Zaraz po maturze studia w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć wszystkim!
W tym roku zdaję maturę m.in z niemieckiego i chodzą mi po głowie studia w Niemczech.Głownie przerażają mnie koszty.I o to chciałabym zapytać.Głownie dlatego,iż na niektórych postach na tej stronie padały odpowiedzi,iż za semest placi się ok 200 euro,nawet 85eoro na uczelni w Rostocku.Ale slyszałam też że niedawno wprowadzili na tereni cąłych Niemiec oplate za studia w wysokości 600euro za semestr.Wiec jak to jest? Ile płącicie na waszych uczelniach np w Berlinie,Hamburgu,czy Monachium?
juz definitywnie od tego semestru zmowego wprowadzone sa na terenie niemiec te oplaty, to jest 500euro oplata za studia, i jakos okolo 280 euro oplaty studenckie, czyli bilet itp. wiec razem wynosi to do 800 euro za semestr.wiec wesolo nie jest, jako student na miesiac nie wolno zarobic wiecej niz 400 euro, trzeba sie ubezpieczyc 60 euro na miesiac, akademik lub tani pokoj 180 euro skromnie, wyzywienie na miesiac skromnie 150-200euro. a ksiazki tez trzeba kupic.. wiec nie jest kolorowo.
co ty jej za kiche wciskasz? gdzie ty w ogole studiujesz?
oplaty zaq studia-jeszcze nie we wszytkich landach.w tych, w ktorych sa oplaty tylko dla uni i opl.admini. - 85euro razem. frankfurt jest tylko taki walniety ze ma opl. admin. 220 euro.w bayernie od tego sem. 385euro, kolejny semestr tez, nastepny 585za semestr. ale tylko lmu.na innych uni juz od tego sem. 585!
zarabiac mozesz wiecej niz 400eu, ale odciagna ci podatek.na lst karte mozesz max. pracowac 90dni w roku, albo 180 niepelnych czyli 4h dziennie. na gewerbeschein mozesz pracowac ile dni chcesz. tylko pamietaj-na studiach niemieckich jest duzo trudniej niz na polskich.musisz sie wiecej uczyc i przez to masz mniej czasu na prace.zarcie na mc ok 100eu + czasem paczki od rocdzicow.ok40 eu na miesiac na mense. pokoj studencki(jesli dostaniesz), od 120 eu w berlinie do 350 w monachium( ale sa tez tanszee). ubezpiueczenie 55,45 eu.karta biblioteczna 5eu na semestr.kserowek raczej sie nie robi, ale polecam wziac z pl albo kupic tu komp i drukarke. i atrament a nie naboje, bo mozna splajtowac-jeden wyklad ok 30stron do drukowania.

na twoim miejscu najpierw skonczylabym studia w pl a pozniej sie przeniosla do niemiec.gdybym mofgla cofnac czas, tez bym tak zrobila...
Hmmm no cóż... Bardzo dziękuje za odpowiedzć,ale znów nie jest ona jednoznaczna :-) Ale przynam ,że słyszałam,że na uniw.e niejakim Rostocku jest stosunkowo tanio.Tylko jak mam to rozumieć,np w Berlinie za semestr 500euro a w Rostocku 85euro? A czy zatem znacie może te miasta w których te wysokie opłaty nie są jeszcze wprowadzone?
czesc,

ja sama studiuje wRostocku. Nie ma tu jeszcze i mysle ze szybko nie bedzie oplat=czesnego za stuida. Raz na semestr placi sie 85 euro, za tzw. Semesterticket, czyt. sieciowke na komunikacje miejska. Innych oplat nie ma. Akademik: ladny maly pokoj w centrum 170 euro mies. Ubezp. zdrow. mozesz zalatwic w Polsce i w Niemczech nie placisz zadnych oplat. Przy wizycie u lekarza raz na kwartal 10 euro. To wszystko

pozdrawia
Hej Ewwlinchen :-)
Mogłabys podać nr swojego gg? Byłabym bardzo wzieczna.Albo mail moze też być ;-)
Upsss ale gafa....To bylo do Engelinchen ;))
To, co niektorzy pisza, to przechodzi ludzkie pojecie. Studiuje w Berlinie na Humboldt Uni. Na razie nie wprowadzili nam zadnych oplat! placimy tylko za bilet semestralny ok 150 eu. (normalnie wyszloby duuuzo drozej) + 90 eu. ktore ewentualnie mozna nazwac jakims czesnym. Fakt - prowadzone sa dyskusje nad wprowadzeniem oplaty (ok. 500 eu) ale nic jeszcze na ten temat nie wiadomo. Radze nie przejmowac sie na zapas.
ej sorry, ale to ze na twoim uni nie ma oplat nie znaczy ze nie ma ich wcale!!! ustawa weszla w zycie juz rok temu!!! tylko ze jest to ländersache czy wprowadza oplaty czy nie!!!! na moim uni juz sa.
masz racje to co niektorzy tu pisza to jest SZOK!!! hihihihi
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Egzaminy