik. Wówczas jesteś spalony. Tacy potem gnoją. Często wylewają swoje frustracje. Nie wpomnę o innych sytuacjach, jak są na wykładach "wczorajsi", bo trzeba było "przepłukać" stes języka...
Najgorzej jest, jak się ocenia według kryteriów "widzi mi się, że..."
dlatego jest dobrze miec kontakt z niemcami zeby pocwiczyc i telewizja niemiecka tez juz duzo daje w osluchaniu sie
Albo też iść na bardzo dobrą germanistykę, jak np. ta we Wrocławiu. I tutaj UJ np. nie daje rady.

Polecam zapoznanie się ze strukturą IFG na UWr:

Zakład Dydaktyki Literatury
Pracownia Estetyki Literatury
Zakład Glottodydaktyki
Zakład Języka Niemieckiego
Pracownia Skandynawistyki
Zakład Językoznawstwa Ogólnego i Porównawczego
Zakład Kultury Krajów Niemieckojęzycznych i Śląska
Pracownia Niemieckojęzycznej Literatury Szwajcarii
Zakład Lingwistyki Stosowanej
Zakład Literatury Austriackiej
Zakład Literatury i Kultury Współczesnej Niemiec, Austrii i Szwajcarii
Pracownia Badań nad Literaturą i Mediami
Zakład Literatury Niemiec, Austrii i Szwajcarii XIX i XX wieku
Pracownia Badań nad Społeczną Historią Literatury
Pracownia Badań nad Literaturą i Kulturą Okresu Baroku
Zakład Literatury Niemieckiej do 1848 r.

No i UJ:

Zakład Filologii Szwedzkiej
Zakład Językoznawstwa Germańskiego
Zakład Literatury Niemieckiej
Zakład Współczesnego Języka Niemieckiego

Myślę, że różnice w potencjale i możliwościach są widoczne. Ja wolałbym Poznań lub właśnie Wrocław.

I wykładowcy są tam też lepsi. Niestety duży może więcej!
Weronika hat recht!!!!!!!!!!!!!!!!
Und wenn jemand den Käse aus dem Handbuch nicht kennt, dann hilft ihm kein behinderter Lehrer!
(ich kenne nur das, das mir mein Lehrer beigebracht hat...dass ich nicht lache, ihr MAGISTER der GERMANISTIK!)
Und wenn jemand den Käse aus dem Handbuch nicht kennt, dann hilft ihm kein behinderter Lehrer!
(Ich kenne nur das, das mir mein Lehrer beigebracht hat...dass ich nicht lache, ihr MAGISTER der GERMANISTIK!) Weronika hat Recht!!!
Wenn jemand den Käse aus dem Handbuch nicht kennt,hilft ihm kein behinderter Lehrer!Konjunktionalsatz!!!!!!!!!!!!!!!!
Weronika o czym Ty mówisz???? kiedy wykładowca jedzie po Tobie jak po burej suce a Ty sie starasz jak możesz widzisz poprawę inni ja widzą tylko nie on zaliczasz wszystko bez problemu ??? no przepraszam jeden głupi ch** mówi: po co państwo podchodzą do tego warunku ? przecież państwo go nie zdadzą. kasa kasa kasa ;/ rozumie studenta który wyraźnie jest leniwy i pałę na to kładzie , ale nie naprawdę dobre osoby;/ więc nie sugeruj, że takie osoby są jakieś ciemne....bo mnóstwo pracy jest włożone w celu osiągnięcia efektu.
przepraszam Weroniko to było do Maćka ;p wybacz mi ten nietakt ;)
z reguły przed egzaminem jestem w stanie wytypować grupkę osób, które egzaminu nie zdadzą i rzadko się mylę, bo najczęściej to te same osoby ;) i co masz na myśli, że widać "poprawę"? znaczy się, że się poprawił, ale nadal ma niewystarczającą wiedzę? też bym tego kogoś oblał... nie mówię, że prowadzący ma prawo zachowywać się jak chce, ale wymagajać ma jak najbardziej prawo...

I rozumiem Cię jak najbardziej, że czasami włoży się mnóstwo pracy, a wychodzi na to, że to i tak było mało, no ale to są studia, to tak jak wrzucić kogoś nieumiejącego pływać na środek basenu: albo się nauczysz pływać, albo przepadniesz.
wiesz co Maciek zachowujesz się jak jeden z takich właśnie wykładowców. znam takich studentów jak Ty maja też takie zdanie , dlatego bo nie przeszli takich rożnych nie miłych rzeczy...a którzy lubią zarzucać komuś ,że jest Ciemniakiem. A te "Ciemniaki" radzą sobie świetnie na innych lepszych w rankingach uniwerkach:)to o czymś świadczy. Nie mam zamiaru Ci tłumaczyć, bo i tak nie pojmiesz sytuacji. Na szczęście aby odnieść sukces nie wystarczy same mądralowanie;p Pozdrawiam Cie ciepło w każdym razie:)
Weronika nie powiedziała, że podręcznik to najlepszy nauczyciel, tylko że jest on niezbędny - choć w odrobinie:) Wykładowca może jedynie zmienić nastawienie do przedmiotu bądź języka. Tak samo jak nauczyciele w podstawówce czy gdziekolwiek indziej. Wszystko jednak najbardziej zależy od Ciebie i tego, co Ty chcesz ze sobą zrobić.

Założę się, że nie studiowałeś na 3 Uni (Wr, Poznań i Krk), żeby móc jednoznacznie stwierdzić, którzy wykładowcy są lepsi, którzy gorsi. Ja też nie jestem w stanie, więc się na ten temat nie wypowiadam. Odnośnie 'kaleczących językowych gwiazd' - są tacy, i myślę, że tacy znajdą się wszędzie... Więc staram się uczyć na ICH błędach:)
Często pytałam o coś, czego nie rozumiałam i nikt mnie nie gnoił prócz -paradoksalnie- innych studentów...
A ja nie napisałem, że podręcznik to nauczyciel. Ale Weronika napisała, że języka trzeba uczyć się z podręcznika, a na studiach go szlifować :-) A ja myślę, że trzeba łączyć wiele dróg, gdyż wówczas efekty są najlepsze.

Co do miejsc studiowania, to nie napisałem, że studiowałem tam wszedzie. Ale nie budujmy mitów, że UJ jest tak wspamniały, może w innych obszarach, bo germanistycznie raczej przeciętny, co pokazuje sama struktura. Natomiast wykładowcy są różni, to fakt, ale na lepszych uczelniach też na ogół lepsi. Poza tym zobacz sobie po instytutach germanistycznych w Polsce, nie tylko we Wrocławiu bądź Poznaniu, ile się w nich dzieje. I nie trzeba być w tych miejscach, wystarczy powędrować po sieci.

Polecam Rzeszów na dziś. W Krakowie się też i z niego śmieją, no cóż, może to kompleksy?

Zakład Języka Niemieckiego i Translatoryki
Zakład Historii Literatury Niemieckiej
Zakład Teorii Komunikacji Językowej
Zakład Językoznawstwa Porównawczego i Stosowanego

Ostatnio mieli też ciekawą konferencję:

Das Institut für Germanistik
an der Universität in Rzeszów
lädt zu einer Konferenz mit folgendem Thema ein:

Text und Stil

Die Konferenz wird vom 15. bis zum 18. Oktober 2009 (bitte beachten Sie die Terminänderung!) an der Universität Rzeszów (Uniwersytet Rzeszowski) stattfinden.

Pzdr!
Myślę, że ciekawie rozwija się Instytut Germanistyki na Uniwersytecie w Zielonej Górze. Już sama ich struktura coś mówi:

Zakład Historii i Dialektologii Języka Niemieckiego
Zakład Pragmatyki i Teorii Komunikacji
Zakład Glottodydaktyki i Translatoryki
Zakład Literatury Niemieckiej do XVIII wieku
Zakład Literatury Niemieckiej XIX i XX wieku
Zakład Najnowszej Literatury Niemieckiej i Mediów

Ciekawe projekty w Zielonej Górze oferuje Centrum Niemieckojęzycznej Literatury Współczesnej i Mediów, więcej pod linkiem:

http://www.ifg.uz.zgora.pl/badania/Centrum.html

A o samej dynamice tamtejszej germanistyki świadczy ilość konferencji, no cóż, jak się chce to można. Dla zainteresowanych link:

http://www.ifg.uz.zgora.pl/badania/P.I.konferencje.html

W ten sposób można się efektywnie uczyć języka. Bo to również propozycje dla studentów. Że uczestniczą w tych imprezach niech świadczą zdjęcia z galerii internetowej zielonogórskiego IFG:

http://www.ifg.uz.zgora.pl/badania/images/foto1/index.html

Więc możliwości jest wiele...
Nie napisałeś, że podręcznik to nauczyciel. Napisałeś, że ja powiedziałam, że podręcznik to nauczyciel:)))))

"Weronika powiedziała, że podręcznik to najlepszy nauczyciel."

Daj mi spokój z tymi strukturami, bo tylko trudniej mi wyłapać, co piszesz - nie czytam poszczególnych nazw, wg mnie są nieistotne. Nikt nie buduje mitów o wspaniałym UJ. Nie wymieniałam żadnych cudnych cech - bo i po co? Daj mi odpocząć;)
Ok! Hab also Deine so begehrte Ruhe! Und auch beste Erholung dabei!

Ja tylko chcę rzec, że struktury wiele mówią i pokazują wielkość danej germanistyki. Pokazują też jej różnorodność. I to, że coś się dzieje. Bo po to są studia. Języka z podręcznika to można się uczyć na kursie w szkole językowej. Niestety wielu wykładowców tylko tak rozumie tzw. studiowanie. A szkoda.

Zatem wypoczynku Weroniko! Pzdr! ;-)
beobachter: a jaki związek jest między strukturą, a renomą, bądź poziomem jaki reprezentuje uczelnia? Że jedna uczelnia ma wiele małych instytutów, a druga ma mało dużych?
beobachter: a jaki związek jest między strukturą, a renomą, bądź poziomem jaki reprezentuje uczelnia? Że jedna uczelnia ma wiele małych instytutów, a druga ma mało dużych?
Dziękuję!!!:D

(Endlich...:>)
Ich meinerseits wünsche dir, Weronika, viel Erfolg und vor allem viel Spaß beim Lernen und Erlernen der Sprache. ;)
Ich bin selbst gespannt, wie das Germanistikstudium in Krakau auf UJ aussieht.
Wenn du es mir erlaubst, komme ich darauf später zurück, wenn du ein bisschen weiter mit dem Studium bist. Deine E-Mailadresse habe ich, glaube ich zumindest.
Dziękuję bardzo za życzenia!:))) To z okazji urodzin czy tak po prostu?:)))

Jeśli myślimy o tym samym źródle, to owszem - masz aż dwa moje maile:-) Oczywiście - jak masz/będziesz mieć do mnie pytania, to śmiało;-)
nie wiedzialem, ze masz urodziny; masz juz czy dopiero 20 "kaszubianskich" latek, gratulacje!
i chyba niestety nie mam twojego adresu; mozesz mi go prosze wylasc na moj adres

[email]

dzieki z gory!
ale wszyscy się tak z tymi życiowymi życzeniami złożyliście, że się aż roześmiałam;)

ani już ani dopiero. kaszubskich...:)
ok, zaraz napiszę:)
Związek jest! Bo im większy instytut, to tym większa jego moc. Więcej się dzieje. Na jednych uczelniach np. polonistyka jest tylko instytutem, na innych wydziałem, tak masz na UAM, UJ i UW. To o czymś świadczy. Ano o samodzielności i sile naukowej. Poza tym za każdą strukturą są pracownicy, w tym profesorowie. Jedni publikują ciekawe rzeczy, inni mniej, a jeszcze inni w ogóle. Jedni robią naukę, a inni tylko bawią się w szkołę. Niestety nauka powstaje w Polsce na największych uczelniach, te mniejsze oferują najczęściej kursy i to w oparciu o to, co wypracowli ci więksi. Kiedyś na książkach germanistyki we Wrocławiu uczyłą się większość polskich germanistów. Poza tym o sile naukowej świadczą publikacje i roczniki germanistyczne. No i książki wydawane w Polsce i Niemczech. I tyle.
Zum Geburtstag alles Beste! Und viel Erfolg an der UJ! Dieser wird sicherlich kommen!
... der ist schon da, die erzählt's bloß nicht... immer so bescheiden... ;-)
dziękuję Obserwatorze;)

ok...troooochę schodzimy z tematu...od jutra możesz dalej truć:)))
nie mam ochoty bronić którejkolwiek uczelni, bo wszystko mi dwa, która najlepsza, ale beobachterze: przeczym sobie:p teraz mówisz, że im większy instytut to tym większa jego moc. No ale jeżeli na uczelni masz 55 instytutów, na drugiej masz 10, to logiczne jest, że tam gdzie jest 10 to raczej są większe ;)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 65

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie