Germanistyka we Wrocławiu

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 54
poprzednia |
Czy jest tu jakiś student germanistyki z Uniwersytetu Wrocławskiego? Jeśli tak, to mam pare pytań: jak Ci się studiuje? Czy jesteś zadowolony/-a ze swojego wyboru? Co jest najciekawsze a co najgorsze? Co było najstraszniejsze na pierwszym roku? Czy trudno było się dostać? Będę wdzięczna za każdą informację.
^
Czesc! Ja studiuje. Odpowiadam:
1.Dobrze :)
2.Tak
3.Najciekawsze-zajecia po niemiecku,realioznawstwo. Najgorsze-brak zajec i mozliwosci wyboru seminarium mgr z tej specjalizacji :/ oraz kilku psychicznych wykladowcow.
4.Na pierwszym roku najgorszy byl egzamin u pewnego czlowieka, ktory ma dziwne odpaly......
5.Nie az tak trudno, liczyl sie ustny egz., bo pisemnego wiekszosc nie zdala (jakies 520 osob na 550 oblalo :)
Powodzenia!
ja wlasnie sie dowiedzialam,ze dostalam sie do wrocka i troche zaczynam sie bac czy sobie poradze... jak zaczynalas studia to rozumialas wszystko o czym mowili na wykladach? cholera bo ja mam z tym problemy i zastanawiam sie jak bede robila notatki,a tym bardziej sie ich uczyla:) jeszcze jedno: wszystkie przedmioty sa po niemiecku? odpowiada sie i zdaje egzaminy rowniez tylko w tym jezyku? z gory dzieki za odp.
pozdrawiam!
Hej! Nie masz sie czego bac, tym bardziej skoro sie dostalas:) Na poczatku trzeba sie tylko przestawic, tydzien czasu i juz to wchodzi w krew, przyzwyczaisz sie do tego, ze wszystko jest po niemiecku-wyklady, cwiczenia, kolokwia, egzaminy.To tylko tak groznie wyglada z poczatku. Jak chcesz jeszcze jakies informacje, to sluze pod e-mailem [email] Pozdrawiam :)
heyah! bylabym wdzieczna,gdybys podala mi adres tych studiow we Wroclawiu? z waszych opinni zaczyna mi sie podobac ;)
plac Nankiera 15 Wrocław. Ponoc najlepsza germanistyka w Polsce :D ciekawe czy na kazdej tak mowia :)
hm nie wiem kim jestes ale studia na tym uniwerku sa straszne - studiowalem tam i zrezygnowalem i NIE ŻAŁUJE. Jeśli chcesz wiecej info to prosze o kontakt ze mna na gadu gadu - mój numer to 3777921. Pozdrawiam!
studia... no zalezy jaki kierunek. Jak poszedles na cos co Cie nie interesowalo, to sie nie dziwie ze zrezygnowales. Trzeba wybierac to, co sie lubi. W programie studiow mozna sie zorientowac wczesniej. A filologie to nie nauka jezyka przeciez.
gratuluje !!moim marzeniem bylo dostanie sie na germ we wrocku ale niestety przez jezyk polski mi sie to nie udalo :/
moglabys mi napisac ile miala pktow z matury z poszczegolnych przedmiotow na poz.rozszerzonym(niemiecki,polski i wybrany przedmiot->chce sie mniej wiecej zorientowac od ilu pktów przyjmowali)bylabym bardzo wdzieczna :)
pozdrawiam
właśnie mnie też interesują studia na Uniwersytecie Wrocławskim... jaki był w tym roku próg punktowy? I czy to jest rzeczywiście najlepsze miejsce na naukę tego języka? A jeśli nie, to jakie szkoły wyższe polecacie?
Hey:)
Skoro jush mowimy o studiach to mam pytanie.Ucze sie niemca chyba od przedszkola, kocham niemiecki! ale chce tesh bardzo isc na prawo (rodzinna tradycja) co robic ??
Witam!
Mam 14 lat i uwielbiam język niemiecki, pół roku temu zrobiłem sobie maturę z niemieckiego na płycie z Gazety Wyborczej i osiągnąłem 62%. Jak myślicie, mam szanse, aby za kilka lat się dostać na mój wymarzony Uniwersytet w Polsce... Wrocławski ?
Jak juz w wieku 14 lat masz tak wysoki poziom... to nic, tylko pogratulowac:) Idz do liceum o wysokim poziomie nauczania niemieckiego.
hej dlaczego uwazasz ze uniwersytet wroclawski taki wymarzony jest? siegaj dalej czlowieku...mam nadzieje ze za pare lat zmienisz zdanie...
no wiesz,ty co ,uni mahhheim,szczytem marzeń raczej nie jest....co prawda przy wrocławskim wygląda lepiej...
a moze mi ktos powiedziec jakie progi punktowe na germanke byly w tamtym roku
jeżeli dobrze pamiętam to z niemieckiego na rozszerzonym 80% z polskiego 70% i z trzeciego 50%:)oczywiście chodzi o nową maturę:)
logowałam się własnie na germanistykę UWr i ku mojemu zdziwieniu okazało się ze studia te to licencjat :| i trwają tri lata, po czym należy robić 2 letnią magisterkę czy tak jest w rzeczywistości bo byc może cos przeoczyłam :(
Licencjat kojarzył mi się zawsze z Nauczycielskim Kolegium Języków Obcych...
dzięki za odp:*
fdfdfdsdf
hej odpowiadając na twoje pytanie... dostałam się na uwr z wynikami niem rozsz 78% pol 65% ustny niem 100% III przedmiot 80% byłam 46 na liście więc lajt ponoc przyjmowali od 290 p na 400 ale to nie są sprawdzone informacje :D pozdrawiam!
i to ma byc ten ekstra na wysokim poziomie uniwerek..z takimi wynikami na germe??!!!!
Germanistyka wrocławska stoi na wysokim poziomie, a wymagania są spore: polski rozsz. min 50% niemiecki rozsz. pisem. i ustny min. 60%, trzeci przedmiot obowiazkowy min 50%. Jezeli tych progów nie przekroczysz wogóle nie trafiasz na listę rankingową. Odsyłam na strone internetowa wrocławskiej Germanistyki.
studia licencjackie, a potem uzupelniajace to europejski system, ktory niedlugo bedzie wszedzie. A zreszta... co za roznica czy 3/2 czy 5 ciagiem?
Bez urazy ale skoro Ciebie przyjęli z takimi wynikami na UWr i to na 46 miejsce to to tylko swiadczy o tym uniwerku. A tu mówia, że najlepszy uniwerek w Polsce...
Smiech na sali!
a to w ogole chore jets, to znacyz ze jak z polaka rozszerz mialabym 40 procent a z niemca nawet 99 to mnie nie przyjma???pzreciez wazny jets ogolny wynik po przeliczeniu przez jakis wskaznik, i co osba co ma 50 z polka i 80 z niemca niby lepij sie nadaje na germanistyke.....chore to
z takimi wynikami to an wiekszosc germanistyk nie miala by szans, z tego co ja skladalm i wiem to nabank na uj, ap, umcs, uw. tam tzreba miec naprawde duzo z niemca.
Zdarza sie - ludzie sie wystraszyli, ze na germanistyke na Uni Wroclaw trudno sie dostac i wybrali inne uczelnie. A dzieki temu ci slabsi zostali przyjeci. Tak to chyba mechanizm.
w takim przypadku odradzam niemiecki, bo jezyka nie trzeba koniecznie studiowac, mozna sie go tez w inny sposob nauczyc, no i szanse na prace po prawie sa wieksze, do tego gdybys nauczyla sie niemieckiego to jestes gosciowa a nie tak jak wielu moich znajomych... skonczyli germanistyke i nie wiedza co teraz poczac bo sam jezyk nie wystarczy...
pozdrawiam
Studenci germanistyki we Wrocławiu. Powiedzcie czy trudno jest sie tam utrzymać? No i czy istnieje możliwośc przeniesienia sie własnie na ten uniwerek z jakiegoś innego? Znacie kogoś komu sie udało?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 54
poprzednia |