hi!
dsh mozesz zdac tylko w DE i tylko pod koniec zimowego i letnego semestru ,ja np.zdawalam pod koniec zimowego w styczniu . nastepny jest jakos wczerwcu czy lupcu ,zalezy jak uni to ulozy.
ja zdalam na dsh3 ,mialam prawie 90% ale na studia musisz miec dsh2 a to jakies 67% wiec nie ma co bac zaby :-))
natomiast test deutsch als fremdsprache czyli test DaF mozesz zdawac wszedzie kilka razy w roku , w polsce mozesz teg go robic!
ja robilam w DE i placilam 120 euro!
ja mam oba zdane i dla mnie daf byl trudniejszy bo to bylo zaznaczanie odp "abc" itd a ja jestem z tych co lubia pisac :) wiec dsh byl dla mnie lepszym sprawdzeniem wiadomosci :)
i daf jest etwas stressig bo nie ma duzo czasu! np na czesc pisemna masz tylko 60 min a to grafika z argumentami,ja zdalam na niv.5 i to dla mnie szol ze tak dobrze ocenili bo sie strasznie spieszylam i namazalam!:)
ale poszlo ok! czesc ustna jest tez do bani,bo musisz nadawac do takiego malego urzadzonka i to szybko ! i czasu na zastanowienia nie ma za duzo,a jesli sa grafiki to by czlowiek ciut wiecej potrzebowal:)
dla mnie dsh byl latwiejszy i przyjemniejszy,a usnty to juz w ogole:-)
ale to zalezy od ciebie,kazdy ma inna ulubiona forme zdawania egz!
zycze ci powodzenia!
wejdz na stronke www.testdaf.de tam masz terminy itd!
a o dsh to juz musisz pytac konkretnie na uni