czy idąc na germanistyke musze umiec perfekt niem?

Temat przeniesiony do archwium.
Czy trodno jest się dostać na germanistyke ? czy są to trudne studia ? I czy idąc na te studia musze PERFEKT UMIEC NIEMIECKI ??

nie znam dobzre niemieckiego.... ale bardzo mi sie podoba i lubie go ... w sumie dużo się ucze , ale mam mało godzin tegoz jezyka w liceum. Czy mam jakies szanse ?
Germanistyka to jednak kierunek filologiczny, który nie jest "kursem językowym". Uczysz się tam wielu różnych rzeczy, które nie są związane bezpośrednio z samych językiem (jako takim). Mam na myśli historię, kulturę, wiedzę o krajach niemieckojęzycznych, literaturę. Te przedmioty wymagają rzeczywiście bardzo dobrej znajomości języka. Bez tej znajomości nie ma możliwości zaliczenia takiego przedmiotu. Naturalnie są zajęcia praktyczne (PNJN), ale jest ich znikoma ilość...i często (w zależności od poziomu uczelni) stoją na bardzo wysokim poziomie.
Tak więc jeżeli nastawiasz się na "douczenie się języka" to lepiej nie idź na germanistykę. Filologia to nie tylko gramatyka(chociaż tak czy tak większość czasu spędzanego nad książką to gramatyka opisowa), słownictwo itd. ale także, i to w dużej mierze, przedmioty które wymieniłem wyżej.

Jeśli chcesz iść na germanistykę..to ucz się pilnie..:)
he he=) germanistyka to nielatwa rzecz, owszem przyznaje ze na tym kierunku nie uczysz sie jedynie jezyka ale i calej jego kultury.
BJN muß noch lernen: "Reden ist Silber, Schweigen ist Gold."
Mokotow chwale cie:) zauwazyles w tamtym liscie pewna rzecz o ktorej zapomnialem:) to byl list oficjalny=P ile lat juz uczysz sie niemca?
hej:)ja studiuje germanistyke i jestem na 3 roku i musze przyznac ze tak jak to juz zostalo powiedziane ten kierunek nie obejmuje tylko samej nauki niemieckiego jest bardzo wiele innych i czasami nawet dosc ciezkich przedmiotow
ktore bazuja na bardzo trudnym slownictwie takze musze powiedziec ze wybierajac germanistyke jestes ksztalcona glownie na przyszlego nauczyciela i tu dochodzi tez pare przedmiotow np metodyka nauczania albo psychologia tak wiec kierunek ten jest bardzo obszerny jezeli chodzi o poziom to powiem ci ze jest ciezko trzeba duzo poswiecic czasu na nauke i mysle ze tez trzeba to bardzo lubiec.
zu lange .-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego