Praca licencjacka !

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
Witam, na pewno wiele osób na forum ma już za sobą napisanie pracy licencjackiej.
Chciałabym zapytać czy ktoś pisał pracę z językoznawstwa??? i czy ktoś ma jakieś tematy, na które jest dużo materiałów do wykorzystania :)
Ja bym najbardziej chciała pisać z literatury ponieważ wydaje mi się że można znaleźć wiele ciekawych materiałów na napisanie, lecz obawiam się promotora z tego przedmiotu :] dlatego zdecydowałam się na językoznawstwo...
Pomoże ktoś co nieco ogarnąć na ten temat?
parę pojedynczych tematów z językoznawstwa znajdziesz też w tym czymś:

http://dl.dropbox.com/u/695442/m/Themen-Pool%20-%20DaF%20%28Diplom-,%20Bachelor-,%20Magisterarbeiten,%20Dissertationen%29.pdf

ale osobiście wybrałbym lub wymyślił sobie taki temat, który sprawiłby mi radochę, bo coś lubię i wtedy samo się pisze, np. fajna jest dialektologia i materiałów idzie też sporo znaleźć jak się chce (np. podstawowa analiza porównawcza /jako Abriss/ jakiegoś tam dialektu vs. Hochdeutsch), ale że to "tylko" licencjat, to nie wiem, czy promotor się nie będzie krzywił (choć temat można tak sformułować, żeby się nadawał na takie "maleństwo" jak praca licencjacka)
Problemem jest objętość, na licencjackiej to tylko zarys, szkic tematu, no chyba że chcesz pisać na ponad 100 stron (promotor raczej się nie zgodzi) i masz na to czas.
Weź jakiś temat z gramatyki porównawczej, kilka przykładowych tekstów, miesiąc roboty i po sprawie.
Dzięki za szlaki :) ta gramatyka kontrastywna może być fajna... obczaje to i może właśnie na ten temat coś bym napisała.
Dokładnie my mamy napisać pracę na 30 stron i ani deko więcej, bo i tak to nie będzie czytane :]

i dzięki za stronkę z tematami na językoznawstwo!

a można gdzieś znaleźć jakiś przykład pracy licencjackiej? jak ona wygląda? jak napisana?
Gabberin, nie nerw. Wklep "praca licencjacka z niemca" i podłub się trochę w guglu.
no dłubałam ale ciężka sprawa... he
Einen Tod musst du sterben.
pf ;]
Cytat: Gabberin
pf ;]

WTF?
Cytat: Tamod
pf ;]

WTF?

ha ha nic to do bongo srongo xD

btw, dziś została naprowadzona konkretnie na drodze pisania pracy :] i miałam w ręku napisaną pracę także już wiem o co biega xD
Widzisz, jak ci szybko pomogłem? Mówp się dzięki, bongo, uratowałeś mi życie!
Cytat: bongo-bongo
dzięki, bongo, uratowałeś mi życie!

Bohater
gieroj
Cytat: bongo-bongo
Widzisz, jak ci szybko pomogłem? Mówp się dzięki, bongo, uratowałeś mi życie!

wolałabym wieprza pocałować xD
Moze tak od tylu? Chyba juz nie!
haha ...w nos xD
Cytat: Japanese
Moze tak od tylu? Chyba juz nie!

A kto wie, dziewczyna ostro napalona jest.
nie jara mnie świński zad xD więc spokój hehe xD
nie jara mnie świński zad xD więc spokój hehe xD

ale zadek bongo pewnie tak :)
tez nie xD absolutnie xD
Okay, Gabberin. Nie chcesz całować, to nie. Sama sobie winna. Ja bym całował. Gdyby ci się udało przejść do meritum sprawy, to podaję ci w skrócie, co na pewno już wiesz.
Standard metodyczny pracy licencjackiej zawiera następujące części:
1. Wstęp – określenie istoty problemu i jego precyzyjne sformułowanie oraz osadzenie w szerszym kontekście
2. Opis sytuacji problemowej (w różnych formach), opis przypadku, opis statystyczny zjawiska. Praca studenta nad tą częścią polega na aktywnym pozyskiwaniu informacji o opisywanym problemie.
3. Analiza przypadku – wieloaspektowa z wykorzystaniem odpowiednich (dla klasy problemu) metod. W tej części student odwołuje się do literatury, objaśniając podstawowe pojęcia i zależności oraz interpretując fakty.
4. Podsumowanie – zawierające próbę uogólnienia wyników przeprowadzonej analizy.
Treść pracy powinna oddawać istotę problemu zawartego w jej tytule. Objętość pracy nie powinna przekroczyć 40 stron znormalizowanego maszynopisu. Student przygotowuje pracę w zasadzie indywidualnie. Praca może być przygotowana również zespołowo (2-3 osoby), po uprzednim uzyskaniu zgody dziekana, jeżeli uzasadnia to złożoność opisywanej sytuacji, jej zakres i potrzeba dokonania szerszej i głębszej analizy.
Dzięki bongo-bongo za wskazówki:) 2-gi i 3-ci punkt będzie hardcorowy xD będe jednak pisać z literatury lub historii xD bo na ostatnich wykładach odkryłam że to mnie najbardziej inspiruje xD
Gabberin, nie dziękuj. Te moje wskazówki pochodzą z internetu. Ja tego nie wymyśliłem! Starałem się trochę powymądrzać, aby zrobić wrażenie, jaki to ja jestem dorozwinięty. A tak naprawdę, gdybyś ruszyła twoją własną dupkę, to znalazłabyś "prawie" wszystko, co ciebie inspiruje. Sprawa jest naprawdę prosta. To szukanie potrwa może ze 2 godziny. Tymczasem ty przepychasz się tutaj już dwa dni i gadasz o całowaniu dupy jakimś wieprzom. Przecież to ciebie wcale nie zbliża do twojej pracy licencjackiej. A podobno o to chodzi? Recherche ist ein halbes Leben! Przed 30 laty nie było internetu, jak dzisiaj.
Aby cię dobić ostatecznie: http://img19.imageshack.us/img19/4968/bartgoogle.png
Guck mal, wie viel Schrott du geschrieben hast!
Bongo, zaczęłam gadać o wieprzach bo już to czego chciałam się dowiedzieć, dowiedziałam się na wykładach dzień po założeniu tematu :) dlatego teraz już mniej więcej jestem obcykana xD a to co Ty mi podałeś to dodatkowo mi się przyda jak już zacznę pisać to ścierwo xD dlatego nie muszę już nic szukać... mam nadzieję :) tylko teraz zdam się na to co wiem i na tym co mi mówią na seminariach :] Pozdro !
Pisz to ścierwo, ale z głową i zalicz wreszcie to cholerstwo!
językoznawstwo = ścierwo
Japa, ty znowu nie poniał metafory poetyckiej?
poniał , poniał, tylko sie dziwie, ze ludzie ucza sie rzeczy, ktorch nienawidza i jeszcze o tym prace chca pisac. ;)
Iskat' i udziwliatsa. A potem mamy caaaaaałe mnóstwo tych upośledzonych polskich nauczycieli języka niemieckiego. Przecież to forum to aktywnie pielęgnuje. A ty się ciągle dziwisz? Oni wszyscy są Wissensresistent!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie