Hej,
Dzieki za odpowiedz.
Co do przedmiotow to jest to po czesci zrozumiale.
Co do wartosci dyplomu germanistyki i rynku pracy, to znam sie na tym akurat dosyc dobrze, w Niemczech zreszta jest pod tym wzgledem podobnie jak w Polsce - jak ktos idzie na kierunek humanistyczny z braku pomyslu to nic z tego nie bedzie, ale dla naprawde zainteresowanych mozliwosci jest wystarczajaco,
O co mi w pytaniu z dyplomem chodzilo, to czy moze ktos wlasnie ma praktyczne doswiadczenie z tym, czy pracodawcy\uczelnie na polski dyplom germanistyki podobnie jak na niemiecki patrza, czy traktuja jako "bardzo rozszerzony kurs niemieckiego", oficjalnych informacji do tego oczywiscie nie ma, a praktycznie sie jeszcze nie spotkalem z taka sytuacja wiec nie mam doswiadczenia i cieszylbym sie, gdyby ktos mial tu cos do powiedzenia.
No i w praktyce jaka jest roznica poziomu, czy student w Polsce dostaje koniec koncow taka sama wiedze jezykowa jak w Niemczech(pomijajac typowo polskie dodatki do jezyka), czy jest to w jakis sposob uciete ze wzgledu na nauke jezyka i tlumaczenia?
Moze inaczej to wyrazajac, czy na germanistyce dostanie sie taka sama wiedze literacka\teoretycznojezykowa, jak na polonistyce? Pomijajac oczywisce to, ze autorow sie omawia niemieckich a nie polskich itd.
Wiem, ze jest dosyc mala szansa, ze ktos bedzie znal odpowiedzi (wyczerpujaca odpowiedz wymagalaby chyba, aby ktos oba warianty sam przezyl, co jest dosc malo prawdopodobne ^^), ale mam nadzieje, ze jak kazdy dolozy swoja cegielke, to uda sie cos z tego skleic, licze tez na subiektywne opinie, bo "wersje oficjalna" dostane jak napisze z zapytaniem na jakiejs Uni, ale moge ja sobie juz wyobrazic °\°
Pozdrawiam