Jak sie zmotywowac

Temat przeniesiony do archwium.
Kurcze jestem w 2 kalsie liceum dosyc dobrze znam neimeicki tak mysle, chodze jeszcze 2 razy w tygodniu dodatkowo prywatnie...chcialbym w domu wiecejs ie uczyc i wogole...ale niie mam jakiejs motywacji.Chce isc do collegu na niemiecki, zalezy mi bardzo lubie sie tego jezyka uczyc i wogole...ale...no wlasnie.;/;/Nie moge tak ze usiade w domu i sam sie ucze, poprostu nawet jest tak tyle tego ze nie wiem z czego zaczac sie uczycZalezy mi bo wiem ze musze sie uczyc nie mam juz 13 lat tylkow marcu 18 i wiem ze moge zalowac to pozniej.Na ferie moze jade do Niemiec mzoe sprobuje sobie zalatwic na wakacje cos.......moze macie jakies swoje sposoby nauki w domu chcialbym tak przynajmneij z 1-2 godzinki samemu coziennie sie uczyc no i zaczac porzadnie tv niemeicka ogladac.Moze macie jakies swoje sposoby itp

z gory dzieki
tzn jak porownuje sie do kolegi z klasy co ojciec jest nauczycielem niemeickiego i od dziecka do neigo po niemeicku i do kolezanki co od 6 kalsy prywatnie to nie jestem zbyt dobry ale jak do restzy, tez dosyc dobrej to jestem.:) Ostatnio sie poceszylem bo przeczytalem tu temat ze ktos w rok intensywnej nauki nauczyl sie na rozszerzona maturke ja mam jeszcze 1.5 roku no i duzo umiem...wiec chyba nie jest tak zle.......no zobaczymy
Witam,

myśle ze ogladanie niemieckiej TV to dobry pomysl, ale do tego mozesz czytac artykuly na niemieckich portalach, sa fajne programy do nauki slowek, co i rusz wydawane sa ksiazki ktore pomagaja w rozwijaniu sprawnosci. jesli chodzisz do zajecia dodatkowe to rob to co Ci kaza i popros lektora o jakies dodatkowe ciwczonka i mysle ze bedzie dobrze :)

Pozdr
Hej hej,
jestem studentką 1 roq germanistyki wiec coś niecoś na temat niemieckiego wiem:). Niestety sama mam problemy z motywacja wiec tu Ci nie pomogę ale mam kilka swoich "sposobów" na słówka(jestem zdecydowanym wzrokowcem):
1.Kolorowe karteczki (pracochłonne jak cholera ale tym sposobem najlepiej/szybcie wchodzą mi słówka do głowy).Zatem kupujesz sobie bloczek kolorowych kwadratowych karteczek i teraz troche zabawy: musisz 1 taką kart złożyć na 8 części i pociąć wzdłuż zagięć(heheh jak instrukcja origami;p) na 1 takiej malutkiej karteczce z 1 strony piszesz niem słówko z 2 tłumaczenie po pol.Karteczek robisz tyle ile Ci potrzeba.Teraz układasz je sobie ze strony pol i sprawdzasz jak dane słowo jest po niem.Nast kart.Tak można w nieskończoność:) aż sie człowiek nuczy
2.Mniej pracochłonna.Bierzesz duży zeszyt w kratkę wszystkie kartki dzielisz na pół wzdłuż wysokości z lewej słówko po pl z prawej po niem.Czytasz sobie,jak dojdziesz do wniosq że juz je kojarzysz to zakrywasz niem i sprawdzasz ile zapamiętałeś.Jak jeszcze będziesz pisać cyfrki z przodu to będziesz wiedzieć ile słówek już umiesz
To tyle życze powodzenia (aha dobrze sie ludzie zastanówcie zanim ktoś bedzie chciał iść na germanistyke!!!;)pa
Aha jest jeszce metoda oblepiania całego mieszkania kart samoprzylepnymi ale to już może nieźle wqrzać domowników(zwłaszcza jak sie zaklei telewizor tuż przed meczem:D)
I po takim origami to możesz już tylko popełnic harakiri czyli seppuku :)
ok dzieki za odpowiedz, sie dobrze zastanowie bo chce isc na cos zwiazango z finansami bankowosc i niemeic cos polaczone, sam neiw iem.A czemu tak mowisz, zalujesz ze poszlas na germanistyke?
Równiez studiuje niemiecki...Wydaje mi sie ze na studiach oprocz samej praktycznej nauki niemieckiego dochodzi jeszcze pare innych przedmiotow, oczywiscie powiazanych z niemieckim np. gramatyka opisow, literatura, lub specjalistycznych jak np. pedagogika... I to może na początku powodwac, ze żaluje się ze sie wybralo takie studia, jednak już teraz nie żałuje ze wybralem germanstyke, nie wiem jak kolezanka :) Na tej stronie mozesz tworzysc wlasne zestawy slowek i wtedy program 'odpytauje' Cie wedle tego co wpisaleś, są dostepne kursy Ponsa, repetytoria, a sposobow jest mnóstwo, ja osobiscie np. nie lubie wkuwać więc ucze sie malej parti ale za to czesto :] wtedy jest to lżej znieść, no i nauka ma byc zabawa i relaksem a nie przykrym obowiazkiem...:) Dlatego ogladam tez TV, slucham muzyki, starams ie rozmawiac po niemiecku jak mam okazje lub rozwiazuje zadanka z gramy, Pozdrawiam
dzieki za odpowiedz....ja tez lubie sie uczyc...ale poprostu tyle tego jest ze nie wiem za co sie zabrac a nie chce sie uczyc tego co na lekcji...ale teraz musze zaczac rekcje caluuuuuutka pozdro
Hej,
mimo niespodzianki jaka mnie spotkała na studiach;) jestem bardzo zadowolona z germanistyki, ale wiele moich kol. które w sumie są tu z czystego przypadku już po miesiącu stwierdziło że to duża pomyłka.Teraz tylko czekają na sesje bo stwierdziły że lepiej to będzie wyglądało jak zostaną wyrzucone niż jak same zrezygnują(mają troche racji-co tu robić od połowy roku akademickiego??)
A wogóle filologia to jest świetny kierunek-ale tylko dla pasjonata i wielbiciela nauki;)).Ahaś jak ktoś nie lubi polskiego to germanistyki nie polecam;) pozdr dla kolegów(Panas na którym roq jesteś??)
hey a nie wiecie mzoe ile musialbym miec punktow z maturki z niemca rozszerzonego zby miec jakies szanse.Wiem ze trudno odpowiedzie ale tak mniej wiecej.Chcociaz juz mowie nie chodzi mi o typowa germanistyke...tylko college np w Toruniu.Slyszalem ze jest cos tez takliego na UMK jak zarzadzanie z niemieckim.??Wiecie mzoe o co dokaldnie chodzi.Moze znacie jakies kierunki powiazane z finansami, bankowoscia i niemieckim.Cos z matma i niemcem......pozdro
hey a nie wiecie mzoe ile musialbym miec punktow z maturki z niemca rozszerzonego zby miec jakies szanse.Wiem ze trudno odpowiedzie ale tak mniej wiecej.Chcociaz juz mowie nie chodzi mi o typowa germanistyke...tylko college np w Toruniu.Slyszalem ze jest cos tez takliego na UMK jak zarzadzanie z niemieckim.??Wiecie mzoe o co dokaldnie chodzi.Moze znacie jakies kierunki powiazane z finansami, bankowoscia i niemieckim.Cos z matma i niemcem......pozdro
Ja jestem na 1. :) i tez spotkała nas niespodzianka w postaci dodatkowego angielskiego jako jezyka obowiazkowego, okazalo sie ze mamy specjalizacje: nauczanie j. niemieckiegi i angielskiego. U nas tez odpadlo juz pare osob, ktore zrezygnowaly, bo stwierdzily ze sobie nie poradza badz nie mogly tego pogodzic ze swoim drugim kierunkiem. Ale tak pozatym to jest fajnie, ludzie sa spoko i kazdego dnai jest wesolo :D Ja sie ciesze ze jestem na germanskiej ;] Pozdr
czesc moglabys podac mi swoj numer gg chcialam porozmawiac z toba wlsnie na temat studiow(germanistyki)sama studiuje w collegu ale bardzo chcialabym na uniwerku w wiekszym miescie!bardzo cie prosze o kontakt 9275417
czesc moglabys sie do mnie odezwac chcialam pogadac o studiach germanistyki na uniwerku,to dla mnie bardzo wazne!!moj numner 9275417
mi tez by zalezalo na paru informacjach o tych studiach...moze ktos mily napisalby swoje spostrzezenia:):)moj [email] z gory dzieki i licze na jakis odzew z Waszej strony:) papappa
sa fajne programy do nauki
>slowek

Jakie? :)
Wiem, że to w ogóle nie na temat, ale ja zawsze marzyłam o takim SuperMemo do niemieckiego, bazie iluś tam tysięcy słów niemieckich, których można by się było nauczyć... ale sen się nie ziścił ;(
Mam prof. Klausa, ale inne programy do nauki słów? Chyba nie ma...
hej wszystkim:).Jak ktoś ma pytania dot germanistyki to chętnie pomoge:).Jetsem z pierwszego rocznika "nowej matury" więc w tym temacie też mogę podzielić sie swoimi spostrzeżeniami;D. Moje [gg] jestem często na niewidocznym więc pisujcie śmiało:)pozdrawiam!
A gdzie studiujesz??
UMK Toruń:), przyjazna uczelnia:D,gorąco polecam:)ciao
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa