Warto... ?

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć! Bardzo lubię jęz.niemiecki... Uczę się go już od około 7 lat =) (Mam celującą ocenę :))
Zawsze chciałam zostać nauczycielką niemieckiego | tłumaczem, jednak nie wiem,czy studia germanistyczne są obecnie opłacalne... ;( W mojej szkole osoby,które są obecnie w I klasie uczą się jęz.angielskiego tzn.jest to język wiodący... jest jedynie jedna klasa z rozszerzonym niemieckim :( Bardzo mnie to martwi, bo z tego powodu jest mniej nauczycieli z niemieckiego ;(

Sądzę,że mogłabym iść na jakieś inne studia [ale nie wiem jakie ;D] i wyjechać do Niemiec... ;] :) Jak myślicie,co powinnam zrobić ? ? ? ?
a tak poza tym to nauczyciele z niemca z mej szkoły chodzą na kursy z angielskiego,bo ... ^^ jak mi powiedziała jedna nauczycielka "do emerytury jeszcze daleko" xD
Ja także podpisuję się pod tym pytaniem, bo jestem w podobnej sytuacji, tylko, że ja nie wyobrażam sobie siebie na innym kierunku niż germanistyka! Wszystko zależy jednak od matury, a ta już za rok!!! :(
:) hej, no coz, studiuje german. radze dobrze sie zastanowic nad wyborem tego kierunku, bo te studia nie polegaja tylko na samej nauce tego jezyka. dochodzi do tego historia, kultura, historia jezyka, literatura itp. bo to bardziej jest filologia niz germanska :D a co do pracy , hm trzeba byc dobrej mysli :D
No fakt, nie jest różowo z tym niemieckim. W gimnazjach w niektórych miejscowościach nie liczy się do średniej na swiadectwie. I teraz zmuś narybek żeby się uczył. A wogóle to przede wszystkim zastanówcie się czy dacie sobie radę z wyskokami, docinkami, brakiem chęci, olewaniem, papierową robota, itp. A ważne jest jeszcze czy uniesz nauczyć. Bez obrazy ale na rynku jest dużo germanistów a brak nauczycieli. Pracuję w tej branży trochę i widziałam że ludzie odpadali zniechęceni orką i postawą uczniów. Ale Niemcy mają otworzyć rynek pracy w pełni. Wtedy okaże się że do nich bliżej niż do Irlandii. A do tego zawodu najlepiej uczyć się tam, gdzie więcej metodyki. Seryjnie

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego