germanistyka na uj

Temat przeniesiony do archwium.
siemka! ma pytanie co do germanistyki na uj? jak tam jest? odpiszcie!!!
dziwnie
Ja nie tak dawno myslalam o germanistyce na UJ, ale po tym, co krazy na miescie o klimacie tam panujacym, to wiem, ze raczej tam nie pojde, myslalam tez o US w Sosnowcu, ale i tam niezbyt mila atmosfera, wynika to z tego, co pisze Dorel w innym watku (Germanistyka - wybor uczelni), choc poziom wydaje sie byc wysoki. Ja osobiscie mysle o Poznaniu, choc od Krakowa to spory kawalek :( A jak sie nie dostane, to moze pojde na Akademie Pedagogiczna, tam tez jest niemiecki - ale tylko trzy lata, szkoda - jeszcze mam troche czasu, ale on i tak pedzi nieublaganie :(
jestem na germanistyce na UJ, jestem bardzo zadowolona, poziom wysoki, w koncu nazwa UJ zobowiazuje. oczywiscie, ze jak wszedzie narzeka sie na niektorych wykladowcow, ale po czasie wspomina sie ich z sentymentem. Za to odradzam Sosnowiec, studiowalam tam przez pewien czas wiec wiem o czym mowie. Miasto straszne i atmoswera beznadziejna.
nastepny nadety bufon, ktory uwaza, ze sama nazwa oznacza nie wiadomo co. Skoncz te teksty. Oczywiscie germanistyka na UJ jest oki, al enie opisuj tego w taki sposob, ze juz sama nazwa...bleee..zwlaszcza , ze na czesc kierunkow do tej pory egzamin nie byl potrzebny..szli z braku laku, dla nazwy. Nie mowie o germanistyce.
Rowniez studuje na Germanistyce na UJ. Niektórzy wykładowcy faktycznie są ... hmmm... dziwni, ale tez są tylko ludźmi, nieprawdaż? Poziom wysoki - bez dwóch zdań.Podkreślam że filologia germańska nie jest kursem językowym. Dużo teorii i informacji do nauczenia, które moim zdaniem właściwie nie są konieczne do przeżycia. A co do atmosfery... ludzie na moim roku są super! :)
hej czy mozesz cos wiecej anpisac o germanistyce na UJ-cie??/ pzredmioty...i jak pzrezyc pierwszy rok:)?
prosiłbym o to aby ktokolwiek mógł mi powiedzieć na ile trzeba napisać (tak mniej więcej) maturę z niemieckiego i polskiego,ze żeby sie dostać na germanistykę uj.odpiszcie proszę!!!
Hej,

ja studiowałam zaocznie - tylko uzupełniające, kończyłam w 2004 r. Jest ciężko, ale da się przeżyć. Teraz myślę, że wtedy za dużo miałam na głowie (praca, kurs angielskiego, korki i jeszcze dojazd 2 razy w mcu prawie 100 km w jedną stronę). I choć na dyplomie mam tylko 3+ to jestem zadowolona, że z tej uczelni, choć nieźle mi tam dali w kość. Ciężka była gramatyka historyczna, ale mieli ją znieść, więc może na nią nie trafisz. Jedyne czego żałuję to to, że powinnam była wybrać inne seminarium niż literackie. Pierwszy rok był faktycznie ciężki, licencjat miałam z WSP i w Krakowie od razu poczułam wyższy poziom.
hej a czy mzoe sa jakies specjalizacje...zbytnio sie nie orientuje,...co to sa seminaria i jaki maja wplyw na pozniejszy dyplom.. kierunek w pracy
w najblizszym czase bardzo prawdopodobne ze bedzie pieć lat (3+2).. wiem... bo tam studiuje...
Odradzam!!!oj, odradzam!Studiowałam miesiąc i uciekłam.
serdeczne dzięki,że ktokolwiek zainteresował się moim wpisem i prośbą!czy na prawdę nikt nie może mi przybliwyć wymagania rekrutacyjne i próg przyjęć??!!
Bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos dal mi swojego maila lub napisal na mojego. Studiuje obecnie germanistyke na UMCS i chcialbym sie przeniesc na UJ. Wlasnie dlatego wazne dla mnie jest by pogadac oraz porownac zakres materialu oraz przedmioty. Z gory dzieki!!! Moj mail to [email]
cze ja studiuje na UMCS na ling, mam wielu znajomych na UJ na germ wiec sluze pomoca:)
skoro masz znajomych na uj to popytaj sie ich prosze to czy ciezko sie tam dostac, ile mieli procent z matury z niemieckiego i polskiego, jakie sa specjalizacje i ogolnie o klimacie,wykladowcach etc. z gory dzieki!
hmmmm..... Jakos da sie wytrzymac ale powinni dużo jszcze zmienic. Np. niektore przedmioty powinny miec forme opcji czyli do wyboru dla osob ktore sie tym intersuja, np. gramatyka histotyczna czy jezykoznawstwo. A jesli chodzi o specjalizacje to mozna wybierac miedzy jezykownawstwem, literatura i metodyka ale to dopiero po 3 roku bo przez pierwsze 3 lata wszystkich obowiazuje ten sam program. jest jeszcze specjalizacja translatoryczna ale tylko na zaocznych(wiadomo dlaczego). A atmosfera jest taka sobie, arowno miedzy studentami jak i wykladowcami.Niektorzy traktują nas przedmiotowo..
Cześć!rnDostałem się w tym roku na uzupełniające na UJ w Krakowie. Chciałbym parę informacji.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Zentrale Mittelstufenprüfung

»

Studia językowe