studiawniemczech.pl

Temat przeniesiony do archwium.
... co nalezy o tym sadzic?
strona fajna...ale mnie jeszcze nie dotyczy bo nawet nie mam 17 lat :( wrrr..
fajny dział: au-pair
es lohnt sich nicht jemanden zu bezahlen für die sachen, die man allein erledigen kann...oder habt ihr zu viel geld?
Prawda jest, ze 400zl przy tego typu pomocy to niezwykle duzo.
Problemem jest jednak dla mnie odpowiednie wypelnienie wszelkich formularzy. Nie mam zupelnie pojecia, do kogo moglabym sie z tym zglosic i poprosic o pomoc. $00zl zupelnie nie usmiecha mi sie wydawac. Nie zrobie tego.
W jaki spoopsb wy sobie z tym poradzilisice?
Pozdrawiam!
meinst du das studium oder die arbeit als au pair?
jako Au Pair juz sie spelniam.
Mam na mysli papiery zwiazane ze studiami.
Przypadkowo natrafilam na jedna z Twoich wiadomosci. Jestes studentka monachijskiego uniwersytetu. Z wypelnianiem dokumentow poradzilas sobie sama?
Pozdrawiam!
tak
do wszystkiego doszlam sama. pomysl sobie-jak poradzisz sobie na studiach, jesli juz teraz chcialabys korzystac z czyjes pomocy i tracic przez to kase?na jaki uni chcesz isc? tam tez jest na pewno studienberatung-oni odpowiedza ci na wszystkie pytania.
jestem Ci wdzieczna za przywrocenie mi "jaj" :]
myslalam o Viadrinie. Kilka razy staralam sie dodzwonic na uczelnie, niestety bezskutecznie. Bede probowac dalej.

A Tobie nie pozostaje mi nic innego jak jedynie zyczyc opwodzenia na studiach...
Dziekuje.
dziweczyno, badz ambitniejsza-zapomnij o viadrze.to jest naprawde slabe uni. dla polakow to niewiadomo co i szczyt marzen, bo tylko o tym uni sie mowi w polsce. niemcy by cie wyslmiali, jakbys powiedziala, ze tam studiujesz.zreszta tam juz prawie wcale nie ma niemcow.monachium, stuttgart, passau, heidelberg-to jest potega.o berlinie, hamburgu, frankfurcie duzo sie mowi, ale tez sa srednbiej jakosci.przejrzyj sobie rankingi.no i jeszcze zalezy od tego co chcesz studiowac.
Po pierwsze:
http://www.euv-frankfurt-o.de/multimedia/Nation_WS05_06.pdf
zagladnij, bys nie musiala w przyszlosci popelniac podobnego bledu.
Po drugie: miej swoje zdanie na temat wszelkich niemieckich uniwersytetow. Widze, ze natrafilam na znawczyni. Nie staraj sie jednak krytykowac tych, ktorych opinie nie zgadzaja sie z Twoimi.
I szczerze mowiac nie obchodzi mnie to, co Niemcy i wszytkie inne panstwa tego swiata sadza na temat Viadriny. Bylam tam. Zdecydowalam. I mimo Twoich "dobrych rad" bede sie starac o miesjce wlasnie na tym, nie innym uniwersytecie.
Pozdrawiam.
rob co chcesz.ja ci tylko doradzam, bo znam sie na rzeczy.a to twoja sprawa.wiadomo, ze kazdy uni pisze na swojej stronie internetowej, ze jest najlepszy.pytalam sie moich znajomych niemcow, co sadza o tym uni i zaden z nich o tym uni nigdy nie slyszal...
doceniam Twoje zdanie; i wiem, Viadrina nie jest znanym w Niemczech uniwersytetem. Jej wybor po czesci stanowi fat, ze brak mi nadziei na to, ze jestem w stanie dostac sie do Berlina.
... Ty juz studiujesz. Powiedz, czy trudno dostac miesjce na jednym z niemieckich uniwersytetow?
sorry, ale ty rzeczywiscie nic nie wiesz. dlatego radze serdecznie-nie idz do frankfurtu.jak masz mature, to mozesz isc na kazde studia w niemczech. rzeby dostac sie na kierunki z nc, musisz miec bardzo dobre i celujace oceny. zalezy od uni i od kierunku. jak tak ci zalezy, zeby byc blisko polski, to wybierz lepiej berlin niz frankfurt. na jaki kierunek chcesz isc? nie problem sie dostac na studia, problem , zeby sie na nich utrzymac...
jezeli idzie o mature - te posiadam.
jezeli idzie o uniwersytet... Pewnie, ze wolalabym ten berlinski... Chcialam studiowac socjologie.
Cholera, Dziewczyno, bede probowac!
dziekuje.
probuj-jest warto!
na pewno ci sie uda. jak juz pisalam dostac sie nie problem.
ale trzeba pozniej zapier...zeby pozdawac egzaminy :)
po tym, jakbym sie dowiedziala, ze dostalam sie do Berlina, zapierd... bym z wielka przyjemnoscia!
Zycze Ci powodzenia w Monachium.
Bawaria... gdzie obecnie i ja jestem.

Pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego