Liceum dwujęzyczne

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich forumowiczów,
Chciałbym dowiedzieć się czegoś o liceach dwujęzycznych. Słyszałem, że jest kilkanaście takich szkół na terenie kraju, jednak w każdej z nich różne przedmioty są nauczane w języku niemieckim. Pogrzebałem też trochę w Internecie i znalazłem kilka interesujących mnie szkół. Interesują mnie jedynie licea w Małopolsce, na Śląsku, no, może ewentualnie w Warszawie. Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat- być może znacie jakąś dobrą szkołę i możecie mi ją polecić? Czekam niecierpliwie na odpowiedzi, z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
tżdm
Szkoły dwujęzyczne mają to do siebie, że musi uczyć w niej świetna kadra, by móc dobrze nauczyć się języka. Z dwujęzycznością mam do czynienia od gimnazjum, gdzie poziom po prostu był rewelacyjny, w przeciwieństwie do liceum, w którym nauczyciele nie mają pojęcia o nauczaniu. Mnie np. uczy kobieta, która jeszcze dwa lata temu nauczała w podstawówce i gimnazjum (niedwujęzycznym). Wniosek: poziom tragiczny. Poziom na przedmiotach dwujęzycznych również nie jest zadowalający. Nauczyciele nie znają dobrze języka, więc nie są w stanie poprowadzić lekcji w języku obcym. O elementach języka na np. historii ewentualnie można byłoby powiedzieć, ale nic więcej.
Brak doświadczenia nauczycieli, dezorganizacja a do tego absurdalne "zasady", które działają tylko w jedną stronę - nauczyciela. Oto, jak przedstawia się jedno z łódzkich liceów dwujęzycznych. Po prostu ŻAL.

Klasy dwujęzyczne są coraz bardziej popularne. I dobrze. Uważam, że takie szkoły powinny być możliwością dla uczniów zdolnych, z ambicjami.Problem jednak w tym, że nie wszystkie placówki są na to przygotowane. Mam nadzieję, że w innych miastach dwujęzyczność wygląda zupełnie inaczej.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie