co wybrać????? moze ktos poradzi?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
wybor studiow to ciezki orzech do gryzienia... znam angielski i niemiecki, mam dsd2 i cpe.... i co tu studiowac jesli jezyki to moja pasja? wyjechac do niemiec - np. do germersheim? czy moze wybrac lingwistyke stosowana na uam? a moze kulturoznawstwo na viadrinie? myslalam tez o wawie i ils... ale... tam to raczej trudno sie dostac... co byscie zrobili na moim miejscu....?? slyszalam ze lingwistyka stosowana na uam oferuje slaby poziom angielskiego i troche mnie to martwi.... a tak w ogole to marzylam zawsze zeby sie nauczyc hiszpanskiego bo chcialabym w przyszlosci pracowac jako nauczyciel angielskiego choc rok w Bogocie... no i jak tu podjac wlasciwa decyzje...... moze cos mi poradzicie... pewnie duzo lepiej orientujecie sie w tych sprawach niz ja...
:>

wenn du schon deutsch und englisch richtig gut kannst, wenn du schon in beiden Sprachen Zertifikate hast, dann denke schon an spanisch ernst. Du kannst dich doch fur Iberistik an der Uni zu Warschau entscheiden, brauchst sogar kein spanisch zu koennen, englisch reicht weil da spanisch vom anfang unterrischtet wird.
Do Niemiec mozesz wyjechac jak najbardziej, na pewno znajdziesz tam jakis kierunek dla siebie (niekoniecznie na Viadrinie).
Jezeli chcesz zostać w Polscem to odpuść sobie lingwistykę stosowaną na uam. Poziom angielskiego jest tam tragiczny, a i z niemieckim wcale nie jest dobrze.
Proponuję zamiast tego jakąś filologię, którą można studiować od podstaw, a dodatkowo chodzić na zajęcia ze znanych ci już jezyków obcych. Ja np. bardzo sobie chwalę moj kierunek studiow, czyli filologię niderlandzką na UWr :) Zaczyna sie od zupelnych podstaw, znajomosc niemieckiego i angielskiego bardzo pomaga (mam dsdII i przymierzam sie do cae, wiec widze po sobie) - po roku intensywnej nauki naprawde sporo juz umiem i z naszymi nativami po niderlandzku sie dogaduje :) (a we wtorek zdaje egzamin na pierwszy certyfikat :)). Dodatkowo chodze sobie na niemiecki i angielski (zajecia prowadzone na wysokim poziomie, bo na wstepnych zdawalismy te jezyki na poziomie wstepnych na germanistyke/anglistyke), a od pazdziernika zaczynam dodatkowo germanistyke (a duzo osob z mojego roku zaczyna anglistyke, romanistyke lub iberystyke), bo w Katedrze Niderlandystyki lubia studentow studiujacych dwa kierunki i ulatwiaja sie im zycie :) Takze polecam :)
no nie... wcale mi nie pomagacie... ;-) właściwie to każdy coś innego mi teraz mówi... na iberysyce to kandydatów na jedno miejsce liczy sie podobno w dziesiątkach... poza tym, wcale nie uważam że znam doskonale którykolwiek z tych dwóch języków.... a chciałabym.... nie wiem nie wiem nie wiem.... chyba będę rzucać monetą jak przyjdzie co do czego ;-) dlaczego tak źle oceniacie linwistykę na uam? słyszałam wiele dobrego o tamtejszych fililogiach, mój nauczyciel kończył tam anglistykę... co jest nie tak z ta lingwistyką... mi podoba się tam to, że studiuje się tam trzy języki.... znam przewodniczkę wycieczek co to kończyła i świetnie mówi po angielsku i po niemiecku...
Also:

Ich will keine Filologie studieren. Beim Lernen einer Sprache habe ich sehr viel Spass, nur habe keinen Bock auf die Literatur. Und Iberistik in Warschau ist keine Filologie sondern mehr Kulturwissenschaft (also: mehr Landeskunde und geschichte als Literatur) und deswegen wuerde ich es an Deiner Stelle auswaehlen
das war aus meiner sicht, naturlich musst du dich selbst entscheiden, was ich auswaehlen wuerde ist nicht wichtig, ich kenne Dich sogar nicht :)
das ist aber eine gute idee, wiesz? ;-) tylko trzeba się tam dostać... no a poza tym... zrezygnowac z angielskiego i niemieckiego.. nie uważam że posiadanie certyfikatów zwalnia z dalszej nauki... trzeba ciągle się uczyc żeby nie zapomniec... mialam troche przerwy po zdaniu cae i sporo zapomnialam... no pewnie mialabym dylemat z glowy gdybym dostala szanse studiow filolog.-kulturoznawczych europy zach....... just keep dreaming.. keep dreaming... parafrazując nemo ;-)
Kochana, jeśli jesteś bogata to są fajne studia prywatne 2-językowe( również ang. z niem. bądź odwrotnie) w Częstochowie. Chodzi mi o Wyższą Szkołę Lingwistyczną oraz Akademię Polonijną( jednak o niej słyszałam nie za dobre wieści). Ta druga jest droższa ale oferują magistra( ta wcześniejsza tylko licencjat). Masz m.in. do wyboru specjalność nauczycielską( jeśli nie lubisz bachorów- nie polecam), język biznesu oraz specjalność tłumaczeniową. A jeśli chodzi o studia państwowe- pozostaje Ci lingwistyka stosowana w UAM w Poznaniu, ULMSC w Lublinie i na UW w Warszawie. Fajny jest jeszcze kier. w kolegium językowym w Gdańsu- nauczanie niem. i ang. Masz jeszcze inne możliwości:).
ej tylko nie kochana ;-) bogata nie jestem, dzieci lubię :) ale mimo wszystko chcialabym byc tlumaczem... a nauczycielem.. no pewnie tez.... i nie mysle o zadnej prywatnej uczelni..... na uam mowia ze z dsd2 przyjmuja bez postepowania egzaminacyjnego (dzwonilam kilka dni temu)... no ale moze jednak sie pojade do DE.. kto to wie... chyba dobrze by bylo po maturze spakowac namiot i na pare dni gdzies wyjechac i to przemyslec :) slyszal ktos cos o germersheim (FASK na Uni-Mainz).. pozdrawiam
A wspomnialas im, ze twoje dsdII nie bylo zdawane w Poznaniu? Pytam, bo po twoim IP, widze, ze piszesz z Olsztyna. W zeszlym roku zrobili na UAM numer nastepujacy: informowali, ze dsdII zwalnia z postepowania rekrutacyjnego, ale zapomnieli dodac, ze tylko uczniow dwoch liceow z Poznania i jednego bodajze z Kalisza (a moze z Leszna). DsdII zdawane w innych miastach bylo niewazne - musielismy normalnie zdawac wstepne z niemieckiego, ktore tak wlasciwie byly parodia egzaminu wstepnego... Wlasnie m.in. z tych powodów zrezygnowalam z lingwistyki stosowanej na UAM, chociaz sie tam dostalam.
:/ teraz już zwątpiłam.. jakoś pani nic nie pytała o to z jakiego miasta jestem.... czy to nie podlega pod łamanie praw człowieka? mi to trochę przypomina prlowskie dawanie punktów "za pochodzenie".. grrr... chyba muszę jeszcze raz tam zadzwonić :/ będę musiała w czerwcu zdecydować gdzie wysłać moj dsd2 - do niemiec czy do poznania...
przyjmują wszystkich z dsd2 :)
To fajnie, ale Aitem ma rację, w zeszłym latach było dziwnie (ale to przez to, że te trzy szkoły miały podpisane umowe o egzamin łączony czy coś takiego).
A jak to jest z tą lingwistyką stosowaną w Poznaniu jeśli ma się DSD II? Wystarczy, że zaniosę papierki i mnie przyjmą? Bo, ja NIE zdawałam anglika na maturze :/ Wtedy to też obowiązuje? Maturzystko05, zdawałaś maturę i z anglika i z niemca?
MATURZYSTKO!! Ja uważam, że nie ma tu co dużo myśleć! Jeśli masz certyfikaty, uważasz, ze języki obce masz na dość wysokim poziomie, to próbuj do Niemiec! To może byc Twoja szansa! Jakby nie patrzył tam będziesz miała wyższy poziom i nawet jak tu wrócisz to inaczej na Ciebie spojrzą gdy bedziesz szukała pracy. Nie zastanawiaj sie długo- wal do Niemiec!
no ciągle się zastanawiamy co do moich dalszych losów :) ale trochę mnie tu w polsce trzyma :) co do matury to tak zdaję we wtorek z niemca a angielski mam juz za sobą.... i nie pytałam czy matura ma znaczenie...... najlepiej zadzwoń sama do nich i sie spytaj telefon do nich: [tel]ale zdaje się, że wszystkich biorą z dsd2...... może wystarczy że masz ocenę z ang na świadectwie ukończenia szkoły?
ps. pani w katedrze mi powiedziała że wystarczy że przyniosę papierki i jestem przyjęta.. dokładnie... ale musi być orginał dsd2.. czyli jak poznań to nie niemcy :)
Zanim zlozysz tam papiery i oddasz im swoj orginal dsdII, wybierz sie w ktorys dzien na ulice 29 Czerwca i pogadaj ze studentami. Ja tak zrobilam i to, co od nich uslyszalam skutecznie mnie zniechecilo... Nie bede tu przytaczac tych wypowiedzi (byly baaaaardzo niepochlebne), bo moze przez ten rok cos sie zmienilo, ale mowie ci - zrob to. Na pewno pomoze ci to podjac decyzje :)
no spoko za parę dni powinnam dostać telefon do jakiejś studentki stamtąd :) i wszystko będzie jasne.......
Dzięki, zadzwoniłam tam przed chwilą - pani z katedry (sprawiająca wrażenie dość znudzonej) za bardzo nie wiedziała, czy mnie to też obowiązuje, jeśli nie zdawałam anglika, powiedziała, że musi zapytać komisję rekrutacyjną. Mam zadzwonić za tydzień, ale raczej z tego nic nie wyjdzie :/. Szkoda, bo taka asekuracja, że na lingwistyce mam miejsce, była by niczego sobie ;-)
Jeśli kogoś jeszcze interesuje ten temat, to nie jest wymagana matura z angielskiego, należy złożyć certyfikat DSD II (oryginał) i będzie się przyjętym :) Czyli jest jeszcze łatwiej niż to bylo w poprzednich latach, gdzie był egzamin łączony (certyfikat DSD II i matura z ang. w szkole, na którą lingwistyka stosowana wysyłała swojego przedstawiciela).
Niderlandystyka rzadzi! Mozesz na studia jechac za granice, ja studiuje niderlandystyke w wiedniu i w ten sposb ogarniam niderlandzki i uzupelniam niemiecki :o)
zależy co kto chce robić w przyszłości.. jesli kto ma zamiar uczyć to niderlanistyka wcale nie rządzi bo tu chetnych w pl-u ni będzie... więc podstawa wiedzieć co się chce w przysżłości robić...
ps. teraz na każdych studiach możesz jechać za granicę, nawet jak jesteś w marnym olsztynie na marnej administracji to możesz studiowac np we włoszech.. pozdrawiam
Bardzo mnie zaintrygowalo, co ci powiedzieli ci studenci. Mieszkam w Gdańsku i nie pofatygowałam sie do Poznania ani razu przed podjęciem decyzji o składaniu na lingwistykę na UAM. Zabraklo mi co prawda pare punktów, ale pewnie sie dostanę z odwołania. Teraz nie wiem czy warto je wycofywać. Przez cały rok marzyłam tylko o tej lingwistyce...
Zapomniałam napisać, ze mam juz dokumenty na innej uczelni i nie wiem czy warto je wycofywać.
Ja slyszalem cos o Germersheim. Dostalem sie tam na studia: Semestr zimowy 2005/2006. Jezki to: polski bazowy, niemiecki jako pierwszy obcy, angieslki jako drugi obcy, hiszpanski jaki trzeci obcy. Jesli chcesz wiecej info, to daj znac.
ja bylbym zainteresowany....

[email]
maturzystko chce sie czegos dowiedziec o certyf.z ang.Mozemy pogadac na gg?odpisz
Hej, mnie tez bardzo to zainteresowalo. Moj mail: [email] Przede wszystkim wazne sa dla mnie koszty, z jakimi trzeba sie liczyc. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
No i jak tam? Przyjęli cię? mnei zabrakło 11 pkt i niestety i tak sie nie udało nawet z odwołania... Powodzenia!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka