Zalety wrocławskiej germanistyki

Temat przeniesiony do archwium.
Opinie, że germanistyka wrocławska jest do niczego nie sa chyba do konca uzasadnione. Zalety studiowania germanistyki na UWR: pobrane ze stron www germanistyki wrocławskiej)

-Germanistyka wrocławska należy do najstarszych i najlepszych germanistyk uniwersyteckich. Liczy prawie 200 lat i może się poszczycić pierwszym profesorem w historii filologii niemieckiej

-W roku 2000 Instytut Filologii Germańskiej we Wrocławiu uzyskał certyfikat potwierdzający najwyższą jakość kształcenia studentów przyznany przez Konferencję Rektorów Uniwersytetów Polskich.

-W roku 2004 Państwowa Komisja Akredytacyjna przyznała Instytutowi Filologii Germańskiej we Wrocławiu wyróżniającą ocenę jakości kształcenia na kierunku filologia w zakresie filologii germańskiej

-Kadra dydaktyczna składa się z 62 nauczycieli akademickich, z tego 17 profesorów oraz 30 pracowników z tytułem naukowym doktora.

-Działalność badawcza instytutu koncentruje się w 8 zakładach oraz 3 pracowniach naukowych. Obszar badań obejmuje literaturę i kulturę krajów niemieckojęzycznych, śląskoznawstwo, stosunki polsko - niemieckie, językoznawstwo, socjolingwistykę, glottodydaktykę oraz translatorstwo)

-Instytut Filologii Germańskiej posiada rozległe kontakty naukowe z wieloma zagranicznymi uniwersytetami oraz placówkami badawczymi, przede wszystkim zaś z uniwersytetami partnerskimi w Berlinie (Freie Universität, Humboldt-Universität), Marburgu, Monachium, Bochum, Lipsku, Dreźnie.

-Studenci mogą bezpłatnie korzystać z pracowni internetowej oraz liczącego 51 tyś. woluminów księgozbioru w naszej nowoczesnej bibliotece instytutowej z 70 miejscami do pracy.

-Zajęcia odbywają się w małych, maksymalnie 15-osobowych grupach. Przestronne i estetyczne sale ćwiczeniowe i wykładowe wyposażone są we wszelki niezbędny sprzęt audiowizualny.

Jezeli to niej wystarczająco wiele powodów na to, że warto studiować germanistykę na Uwr to nie wiem gdzie my zyjemy. Napiszcie wiec jakie sa wady studiowania germanistyki we wrocławiu.
moja nauczycielka skonczyla te uczelnie i to dzieki niej zdalam na 90 % maturke.
wiesz co innego jest napisane na stronie a co innego sadza o tej uczelni sami studenci. poszukaj na roznych forach wpisow osob studiujacych tan germanistyke, niewiele jest zadowolonych... wydaje mi sie ze najlepsze germanistyki to w poznaniu i w warszawie... pozdrawiam
nie ma to jak lanie wody....
:-)
a ja bede mial zaejcia w budynku z azbestu :(
Ja tez polecilbym germanistyke we Wroclawiu. Na drugim miejscu wybralbym Poznan, a na trzecim Torun - tam tez jest ciekawa germanistyka! Co do Warszamy to trudno cos powiedziec. Krakow z UJ raczej bym odradzal, no chyba, ze ktos chce szybko zaczac sie leczyc nerwowo. Podobna atmosfera na US w Sosnowcu. Wroclaw jest nie do pobicia!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe