DSH

Temat przeniesiony do archwium.
Czy egzamin DSH jest platny, jesli tak to ile kosztuje?!!

Przy okazji chcialem serdecznie podziekowac Lizie!! Jestes cudowna, dzieki za wszystkie informacje!!
nie wiem czy tak jest na kazdej uczelni ale ja zdawalam na Humboldtcie i nie placilam ani grosza:)
nie jestem pewna ale ten test chyba kosztuje 80 euro , ale ja juz nic z tego nie rozumniem bo kazdy udziela mi różnych informacji
Hey! Zatem to jest bardzo wzgledne. DSH na niektorych Unis nie kosztuje nic a na niektorych trzeba wlasnie placic jak juz naisal ta symboliczna cene 80€. Ale o tym juz musisz sie sama dowiadywac. Np.w Leipzig za 95€ jest organizowany 3 tygodniowy kurs przygotowujacy do "zycia" na Uni (wycieczki po miescie w grupach z innym Ausländern, oraz przygotowanie wlasnie do DaF - to jest test odpowiadajacy egzaminowi DSH, obydwa sa akceptowane na niemiekcich uczleniach) Ale tak jest w Leipzig, wiec musisz powchodzic na internetowe strony Unis, albo wejsc na strone www.studia.de tam zaplacic 150€ i zlecic zalatwianie wszystkiego firmie. Polecam, bo samemu bawic sie w zalatwianie formalnosci to nie lada wyzwanie. Swoja droga DaF mozna zndac w Polsce i kosztuje ok. 100€., Wejdz na strone www.testdaf.de tam jest wszystko dokladnie opisane. Mam nadzieje,ze chociaz troszeczke moglam tobie pomoc. Trzymaj sie i milego studiowania w Niemczech:)
ja mialem kontakt z firma studia.de zanim skorzystalem z firmy www.teamworxx.com.

oni klamia ze w getyndze jest lepiej i nic nie wiedza. chcieli mi wmowic ze na humboldt w berlinie sklada sie papiery bezposrednio a nie przez assist.
www.studiawniemczech.de maja wszedzie uklady i nie probuja na jakies miasto przekonac tylko zalatwiala w cylych niemcach.
nie znam nikogo kto by skorzystal ze studia.de ale dzwonilem i facet byl cholernie niemily a do tego byl niedoinformowany.

andrzej
Przykro mi,ze akurat miales taki kontakt z nimi.
no to w koncu nie twoja wina...:-)

a ty skorzystalas z ich uslug?
No fakt;) Nie, nie korzystalam, ale moja przyjaciolka owszem i byla zadowolna. Jak widac czasami po prostu sie trafi a czasami nie. Hmm...sama jestem przed wyborem swojej drogi zycia (ale to tak hochnaessig brzmi;) po maturze i nie jestem pewna, czy to co chce zrobic jest wlasciwie, a rad o Niemczech udzielam...no coz, kto pyta nie bladzi:)
Temat przeniesiony do archwium.