Język niemiecki w biznesie

Temat przeniesiony do archwium.
Czy wiecie gdzie można studiować język niemiecki w biznesie? Chodzi mi o studia magisterskie uzupełniające. W czerwcu kończę NKJO i zdaję licencjat. Interesują mnie właśnie takie studia. Prosiłabym o informacje na ten temat lub o opis doświadczeń osób, które taki kierunek studiowały.
Czemu nikt nie pisze? A to taki interesujący topik:( Czyżby nikt nie interesował się j. biznesu i wszyscy byli zapalonymi filologami?
Ludzie!!!!! Napiszie coś proszę!!!!! Mnie to bardzo interesuje,a nie umiem w necie żadnych konkretnych informacji znaleźć
witaj! nie sšdzę, żeby ktoœ Ci tutaj coœ odpowiedział - 90% użytkowników to młodzież gimnazjalna, nie radzšca sobie z prostymi zadaniami domowymi.....
próbowałam coś dla Ciebie znaleźć, ale faktycznie, jakoś niewiele jest informacji..... wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego, jak studia poświęcone tylko językowi w biznesie, to jest za wąska specjalizacja, żeby zorganizować na jej podstawie dwuletnie studia..

są tylko kursy - niemiecki w biznesie

jeśli mogę Ci doradzić, idź lepiej na germanistykę, albo lingwistykę stosowaną, zrobisz sobie specjalność translatoryczną - a słownictwo "biznesowe" można sobie z powodzeniem przyswoić samodzielnie w domu - dzięki temu będziesz miała więcej możliwości podjęcia pracy
No więc jak już napisałam - w tym roku kończę NKJO w sekcji j. niemieckiego i do wyboru mam tylko studia zaoczne i ew. wieczorowe, a specjalizacja jest przeważnie jedna - nauczycielska;/, bądź po prostu ogólna na filologii niemieckiej w zależności od przedmiotu, z którego się pisze pracę magisterską. Na UMCSie jest jeszcze glottodydaktyka, ale to też dla nauczycieli. Dowiedziałam się jeszcze, że nabór na studia z tłumaczenia pisemnego na Uniwersytecie Śląskim został zawieszony, więc produkcja nauczycieli z przymusu trwa... A ja mieszkam na Śląsku, więc chciałabym w tym rejonie moje studia dokończyć. Sytuacja osób po NKJO nie jest zbyt wesoła;/ Czy studiowanie języka niemieckiego musi oznaczać przymusowe zostanie nauczycielem?
Dodam jeszcze, że po maturze chciałam studiować język niemiecki w biznesie, ale akurat odwołano nabór na ten kierunek w Kolegium Języka Biznesu w Sosnowcu, więc zdawałam do NKJO, a tutaj to tylko metodyka i pedagogika... Już drugi mam rok translację, ale to kropla w morzu.
no nie wspomnałaś wcześniej, gdzie mieszkasz :P

najlepsza by była lingwistyka stosowana o specjalności translatorycznej, tam będziesz miała tłumaczenia pisemne, konsekutywne, itp., czego dusza zapragnie... ale nie orientuję się, czy jest coś takiego u Ciebie.....
No wiesz, ale lingwistykę stosowaną mogłabym studiować, ale od początku musiałabym zaczynać, od I roku, a ja chcę na magisterskie uzupełniające iść.
naprawdę? u mnie jest lingwistyka uzupełniająca! popytaj!
Studiujesz może na UAM w Poznaniu?
studiowałam, parę lat temu - tak, na UAM :)
a studiowałaś może na tym kierunku? Na lingwistyce stosowanej? Możesz opowiedzieć o tyc studiach bliżej?
tak, właśnie studiowałam na lingwistyce stosowanej jako studia uzupełniające magisterskie... były niestety zaoczne, zajęcia w soboty i niedziele co 2 tygodnie, kosztowały wtedy 3600 za rok :(

mieliśmy zajęcia praktyczne z niemieckiego, do tego angielski i rosyjski, fajne fakultety, jak np. trening interpersonalny... do tego świetne zajęcia z tłumaczenia konsekutywnego, tłumaczenia pisemne, itd. polecam!!!!!
Ja zobaczyłam, że na magisterskie uzupełniające można tam iść, ale na glottodydaktykę lub na językoznawstwo;/ i nie ma specjalności translatorycznej. Powiedz mi czy Ty się dostałaś na UAM na mag. uzup. z zewnątrz czy już studiowałaś tam na studiach licencjackich?
to musiało się coś pozmieniać :( bo za moich czasów była specjalność glottodydaktyczna i translatoryczna.....

ja studiowałam wcześniej też na UAM, ale w Kolegium Języków Obcych, nie na lingwistyce stosowanej...
Odświeżam temat, bo dalej mam z tym dylemat. Tymrazem jestem zdecydowana studia mag. uzupełniające z jezyka niemieckiego w biznesie w Opolu na Uniwersytecie Opolskim albo na Gallusa w Katowicach. Proszę o opinie jesli ktoś studiuje na tych kierunkach i szczególnie o Opole mi chodzi, bo nie jestem pewna czy ten kierunek był otwarty w zeszłym roku.
Ludzie!!!! Proszę napiszczie coś! Ktoś się wybiera na studia magisterskie uzupełniające na j. niemiecki w biznesie?
Wyższa Szkoła Języków Obych w Poznaniu.
Tam na studiach magisterskich uzupełniających można wybrać specjalizację: język niemiecki w biznesie.
Jednak konkretnych zajęc z języka w biznesie niestety nie ma. Polega to na tym że magisterke piszesz z zakresu Wirtschaft a na seminarium magisterskim omawiane są różne zagadnienia właśnie z zakresu gospodarki.
Jeśli jesteś zainteresowana to więcej informacji www.wsjo.pl
Czy stdiował ktoś z Was na studiach magisterskich uzupwełniających w Opolu z j. niemieckiego w biznesie? Byłabym wdzięczna za informacje. Chciałabym sie również dowiedzieć czegoś o studiach na lingwistyce stosowanej też na mag. uzupełniających studiACH JEżELI KTOś obecnie na nich studiuje. Za wszelki informacje z góry dziękuję.
Evcia, z jakiego kolegium jestes?
z NKJO w Jastrzebiu Zdroju ;p
a to czemu nie mozesz isc na studia dzienne po NKJO?? napisalas wczesniej ze mozesz isc tylko na zaoczne lub wieczorowe ... to teraz zastanawiam sie jak bedzie ze mna, bo jak nie dostane sie na UJ to pojde na AP w Krakowie, tyle, ze po lic chcialabym sie przeniesc na UJ na translatoryke, nie moglyby byc to studia dzienne ?? jak myslisz?? w sumie to wogole nie wiem czy na UJ przyjma po AP dlatego troche sie obawiam AP POZDRAWIAM
Ja studiuję w kolegium na UW i rowniez po lic. nie moge isc na studia dzienne mgr :/:(
Wydaje mi się, że na studia dzienne można iść na UAM i na UJ,ale jest się traktowanym jako kandydat drugiej kategorii, zresztą ja już mam dosyć studiów dziennych w Kolegium;p
To jest tak odgórnie określone, ze nie można?
nie jest odgórnie określone, ale moje kolegium podlega pod Uniwersytet Śląski i tam na dzienne magisterskie mogą iść osoby, które tylko skończyły licencjackie na tym uni. Do Wrocławia koleżanka chciała iść to w końcu przesunęli ją na wieczorowy tryb, a na reszcie uniwestetów trzeba zobaczyć dla kogo są przeznaczone dzienne magisterskie uzupełniające, zastanawiam się nad dziennymi uzup. mag. na UJ z translatologii, ale pierwszeństwo na pewno mają studenci UJ i kolegia podlegające pod UJ,a potem studenci innych uczelni, a na zaoczne przyjmują z otwartymi ramionami bo wiadomo, że się płaci.
Ktoś może studiował język niemiecki w biznesie i może sie podzielić wrażeniami i czy znalazł pracę?
Odświeżam temat;)
NA Uniw. Opolskim bazowym językiem jest j.rosyjski na j. biznesu, więc nie opłaca się tam nawet rejestrować;/ NA Gallusie nie ma mag. uzup. z niem. w ogóle;/ Zwątpiłam teraz;/ Znalazłam tylko mag. uzup. z translatologii na UJ i na WSL w Częstochowie, ale w Częstochowie jest to droga uczelnia, może ktoś tam studiuje? Słyszałam, że trudno tam nie jest i są to studia tylko, że pracę mag. napisać;/
Temat przeniesiony do archwium.