germanistyka - magisterka

Temat przeniesiony do archwium.
Zastanawia mnie, czy robiąc studia magisterskie z germanistyki większość osób zostaje tam, gdzie robiła licencjat, czy może jednak idzie na inną uczelnię? Z tego co wiem, to część osób w ogóle zmienia po licencjacie profil lub kierunek studiów. Czyżby rozczarowanie germanistyką? A ile osób wybiera się na studia magisterskie np. do Niemiec?
Moja znajoma robi doktorat w Niemczech i jest zadowolona że hoho ;p dostaje stypendium 800 euro miesięcznie i jeszcze jej zostaje;) a u nas robić doktorat to same koszty;/ ehhh
ja dalej na germanistykę idę;) nie to,że kocham Niemiecki;/ ale raczej na innym kierunku bym się teraz nie odnalazła;/ niby można iść na coś innego, ale studiować nie jest tak łatwo jak się od początku czegoś nie studiowało;/ później mam zamiar strzelić sobie jakiś kurs z zarządzania i jakoś poleci;) ogólnie to strasznie bojaźliwa jestem;p
Niektórzy np. idą na psycholigwistykę magisterską, bo tam przyjmują po neofilologiach. Albo też na europeistykę. Ostatnio słyszałem, że w modzie jest łączenie czegoś z ekonomii i filologii. Ale chyba najpopularniejsza jest translatoryka. A do Niemiec też warto, bo tam teraz pezproblemowo uznają polski licnecjat. Tylko utrzymać się trzeba finansowo, no chyba, że ktoś ma właśnie stypendium :-)
które uczelnie maja w ofercie psycholingwistykę? bo to interesujące, ale nie mogę nigdzie znaleźć;/ to nie łączy się z czymś przypadkiem?
Psycholingwistykę masz np. na UJ albo na UW. Ale zajęcia to tam są chyba po polsku?
ja sie zdecydowalam po licencjacie kontynuowac studia magisterskie rowniez z germanistyki. Moi rodzice mnie do tego zachecili i w ogole nie zaluje! Studia uzupelniajace byly ciezkie, ale wiedze ze studiow licencjackich poglebilam i w ogole poziom jezykowy sie podwyzszyl. Wlasnie na studiach magisterskich zrozumialam niektore problemy gramatyczne, ktore mialam na I stopniu. Bylo duzo nauki i stresu, do tego pisanie pracy mgr - to pochlonelo mnostwo mojego czasu i nerwow - ale bylo warto. Teraz pracodawca na pewno bedzie inaczej patrzyl na kandydata z pelnym wyksztalceniem i dobrymi umiejetnosciami.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa