germanistyka na uniwersytecie zielonogórskim

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
Hej
Czy ktoś studiuję lub studiował na uz germanistykę zaocznie? interesuje mnie jak tam jest tak czy jest cieżko itd. jaka atmosfera, egzaminy
Hej nikt nie studiuje lub studiował germanistyki w zielonej górze?????
Ja studiuje, ale dziennie. Trudno nie jest.
na ktorym roku jetseś? wiesz coś moze o egzaminach wstepnych? czy sa ciezkie i co tam jest?
mam pytanko, też chciałabym studiować na UZ i jestem ciekawa jaki prog procentowy trzeba miec zeby dostac sie? jak sie studiuje? ogolnie jak otoczenie??
Jestem na 1 roku. Atmosfera na UZ jest podobna do tej w liceum. Przynajmniej mi sie tak wydaje, poniewaz jest tutaj malo studentow i wszyscy sie znaja, przez co tez kontakt z wykladajacymi jest o wiele lepszy, blizszy. Egzamin wstepny, z tego co mowili ludzie z mojej grupy, ktorzy go zdawali byl trudny. Momentami przewyzszal poziom ZMP. A jest na nim wszystko mozliwe. Ale na pewno jest on do zdania. Dla chcacego nic trudnego:) Prog procentowy i wszystkie wymagania sa dostepne na stronie www.uz.zgora.pl - Rekrutacja. Poziom nie jest powalajacy, ale przez to tez milo sie studiuje. Jesli ktos sie chce czegos nauczyc, to na pewno sie tutaj nauczy. Zalezy juz indywiadualnie od podejscia.

-- KASIA
dziekuje;) juz wczesniej bylam na stronie, sa podane warunki rekrutacji, jakby co jestem po nowej maturze... moze orientujesz sie od ilu pkt mozna sie bez problemu dostac???
Egzaminy wstepne są na zaoczne na takim samym poziomie co na dzienne? Czy na dziennych macie dużo wykladów, zajeć? ile razy w tygodniu ile godzin dziennie?
mam jeszcze pytanko czy filologia germańska i filologia niemiecka to to samo? jak nie to czym się różni, z góry dzieki za odpowiedz
mam jeszcze pytanko czy filologia germańska i filologia niemiecka to to samo? jak nie to czym się różni, z góry dzieki za odpowiedz
to jest to samo;) sa dwie formy pewnie wiesz:kolegium języków obcych(nazywa się nie germanistyka a język niemiecki) i filologia germańska! ;) mam pytanie jesteś po starej maturze tak???
tak jestem po starej maturze
a bierzesz pod uwage germańską jeszcze w innych miejscach???
chodzi ci o to czy biore pod uwage studiować germanistyke w innym miescie? raczej nie, chodzi o sprawy finansowe w zielonej zaoczne są troche tańsze niż np. we wrocławiu lub poznaniu + dojazdy. Najpierw muszę zobaczyć czy sie dostane... A jak u ciebie? Gdzie chcesz rozpocząć edukacje ????
ze mna jest troszke inaczej, Poznań mam bliżej niż Zieloną, ale.. no właśnie UAM był zawsze moim marzeniem, ale wiem, że mam za mało pkt żeby się tam dostać, właściwie już nie mam żadnych złudzeń ;) jedynym ratunkiem jest właśnie Zielona(dzienna) , Wrocław ma porównywalne wymagania z Poznaniem(liczy się polski rozszerzony) no i na tym moje pomysły się skończyły.. myślałam też nad Bydgoszcza, ale.. tam mam już daleko...
jesteś z okolic Zielonej??? studiowałaś już wcześniej jakiś inny kierunek???
Generalnie jest 9 roznych zajec. A godzinowo wyglada to tak,ze systematycznie jest 7h + czasami 4 dodatkowo, poniewaz wst. do jezykoznawtwa i historia literatury odybwaja sie co dwa tygodnie. Nie wiem, czy egzaminy tez sa na zaoczne, ale mysle,ze wystarczy tylko podanie, bow koncu placisz za te studia. Bez problemu dostaniesz sie juz z 70pkt. U mnie sa osoby w grupie, ktore mialy nawet mniej z czesci rozszerzonej, wiec glowa do gory:) Na pewno sie dostaniesz:)

-- KASIA
Nauczycielskie Kolegium Jezykow Obcych w Z.G. zakonczylo swoja dzialanosc 1.04.2006. Komisja Akredytacyjna nie byla w stani eocenic jego poziomu (byl tak niski) Tak, ze beda studiowali ci, ktorzy zaczeli w tym roku studia, razem z FG i tym samym beda zobligowani nadroic program. Chodzi o to,ze oni przy mega skapym programie mieliby to samo wyksztalcenie, co ci po FG a to byloby nie fair.

-- KASIA
Niestety na zaoczne jakoś dziwnie tez są egzaminy wstepne dla starej matury mam nadzieje że jakos pódzje z niemca z matury mam 5 i 4 wiec chyba nie bedzie żle:-)
Jeżeli chodzi o pytanie deutsch mieszkam ok.50 km od zielonej wcześniej nie studiowałam robiłam szkołe policealną ale nie wiele mi dała.
Chcesz studiowac tylko na dziennych bezpłatnych? bo w poznaniu,wrocławiu jest więcej szkół niż koło mnie tylko trzeba sie dobrze uczyć lub mieć duzo pieniążków;-)
Nie martw sie afrodyta, nie bedzie źle! Do Zielonej na germanistyke przyjmują dosłownie wszystkich (zdarzały się nawet osoby z 2 z egzaminów wstępnych!!!), tym bardziej na zaoczne, gdzie się płaci. Im chodzi tylko o to żeby mieć dużo ludzi, móc utworzyć kilka grup, tak zeby każdy wykładowca mógł coś prowadzić. Poziom to sprawa zupełnie drugorzędna.
Zależy ile chętnych będzie, też mi się wydaje że nie powinno być żle więc po co te egzaminy wstępne jak nawet z dwóją przyjmują...
Studiowałaś/łeś w zielonej?
tzn są szkoły prywatne, ale ja nie chce tam iść zwłaszcza na dzienne..
w Poznaniu myślałam jeszcze nad Kolegium, ale tam przyjmują jak w każdym kolegium ok. 30 osób, więc jak już to zaoczne tylko .. mam nadzieje,że dostane się do Zielonej ! ;)
a wie ktoś może czy na egz. wstepnych mozna korzystać ze słownika niemieckiego? jak na maturze
Chyba żartujesz! Nie można uzywać słowników, wszystko musi byc w główce. Ale jak wcześniej pisałam na UZ nie jest ważne czy sie zdało czy nie, oni biora wszystkich.
Jeśli chcesz wiedzieć na jakim poziomie są egz. wstępne podjedz kiedyś na uczelnie najlepiej do sekretariatu IFG i zapytaj czy nie można kupić testów egzaminacyjnych z zeszłego roku. Jak ja zdawałam (tyle że na dzienne) sprzedawali testy z ubiegłych lat za kilka złotych
W główce i tak musi być bo jak nic nie wiesz to słownik i tak nie pomoże a pytam z ciekawości ze słownikiem byłoby bezpieczniej:-)
Jak sie tobie edukacja na uz podoba??
sorry, ale przestan pierdolic!!!!!!!!!!!!!!!!
wszystkich przyjmuja zawsze, taaaaaaaaaaaaa
prawie co roku na dziennych jest ponad 2 osoby na miejsce, wiec jak moga wszystkich po kolei przyjmowac???!!!
poza tym konczysz germanistyke, ale po twoich postach, co zauwazylam, cieniutko.chyba przez 5 lat sie opalalas!!
wiec zamiast dawac glupie rady, wez sie za swoj niemiecki!!
(sorry, ale takich glupot juz nie moge "sluchac"!!!!!!!!!!!!!!!!!)
1. Wybacz, ale UZ nie jest renomowanym uniwerkiem, więc dostac się tam w porównaniu z innymi nie jest wcale trudno. Fakt, są zwykle 2 osoby na miejsce, ale większośc z nich to tacy, którzy jakimś cudem zdali maturę, uczyli sie kiedyś języka i maja o sobie wielkie wyobrażenie.
2. Kto Ci powiedział że jestem na 5 roku? Jestem po starej maturze, zdawałam wstępne, ale to wcale nie znaczy że juz kończę studia. Poza tym nie obrażaj innych, bo sama nie jesteś lepsza. Sama obecność na tym forum zdradza juz bardzo wiele...
acha, czyli twoim zdaniem, osoby, ktore odwiedzaja to forum to same "cieniasy"- dobrze wiedziec (sama obrazasz innych)
poza tym, masz male pojecie o tym forum.
powiadasz, ze nie jestem lepsza??hmm ciekawe z czego to wnioskujesz.........., bo ja mam z czego (twoja nieszczesna, na dodatek zla poprawa Pedrosa)
poza tym, sama studiowalam na tym uniwersytecie i jakos sie tego nie wstydze a po 1,5 roku po zakonczeniu germanistyki zdalam ten niby bardzo trudny egzamin na tlumacza pzysieglego. Nie przecze, ze nie musialam dziobac, ale to sie szybko opacilo.
z drugiej strony nie rozumiem jak mozna cos, gdzies studiowac i sie tego wstydzic...... , pewnie lepiej stanac przed urzedem pracy.........
wiec jak sie wstydzisz to nie studiuj!!
wiem ,ze ten uniwerstyet schodzi na psy, ale na moich egzaminach westepnych tak bylo, ze niektore osoby co zdaly mature pisemna z niemieckiego na 5, ledwo co sie dostaly.. a jesli chodzi o renome, to ja bym tak nie krzyczala. po pierwszym roku studiow pare osob przenislo sie do Wroclawia i sie okazalo....... ze bylo tam o wiele luzniej niz w zielonej.

ta rozmowa prowadzi do nikad..........
pozdrawiam wszystkich na forum!!!!
Ja rownież nie mam zamiaru prowadzić tej dyskusji. Jeśli tak bardzo Ci sie podobało na uz, twoja sprawa, ja tam sie ciesze ze mi jeszcze tylko roczek zostal.

Ale jedno musze Ci powiedzieć: nie bierz sie za ocenianie innych i wytykanie im błędów, sama je popełniasz i to w dodatku w najprostszych wyrazach swojego własnego języka...
po pierwsze nie jestem Polka i robie bledy i co z tego???
dlatego wlasnie poszlam na germanistyke a nie na polonistyke.
szkoda mi ciebie.............
:-)
daj spokoj patita............
z takimi ludzmi nie da sie dogadac
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |