Studia w NIEMCZECH

Temat przeniesiony do archwium.
Studia w NIEMCZECH

Witam!
Mam już 17 lat i za 1,5 roku zdaję maturę. Wszystko jest cacy, oprócz tego że kompletnie nie wiem gdzie i co studiować a w sumie to jest już czas gdzie powinno się już mniej więcej w tym orientować. Do niedawna chciałem jeszcze studiować w Warszawie na Uniwersytecie Warszawskim germanistyke. Bardzo lubie niemiecki i wydawało mi się to najtrafniejszym wyborem. Jednak po dłuższym zastanowieniu (wąskie perspektywy na przyszłość, praca nauczyciela (bleee) czy tłumacza i to praktycznie wszystko). Znajomość jednego języka w dzisiejszych czasach to jednak chyba troszke za mało. Ogólnie lubię uczyć się języków, wiec pomyślałem o lingwistyce. Kapota, znam w miare tylko niemiecki a na lingwistyke potrzebne jest conajmniej 2 języki. no i lingwistyka również odpada. ostatnio na myśl przyszły mi studia w Niemczech. Słyszałem że w Niemczech jest zupełnie inaczej niż w Polsce, mianowicie cudzoziemiec musi się wykazać tylko znajomością języka niemieckiego (zdany DSD II lub DSH) no i jak już "zapisał" się na studia musi się później na nich utrzymać (podobno niezle w niemczech studia kosztują, choc nie są to znowu jakies strasznie wielkie pieniądze.). Wkrótce chcę zdawać ZMP a pod koniec trzeciej klasy liceum czyli za lekko ponad rok DSD II. (egzamin ten daje podobno wejście na wszystkie uczelnie w Niemczech). No i teraz nasówa się pytanie, czy to wszystko co tu napisalem powyzej (uslyszane) to prawda jesli chodzi o studia w Niemczech i drugie pytanie, co polecacie tam studiować. Jakie zawody są tam najbardziej przyszłościowe, gdzie można nieźle zarobić. Niby jeszcze mam te 1,5 roku ale to minie jak nic. Czekam na sugestie.

Pozdrawiam, Jurek!
Jurek, ich bin heute allein online - so scheint mir. Deshalb antworte ich Dir, obwohl es mir wahrscheinlich nicht ansteht. Das, was Du geschrieben hast, ist nicht falsch – aus technischer Hinsicht. Doch denke ich, es ist viel wichtiger, was Du willst, wirklich willst! Wer eine Richtung studiert, nur weil man da gut verdienen kann, Informatik oder BWL zum Beispiel, aber eigentlich sprachlich interessiert ist – verliert…

Mach Dir klar, was Du willst – wirklich. Dann entscheide und blicke nicht zu sehr auf die Zukunft. Das verhilft Dir zukünftig zu wesentlich mehr Zufriedenheit im Leben! Und, ich bin der festen Überzeugung, dass bei Studien häufig die Urkunde das Wichtigste im Leben ist. Manchmal macht man etwas völlig anderes – man hat aber ein Diplom in der Tasche und hat damit den Nachweis, nicht der Dümmste zu sein…
DSD II ( od następnego roku DSD C1) nie daje Ci sto procent że cię wszędzie przyjmną, napewno na terenie Sachsoni i Brandenburgii. Często wymagają ,,jakiegoś" dyplomu języka niemieckiego.
DSD II zdaję się w szkołach polsko-niemieckich ( z zasady) w takiej owej ja jestem. Mam kurs do DSD od początku roku i mam już stany lękowe jak słysze słowo : Texterörterung. I przy DSD jest część ustna i pisemna oraz omówienie swojego tematu do którego w starym dostajesz tekst, w nowym będziesz miał słowa kluczowe do których będziesz musiał się odnieść, acha i do DSD II musisz mieć przeczytaną jedną książkę związaną z twoim tematem, przez okres który się über 3 Monate ersteckt... zbierasz do teczki materiały ( z neta, z gazet) w których musi wystąpić porównanie jak jest w Polsce i w Niemczech.
I do studiowanie w Niemczech: np. Studia w Köln albo Hamburgu to dla mnie astronomiczna suma zu schweingen von życie codzienne tam. We Nowych Krajach Związkowych studia są darmowe(narazie...). np. we Frankfurcie nad Odrą, Cottbus, Zittau, Leizig , Dresden.
LG P.S. sorry za błędy w moim polskim
co semestr musisz placic Studiengebühren - 600 eu. Pozatym utrzymanie itp. Co do egzaminow to polecam test Daf- jesli go zdasz to powinni przyjac Cie bez problemow.
Also, meine Tante studiert in Deutschland Medizin und gestern hab ich sie per/uber Skype nach dem Studium in Deutschland gefragt. Sie hat so geantwortet:

"
Czesc Jurku, pytales o studia w Niemczech.Juz odpowiadam: To prawda, ze nie ma tutaj egzaminow na studia. O przyjeciu na niektore kierunki ( w zaleznosci od ilosci wolnych miejsc) decyduja oceny z matury. O ile sie nie myle, to nie tylko mat i fiz, ale ogolna srednia. Oczywiscie zeby moc studiowac, trzeba miec zdane np. DSH.Jak ja przed 4 laty zdawalam DSH, to warunkiem dopuszczenia do tego egzaminu byl zdany ZMP, albo odbycie okreslonej ilosci godzin niemieckiego: 400, albo 800( nie pamietam dokladnie). Oczywiscie pisze o warunkach we Frankfurcie, bo w innych miastach moze byc nieco inaczej. Jesli myslisz o informatyce, to nie wiem tylko, czy dobrym rozwiazaniem jest studiowanie w niemczech. Politechnika warszawska liczy sie na swiecie, a obecnie po studiach z dobra znajomoscia jezykow spokojnie mozesz podjac prace w niemczech, czy innym panstwie. W trakcie studiow tez mozesz jezdzic na 0,5-1 roczne wymiany, albo odbywac praktyki za granicami Polski. Studiujac tutaj trzeba miec na zycie miesiecznie ok 6[tel]euro( moze troche wiecej, bo wchodza oplaty za studia: za semestr ok 500€)To zmusza do podjecia pracy, co niestety czesto wydluza czas studiow. Nie chce Cie zniechecac, jesli myslisz o studiach w niemczech, ale musisz na spokojnie przemyslec, czy sie to oplaca. Ja osobiscie znam informatyka w moim wieku, ktory po studiach w W-wie rozpoczal prace w niemczech To jednak tylko pojedynczy przyklad, ktory co prawda moze byc mylny, ale moze warto tez go wziac pod uwage... Temat studiow, to zagadnienie na dluzsza rozmowe... Pozdrawiam
"

Eh, und was soll ich jetzt machen? Ehrlich gesagt keine Ahnung. Ich bin fast sicher, dass ich schon keine Germanistik studieren mochte. Also, in Polen konnte ich eigentlich nichts studieren..ich bin schon uberzeugt, dass ich in DE studieren mochte, aber keine Ahnung was am bessten. Ich hab an Informatik und Jura gedacht. Mein Onkel, der mit meiner Tante in Deutschland wohnt sagte mir, dass Jura in DE ist wirklich schwer. Auslander hat keine Chance. Ich programmiere und mache Web-Seiten gern, also vielleicht konnte ich eben Informatik studieren. Hmm, was empfehlt ihr? Bitte nur nicht schreiben, dass das nur meine Wahl ist :P das weiss ich aber ich mochte auch euere Meinungen kennen.

Im Voraus vielen Dank!
Chciałem sie zapytac o to samo co zamiesciłem w działe viadrina,a mianowicie czy ktos sie orientuje jak w praktyce wygląda procedura kwalifikacyjna z warteliste.Jest ona na viadrinie i niby chodzi o czas niestudiowania od matury do momentu składania papierów.Jak powiedziałem matura moja nie jest zbyt dobra.Pozdr
Dokladnie dokladnie!! czy ktos moze cos wiecej powiedziec na temat studiowania prawa w Niemczech!! juz za pol roku bede po maturze i poki co od 4 lat jestem przekonana o studiach prawa w tym kraju. czy ktos i cos moze mnie powstrzymac. chyba nie. ale prosze o jakiekolwierk informacje na ten temat. przy okazji czy ktos studiuje w Köln? Czy ktos moze mi powiedziec jakie dokumenty trzeba skladac przy ubieganiu sie o miejsce na Uni Köln?

pozdrawiam
Co uniwersytet w Niemczech takie zasady. w HH wystarczy, ze uczeszczales na kurs Mittelstufe i mozesz skladac papiery. Ja moge Ci tylko powiedziec, jak jest u mnie. Jesli chcesz studiowac jezyki, a do tego literature i jezykoznastwo, to musisz znac niemiecki. Tylko zaczynajac angielski musisz miec znajomosci jezyka. Po dostaniu miejsca musisz zdac Test Daf. lub DSH. Studia w Niemczech kosztuja tyle co i w Polsce, tj. musisz cos jesc, gdzies spac, miec na ksiazki itd. Podobno od letniego semestru trzeba placic oplaty 500€, ale ja jeszcze zadnego listu nie dostalam. Tylko, ze jak uni od ciebie oplat wymaga, musisz miec tez szanse do tych pieniedzy dojsc. Maja byc porzyczki. Jako obcokrajowiec masz ograniczona mozliwosc pracy: 180 dni po 4 godziny albo 90 calych dni. Jesli nie chcesz placic podatkow, to nie mozesz wiecej zarobic niz 400 na miesiac. A wiec w roku mozesz miec oficjalnie 8400, co na zycie nie starcza. Zostaje praca na czarno albo stypendium.
http://www.uni-hamburg.de/- poszukaj sobie, co mozna tu robic, jest z czego wybrac.
Polecic mozna wiele, zalezy kto co lubi. Ty sam musisz wiedziec, co lubisz, jesli lubisz jezyki, to mozesz wziasc japonski, chorwacki, finski, portugalski, szwecki- od koloru do wyboru. Do tego musisz dodatkowy fakultet wybrac. Wiec mozesz. Wybierajac kierunek nie patrz, gdzie bedziesz mogl duzo zarobic, bo pamietaj, ze bedziesz to pozniej wykonywal a spedzic zycie robiac cos czego sie lubi nie jest mila perspektywa.

A kto Ci powiedzial, ze po jezykach sa 2 mozliwosci- nauczyciel i tlumacz? Bo to nie prawda. Ja sama studiuje jezyki i zamierzam je badac, co, gdzie i jak sie urzywa, jakie sa tendencje w rozwoju itd. byc tlumaczem tez nie jest zle- moim zdaniem.

Ile studia kosztuja?- 240 € Semesterbeitrag ( w tym sa jakies tam oplaty i polroczny bilet na komunikacje miejska) no i te oplaty 500€ na semestr ( ale tu nie wiadomo). Do tego najtanszy pokuj w akademiku: 200€ miesiecznie, ubezpieczenie: w Polsce jest bezplatne, w Niemczech ok.60€ na miesiac, jedzenie ok. 200e na miesiac no i ksiazki, ksiera, ciuchy, kosmetyki itd. Acha, tak jest w Hamburgu. Jak jest gdzie indziej- nie wiem.
Pozdrowienia
katasiunia - ja jestem studentka prawa w Niemczech, w Heidelbergu przy Karls- Ruprecht-Universitaet.. co prawda nie jest to Koeln, ale jesli masz jakies pytania, watpliwosci itp.. to skontaktuj sie ze mna na gg moj nr to 1564308, a zapewne postaram Ci sie na nie odpowiedziec, gdyz sama do konca idac tutaj na te studia nie wiedzialam z czym sie mam liczyc a mysle, ze moje doswiadczenia moga komus pomoc.. ;) pozdrawiam serdecznie
A czy w niemieckim systemie nauczania istnieje coś takiego jak studia podyplomowe? Jedyne na które się natknąłem to te z serii Fremdsprache, trwające 2 semestry o ile to studia a nie kurs. Natomiast czy z ekonomii są prowadzone studia podyplomowe?
Ludzie wytłumaczcie wy mi to wszystko co dotyczy Studiów w Niemczech i napiszcie do mnie w punktach od 1 sprawy którą mam załatwić do ostatniej.Bo ja już głupieje od tego nawału informacji i każdy pisze coś innego. Pomocy chcę studiować Sozialearbeit w Sachsen,Brandenburg albo Thuringen.PomocyYY!!!!!!!!!! [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia