ekonomia czy germanistyka???

Temat przeniesiony do archwium.
heya! Jak myslicie ktory kierunek studiów jest lepszy? Ekonomia czy germanistyka? Mam dylemat i niewiem co wybrac. A uczylam sie w technikum ekonomicznym i jestem dobra z niemca. Jak myslicie???
Jesli lubisz niemiecki w sensie, ze jest to twoje hobby itp to wybierz ekonomie, bo na studiach ksztalcacych pod wzgledem jezyka obcego mozna sie strasznie zrazic do swojego hobby. Poza tym twoim zawodem bedzie po takich studiach zapewne nauczanie.rnA ekonomia? Napewno o wiele trudniejsza niz niemiecki, ale i pracy po niej wiecej, tzn dziedzin, w ktorych mozesz pracowac. A jesli do tego bedziesz znala niemiecki to jeszcze wieksze szanse na zatrudnienie. Podsumowujac masz 2 plusy za ekonomia i jeden plus za niemieckim.
popieram, idz na ekonomie!
Moim zdaniem idz na germanistykę!!Teraz bardzo wazne jest dla kazdego pracodawcy chociazby jeden jezykm, jak ci nie wyjdzie z praca po niemieckim to zawsze mozesz udzielac korków, z tego tez jest niezla kasa. Ale musisz liczyc sie ze na niemieckim nie jest wcale łatwo..Ale opłaci ci sie!! Idz na niemca!!
ja też bardzo .. bardzo lubie język niemiecki, właściwie robiłam wszystko tylko w kierunku, żeby iść po liceum na germanistyke, zobaczymy co z tego wyjdzie.. ale jeśli Ty ukończyłaś szkołe która w bardzo minimalnym stopniu przygotowała Cie do studiów ekonomicznych to tylko wielki plus,poza tym język zawsze możesz podszkolić to jest jakby dziedzina zawsze aktualna.. języka również uczysz się na ekonomii.. jeśli uważasz,że poradziłabyś sobie na tym kierunku to dlaczego nie iść?? ekonomie ukończysz, lubisz niemiecki(jestem pewna ze w jakims stopniu go umiesz) to tylko wielki plus przemawiajacy za Toba u pracodawcy!

niestety ja ścisłowcem nie jestem dlatego poświęciłam się tylko jednemu, tzn moim marzeniem jest ukończyć jeszcze jakiś inny język z dziedziny (szwedzki, duński czy fiński) ale to perfidnie przemawia za przedmiotami humanistycznymi

a ty masz wybór..
Ale jezyk juz zna, moze sie podszkoli na jakims kursie lub nawet sama w domu i bedzie miala znajomosc wystarczajaca, a ekonomii sie nie poduczy w domu. Wiec tak czy siak jezyk bedzie miala, moze jedynie jakims papierkiem go potwierdzic (jakims egzaminem), a ekonomie moze wykorzystac w banku, w firmie, no doslownie wszedzie. Wiec ja nadal radze ze ekonomia!
Hey! Dziekuje za rady. Jednak wybralam ekonomie i robie ceryfikat z niemca. Mysle ze to najlepsze rozwiazanie:D Na wakacje wyjezdzam do Niemiec podszkolic sie:D pozdrawiam. papa
nie chcę już zakładać nowego tematu wiec napisze przy tym. czy znajac tylko niemiecki mozna wybierac cos bardziej przyszlosciowego niz germanistyka. myslalem o lingwistyce ale tam trzeba 2 jezyki..zostalo mi 1,5 roku i raczej nie dam rady nauczyc sie przez ten czas np. angielskiego. co proponujecie?
ja uwazam ze lepiej isc na jakis kierunek techniczn,ilu mamy germanistów i lingwistów???bardza duzo!! inzynierów co smigaja super po niemiecku i angielsku nie duzo wiec w tym jest przyszłosc!!!Ludzie jak sie kocha niemiecki i jeszcze ma sie skonczony jakis kierunen techniczny to sie tłucze kasiore!
Pozdrówki:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka