Ktos moze wie wiecej...

Temat przeniesiony do archwium.
....zamierzam po szkole sredniej wybrac sie na uczelnie w niemczech a mianowicie w Berlinie. Zbieram potrzebne materialy wiadomosci i papiery itd
Chce jednak zaczac od szkoly zerowej taki jeden rok nauki jezyka dobrze mi zrobi....
Moze ktos z forum wie cos na ten temat bo ja mam juz kilka opcji i sama w koncu nie wiem ktora jest prawdziwa
Aha i czy to prawda, ze studia dla obcokrajowcow chcacych studiowac w niemczech studia sa refundowane???
czesc ja takze wybieram sie po maturze do Niemiec ale palnuje zacząc studia normalnie tzn nie wiem nic na temat roku zerowego. z tego co wiem to studia dla obcokrajowcow nie sa refundowane i opłata za semestr wynosi koło 500 euro, jest już wprowadzona na sicher Baden-Wurtenberg i Bayer. Jezeli masz obywatelstwo niemieckie to mozesz ubiegac sie o BAfoG. A jezeli chodzi o ubieganie sie o radzilabym przez ZVS kosztuje 50 euro ale wszytsko za ciebie zalatwi. powodzenia
hmmmmmm wlasnie chodzi o to, ze jako student ktoey rozpoczyna nauke na zerowce dostaje pieniadze na utrzymanie bynajmniej takie informacje uzyskalam ;/ czy ktos wprowadza mnie w blad ehhhhh niczego sie u nas nie mozna dowiedziec ;/
Chyba wole polegac na samej sobie niz na urzedach
A gdzie konkretnie otrzymałaś informacje na temat dofinansowania na zerówce? Fajne by to było, tylko czy rzeczywiście tak jest?:) Gdybyś wiedziała coś więcej, to pisz... Ja też chciałbym iść na studia do Niemiec, a taka zerówka też by mi sie przydała! Nie mam jeszcze żadnego certyfikatu:) A co chcesz studiować???
A dlaczego do Berlina?
.....tzn refundacja na poczatku musiz wplacic jakos sume ale naprawde groszowe sprawy a nastepnie zwracaja ci sie one gdyz autobusy metra itd sa dla studentow za darmo
Dowiadywalam sie na uczelnie w Koln bo tam na poczatku mialam zamiar studiowac ale odpadlo w przedbiegach, gdyz tam sama ekonomia bankowosc i matematyka ;/ cos co wogole mnie nie kreci

nie mowie ze berlin i tylko berlin : zastanawiam sie nad ;
Hamburgiem moj przyjaciel ktory tam studiuje zbierze dla mnie info wiec jak tylko cos bede wiedziala to dam znac :)
Bremen
Berlin
Greiswald, bo blisko mnie ;p

A jaki kierunek : stosunki miedzynarodowe i dyplomacja , komunikation i menager albo prawo, gdyz jest na innych zasadach niz w polsce pozniej tylko aplikacja w polsce
Temat przeniesiony do archwium.