Kursy przygotowujace do do DSH

Temat przeniesiony do archwium.
Witam drodzy internauci!
Chcialabym uzyskac informacje na temat egzaminu na studia DSH lub DAF.Z tego co udalo mi sie dowiedziec to egzamin ten zdaje sie pod koniec wrzesnia tuz przed rozpoczeciem roku akademickiego.Slyszalam rowniez,ze egzamin ten nie jest wcale taki latwy i musisz miec bardzo dobra znajomosc jezyka zeby go zdac.
hi!
dsh mozesz zdac tylko w DE i tylko pod koniec zimowego i letnego semestru ,ja np.zdawalam pod koniec zimowego w styczniu . nastepny jest jakos wczerwcu czy lupcu ,zalezy jak uni to ulozy.
ja zdalam na dsh3 ,mialam prawie 90% ale na studia musisz miec dsh2 a to jakies 67% wiec nie ma co bac zaby :-))
natomiast test deutsch als fremdsprache czyli test DaF mozesz zdawac wszedzie kilka razy w roku , w polsce mozesz teg go robic!
ja robilam w DE i placilam 120 euro!

ja mam oba zdane i dla mnie daf byl trudniejszy bo to bylo zaznaczanie odp "abc" itd a ja jestem z tych co lubia pisac :) wiec dsh byl dla mnie lepszym sprawdzeniem wiadomosci :)
i daf jest etwas stressig bo nie ma duzo czasu! np na czesc pisemna masz tylko 60 min a to grafika z argumentami,ja zdalam na niv.5 i to dla mnie szol ze tak dobrze ocenili bo sie strasznie spieszylam i namazalam!:)
ale poszlo ok! czesc ustna jest tez do bani,bo musisz nadawac do takiego malego urzadzonka i to szybko ! i czasu na zastanowienia nie ma za duzo,a jesli sa grafiki to by czlowiek ciut wiecej potrzebowal:)

dla mnie dsh byl latwiejszy i przyjemniejszy,a usnty to juz w ogole:-)

ale to zalezy od ciebie,kazdy ma inna ulubiona forme zdawania egz!

zycze ci powodzenia!

wejdz na stronke www.testdaf.de tam masz terminy itd!
a o dsh to juz musisz pytac konkretnie na uni
Dziekuje Ci strasznie za odpowiedz.Troche mi rozjasnilas sytuacje aleobawiam sie,ze bez wczesniejszego przygotowania nie uda mi sie zdac tego testu biorac pod uwage fakt,ze nie mam zadnego certyfikatu jedynie zdaje mature rozszerzona w maju z niemieckiego.Chce przyjechac do Niemiec na poczatku czerwca i w zwiazku z tym mam pytanie....czy sa organizowane w wakacje w Niemczech kursy przygotowujace do DSH albo DAF?Jak długo trwa taki kurs i jaka jest mniej wiecej cena za taki kurs?Chcialabym dac rade do wrzesnia zeby zdac egzamin i dostac sie na studia.

I jeszcze jedno czy skladajac papiery na Uni patrza tylko na moje wyniki z matury czy na cale swiadectwo maturalne?I najpierw dostaje się na studia pozniej pisze egzamin czy musze juz go miec napisanego...Gubie sie w tym calkowicie juz :((

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie