pomozcie doprecyzowac temat z jezykoznawstwa

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
hej, w tym roku piszę pracę dyplomową z językoznawstwa/pragmatyki/socjolingwistyki. Chciałabym napisać o impresywnej/perswazyjne funkcji języka, jak wpływała na wyniki eksperymentów psychologicznych. (Np 2 grupy mialy sluchac roznych slow podczas marszu i w grupie gdzie slowa zwiazane byly ze staroscia tempo chodzenia zmniejszylo sie o 15%) Nie wiem jednak jak to ładnie ująć w temacie, żeby nie wyszło, że praca jest bardziej z psychologii niż z językoznawstwa. Chciałabym opisac te eksperymenty, opisać jaka reakcje wywołal komunikat slowny i we wnioskach napisac m.in. ze jezyk sklania nas do zmiany zachowan itd. Promotor niestety tez nie ma pomyslu, jak to ujac. HilLFE!

Wyrazistym naruszeniem etyki słowa jest manipulacja językowa, czyli takie używanie wyrazów, wyrażeń i wypowiedzeń, którego celem jest próba nieuczciwego wpływania na zachowania, postawy i przekonania innych ludzi. W szerszym rozumieniu manipulacją językową nazwiemy każde takie nieuczciwe działanie, do którego wyzyskuje się środki językowe. Manipulacją będzie więc niemówienie o czymś, o czym powiedzieć się powinno (zatajanie faktów), wyraźne kłamstwo (mówienie nieprawdy ze świadomością tego, że jest to nieprawda), posługiwanie się eufemizmami (wydarzenia grudniowe, przejściowe trudności w zaopatrzeniu w cukier), hiperbolizacja treści (wielkie osiągnięcie narodu polskiego – o locie Polaka w kosmos), używanie zdań i wyrażeń o znikomej zawartości treściowej (Jesteśmy odpowiedzialni za przyszłość naszych dzieci i wnuków, Jutro będziemy żyli tak, jak dziś na to zapracujemy) lub zdań uogólniających (Wszyscy wiemy, że….-, Nikt nie chce żyć w biedzie).

„W węższym sensie jest to manipulacja, przy której właśnie środki językowe, a więc określone cechy wyrazów i struktury gramatycznej (nie zaś same treści przez nie wyrażane) umożliwiają wywieranie na odbiorcę wpływu, z którego on nie zdaje sobie sprawy”. Istotne jest bowiem to, że odbiorca tekstu zmanipulowanego nie jest świadomy tego, że takiemu zabiegowi jest poddawany, że nie jest świadomy rzeczywistych celów używania określonych środków językowych. Na manipulacji językowej oparta jest nowomowa; omawiając to zjawisko, zanalizujemy więc także mechanizmy manipulacyjne.

Za najważniejszą należy uznać jej funkcję perswazyjną: wpojenie odbiorcom określonych ocen, postaw i przekonań. Przyjęcie przez każdego członka społeczeństwa poglądów władzy na wszystkie kwestie szczegółowe, ale także jej światopoglądu, i zgoda na jej system wartości immanentnych (w tym przede wszystkim moralnych), co prowadzi do „zniewolenia umysłu”, jest ostatecznym celem nowomowy. Należy więc na przykład wpoić społeczeństwu przekonanie, że Polska – tylko socjalistyczna, że w ZSRR mamy najbardziej demokratyczny system wyborczy na świecie, ale także że: „Ciągle usprawniane i rozbudowywane przedstawicielskie organy państwowe są formą faktycznej realizacji zasady ludowładztwa”. Dotyczy to nie tylko kwestii politycznych, lecz także na przykład literatury: „Wielki romantyzm rewolucyjny Mickiewicza wybuchał protestem przeciwko zaśniedziałemu i samolubnemu oportunizmowi ówczesnych uprzywilejowanych warstw społecznych [...]. Siły reakcyjne chciały przywłaszczyć sobie Mickiewicza, usiłowały sfałszować obraz Jego twórczości, pragnęły zataić jej rewolucyjne podłoże”.
Chwytem często stosowanym jest posługiwanie się zdaniami niepoddającymi się negacji, na przykład dlatego, że nie zawierają jasno wyrażonego orzekania o faktach (predykacji). „Zdanie-hasło: Młodzież z Partią nie może być zanegowane np. przez Nieprawda, że młodzież z Partią ani przez Młodzież nie z partią. W zasadzie, zgodnie ze zwyczajem językowym [...] zdania [typu] Brat chory, Jan królem itp. dają się dekodować wyłącznie jako: Brat jest chory, Jan jest królem – ponieważ możliwa jest elipsa wyłącznie najmniej nacechowanych elementów gramatycznych: wykładników czasu teraźniejszego i trybu orzekającego. Ale w hasłach działają inne prawa. Ta neutralizacja czasu (bo może to: Młodzież będzie z Partią, a może: Młodzież była, jest i będzie z Partią) i trybu czy, ogólniej, modalności (Chcemy, żeby młodzież… albo Trzeba, żeby młodzież…) jest tu o tyle wygodna, że przez nią negacja staje się w ogóle niemożliwa”.
http://zbadane.pl/nauki-humanistyczne/filologia-polska/warunki-wlasciwego-uzycia-jezyka-nowomowa
no ale co nowomowa ma do mojego tematu oprocz perswazyjnej funkcji ktora w sobie zawiera? ja chce isc troche w psychologie, wiec opisywac to na zasadzie, moze nie teorii, ale, powiedzmy, wystepowania w warunkach sztucznych:S ale dzieki ze próbujecie pomóc:)
Sorry, że się mieszam, bo tu wszystko na razie usuwają, ale, co do twego problemu, to sądzę, że dobrze byłoby znać dokładniejszy temat twojej pracy (sprecyzowany) oraz przynajmniej "wstępny" kontekst jej przebiegu. Podajesz twoje zamiary tutaj bardzo-bardzo ogólnikowo. Podejrzewam, że nagie szukanie jedynie przykładów nie zbliży ciebie do celu. Ale, to jedynie moje subiektywne zdanie.
btw. obejrzyj film "Das Experiment".
edytowany przez irkamozna: 17 lis 2011
Cytat: irkamozna
Sorry, że się mieszam, (po to jest forum) bo tu wszystko na razie usuwają, (zamordyzm zaawansowany) ale, co do twego problemu, to sądzę, że dobrze byłoby znać dokładniejszy temat twojej pracy (sprecyzowany) oraz przynajmniej "wstępny" kontekst jej przebiegu. Podajesz twoje zamiary tutaj bardzo-bardzo ogólnikowo. Podejrzewam, że nagie szukanie jedynie przykładów nie zbliży ciebie do celu. Ale, to jedynie moje subiektywne zdanie.
btw. obejrzyj film "Das Experiment".

Temat ciekawy, materiału sporo, ale polegniesz, tym bardziej z takim promotorem.
Weź łatwy temat, napisz, obroń, zapomnij.
Nawet nie myśl, że ktoś to całe przeczyta :)
widzialam i das experiment, i die welle
czemu polegnę? bo chcę pisać o czymś co mnie w miarę interesuje? wiem, ze przez promotora mogą byc trudnosci... czyli lepiej wziac jakis oklepany temat i nie stworzyc nic nowego? juz nie wiem:S
babybaccara, co by było, gdyby to ktoś inny napisał?
Cytat: lingwistka77
czemu polegnę?

Temat z zakresu NLP
Temat rzeka
Masz małe doświadczenie praktyczne, a ja języka perswazji używam codziennie (niekoniecznie przy kopaniu dołów). Manipulację i perswazję wyczuwam z daleka.
Do tego dochodzi kwestia psychologii i negocjacji.

Temat oklepany jest tematem pewnym, łatwym i nie oszukujmy się nic nowego raczej nie wynajdziesz/wymyślisz. Ambicja jest dobra, ale praca magisterska/licencjacka to nie dzieło sztuki. A czy się narobisz/naszukasz/napiszesz, czy odwalisz dobrą łatwą robotę to na obronie dostaniesz ocenę taką samą.
no to jaki temat mniej wiecej z tego obszaru powinnam wziac, zeby mi sie latwo pisalo?
z tym NLP to tez mialam troche obawy, ale jakbym skupila sie na "fachowej" literaturze, a nie nlpowskim belkocie, to moze by sie dalo

Nie bardzo rozumiem? W tym wątku mnie nie było. ???
.
edytowany przez babybaccara: 18 lis 2011
Idź do promotora, niech da jakiś temat z puli.
Licencjat czy magisterka?
licencjat, ale chcialam byc ambitna
"a teraz wylosujemy pytanie z puli" no moze w sumie racja, trace motywacje po przejsciach zwiazanych z rozdzielaniem nlp i nie-nlp
Cytat: babybaccara
Nie bardzo rozumiem? W tym wątku mnie nie było. ???

Wszyscy wiedzą, że usuwacie tutaj posty na łeb na szyję.Mnie się zaczyna wydawać, że tutaj jest więcej osób uprawnionych do usuwania i już wam się miesza. Bo lewa ręka już nie wie, co robi prawa.
Na darmo bym tego mojego wpisu nie wpisała.
Upraszam Moderatora i Administratora o poważne traktowanie. Jeżeli nie innych uczestników forum, to prznajmniej mojej osoby. Jeszcze nie "zapracowałam" na usuwanie moich wpisów. Czego nie mogłabym powiedzieć o wpisach Neo_Adonis i innych temu podobnych.
Przepraszam oficjalnie, że zabrałam głos w tej okoliczności. I zgadzam się na usuwanie wszystkich moich wpisów. Już, jak Tamod, boję się pierdnąć tutaj.
nie wydaje mi sie, zebym byla odpowiednia osoba w tej kwestii. Ja, jak wiekszosc osob tutaj, jestem w wolnej chwili i - jesli moge - pomagam. Ci, ktorzy sadza inaczej, sa w bledzie.
Ok, niech ci bedzie, skoro ci sie nie wydaje. Ale, fakty sa nagie. Ktos pod toba kopie dolki. Widac to bardzo dokladnie. Teraz masz.
edytowany przez irkamozna: 18 lis 2011
nie wydaje mi sie, zebym byla odpowiednia osoba w tej kwestii. Ja, jak wiekszosc osob tutaj, jestem w wolnej chwili i - jesli moge - pomagam. Ci, ktorzy sadza inaczej, sa w bledzie.

ty sie sam najpierw moko naucz a potem pouczaj innych

ty jestes w zadnej kwestii nieodpowiednia
licencjat, ale chcialam byc ambitna
"a teraz wylosujemy pytanie z puli" no moze w sumie racja, trace motywacje po przejsciach zwiazanych z rozdzielaniem nlp i nie-nlp

Wybierz łatwy temat, napisz w miesiąc, obroń i zapomnij.
Wiążesz przyszłość z uczelnią, czy chcesz się rozwijać poza nią?
Jeżeli uczysz się, by zdobyć wykształcenie i sprawdzić się na rynku pracy, to nikt nie będzie się pytał a o czym był licencjat, tylko co Pani umie.
Ambicja jest dobra, ale marnować czas, który można wykorzystać w bardziej efektywny i lukratywny sposób to przesada.
PS. Żeby nie było, sam napisałem na ponad 80 stron i nikt tego nie przeczytał w całości.
tylko po filo z praca srednio, a opcja zostania na uni nie bylaby zla w moim przypadku, bo ja lubie oprocowywac materialy, robienie jakichs badan tez byloby spoko, zajecia ze studentami XD
nie no, racja, racja
z tym ze po weekendzie musze miec plan i nie mam jak sie skontaktowac z promotorem na razie, prosze zatem o jakas podpowiedz z serii "tematy nie wymagajace wiekszego wysilku", zakres jezykoznawstwo, socjolingwistyka
Cytat: Diego1

ty jestes w zadnej kwestii nieodpowiednia

jeszcze nie zostalam wyrzucona
tylko po filo z praca srednio, a opcja zostania na uni nie bylaby zla w moim przypadku, bo ja lubie oprocowywac materialy, robienie jakichs badan tez byloby spoko, zajecia ze studentami XD
nie no, racja, racja
z tym ze po weekendzie musze miec plan i nie mam jak sie skontaktowac z promotorem na razie, prosze zatem o jakas podpowiedz z serii "tematy nie wymagajace wiekszego wysilku", zakres jezykoznawstwo, socjolingwistyka

skad ja cie znam
mnie???
mnie???

tak
To się wysilisz na magisterce, a za 2 lata możesz mieć inne priorytety.
Wybierz słowotwórstwo, określ zakres (wybierz jakiś język specjalistyczny) i po kłopocie.
Proponuję derywację w języku biznesu (Wirtschaftsdeutsch) na podstawie analizy kilku tekstów.
no skąd, Diego?

hm, slowotworstwo akurat malo lubie, gospodarke tez
ludzie, pomozcie cos wymslic na moja prace, bitte
Cytat: Tamod
To się wysilisz na magisterce, a za 2 lata możesz mieć inne priorytety.
Wybierz słowotwórstwo, określ zakres (wybierz jakiś język specjalistyczny) i po kłopocie.
Proponuję derywację w języku biznesu (Wirtschaftsdeutsch) na podstawie analizy kilku tekstów.

tamo nie podejrzewalam cie o takie poloty
Propozycja tematu na licencjat (mam sporo materiału końcowego).
"Liebe in den Märchen" (Anhand des Märchens so-und-so = hier darfst du ein Märchen wählen)

Du kannst lachen. Aber das Thema ist nett, deutsch und höchstaufregend.

Ale ten wpis i tak zaraz zostanie wywalony. Więc śpiesz się. (a do takich jeszcze nie należysz)
o, fajne te bajki, tez wydaje sie byc i przyjemne i ciekawe:D thx
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego