HV...

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
20 czerwca zdaję właściwy ZD i troszkę się martwię, bo nie najlepiej w testach wychodzi mi HV, zdobywam tylko połowę punktów i nie mogę tego przełamać. nie wiem czemu :o( czy macie może jakieś sposoby by to zmienić?? proszę o radę.
Und im Voraus vielen Dank!!
Hej. Pewnie trochę na to za późno ale napewno pomaga słuchanie radia i oglądanie niem. TV. Mi pomogło, bo tez na początku miałam z tym problemy. Teraz dla odmiany HV idzie mi najlepiej :)ale i tak się boję, jakość dźwięku czy jakieś zakłócenia i już porażka gotowa. W każdym razie jak czegoś nie rozumiem to biorę to na logikę. Rzadko się zdarza żeby mówili jakies rzeczy całkiem z kosmosu :)) 3-m sie na egzaminie..powodzenia.. Dorota
dziękuję za wskazówki :o) radia niemieckiego słucham co prawda od niedawna - wreszcie udało mi się znaleźć całkiem fajne radio niemieckie. Niestety nie mam niemieckiej telewizji i trochę żałuję :o/ Masz rację najgorsze są te zkłócenia, wtedy trudno zrozumieć co oni mówią. Nie pozostaje nic jak tylko uwierzyć w siebie :o)
Agatka ale Ty chyba byłaś na próbnym ZD to jak tam było? Ja żałuję bo też miałam zamiar spróbować ale niestety nie mogłam :( a przynajmniej bym wiedziała co i jak. Szkoda.
tak byłam na próbnym ZD i zdałam na befriedigend, a chciałabym na gut bardzo zdać. Najbardziej obawiałam się części ustnej, dlatego że mam tzw. stracha przed mówieniem, a tymczasem zdobyłam 61/75 punktów 3 część beznadziejnie mi na ustnym poszła. ale i tak z ustnego próbnego jestem zadowolona, bo myślałam że będzie gorzej. Ale okazało się na HV zdobyłam tylko 34,5/75 punktów i to mnie martwi bo to jednak bardzo mało. No i poza tym na LV też zgubiłam trochę punktów. Denerwuję się co to będzie we wtorek :o/ a po ZD mam jeszcze obronę pracy mgr....
Ja też się boję ustnego i nie wiem czy zdążę napisać list przez 30 min :( LV jakoś mi idzie HV też, a ostatnio to moja gramatyka kuleje. Zresztą wszystko zależy od testu z jednego mam ponad 90% a z innego niewiele powyżej 70%. Więc sama nie wiem na ile umiem. Ja na szczęście obronę miałam jakiś czas temu, a teraz tylko ZD więc nie jest najgorzej.
ja właśnie dziś sobie powtarzałam wszystko na głos do ustnego, tak najlepiej zapamiętuję. no to 30 minut to trochę mało, ale ja sobie wymyśliłam że najpierw napiszę właściwe części listu, które muszą być - a pisałam to nawet na czas i zajmuje mi to około 6 - 7 minut. no a potem reszta czasu na napisanie właściwej treści listu. mnie LV różnie wychodzi w zależności o czym są te teksty czasem mam wszystko dobrze, a czasem 1 lub dwie odpowiedzi źle zaznaczę. Sprachbausteine wychodzi mi bardzo dobrze, jeśli zrobię błąd to najwyżej 1. no ale martwię się tym HV, no bo tu praktycznie zawsze ma tylko połowę punktów. ale wiesz zauważyłam że jak zdaję się na pierwszy odruch, którą odpowiedz zaznaczyć to zawsze wychodzi potem że dobrze myślałam, a jak tylko się zawacham że może jednak nie ta odpowiedź którą podpowiada mi intuicja, no to jest zawsze źle. ja 90% to chyba nigdy nie miałam w tych testach. przeważnie mam 70 - 80%, a chciałabym tak podskoczyć wyżej na 80 - 90% lub chociaż 85% aby załapać się na ocenę gut :o) :o)
Ja też bym chciała mieć "gut" :) ale jak będzie to się okaże. Mam jeszcze tydzień i biorę się do roboty. A jak samopoczucie na dzień przed? Mam nadzieję, że pełen optymizm :)))
Cześć, ja też zdaję zd, mam termin w Krakowie 2 lipca. Najbardziej się boję ustnego, a ty piszesz że do ustnego juz wszytsko powtórzyłaś. czy masz jakieś przygotowane materiały, czy też może powtarzasz cały materiał. Bo jeżeli masz jakieś fajne pomoce, które pomoga na ustnym to chętnie bym się ciebie poradziła co to takiego. Czekam z niecierpliwością na odpowiedż. pozdrowienia
No i jak Ci poszedł egzamin??? Trudny był??? Zaczynam się bać swojego.. A jak samopoczucie przed ustnym??? Będzie OK!!! 3-m sie!!!
witajcie!!!wczoraj był bardzo dzień dla mnie pełen wrażeń, nerwów i emocji. ale mam już wszystko za sobą. obronę i egzamin ZD. jeśli chodzi o egzamin ZD to dokładnych wyników jeszcze nie znam, ale pewnie zdałam na befridigend choć bardzo się starałam na gut - nie wyszło ale nie ważne i tak się cieszę :o) :o) jeśli chodzi o ustny to miałam tak: statystyka to dotyczyła papieru ile jest zużywane na 1 mieszkańca. ile idzie na gazety, książki, papier toaletowy i inne rzeczy - a więc łatwe. a trzecie część trzeba było przygotować koncert, gdzie on się odbędzie, ile bedzie osób, jak długo będzie trwał ten koncert, jakie instrumenty, kto będzie grał. też proste. resztę o egzaminie napiszę jutro, musze kończyć bo grzmi bardzo u mnie teraz :o/
oki poczekam do jutra choć zżera mnie ciekawość :)))
Też jestem ciekawa szczegółów, bo zdaję w ten weekend
Witam was serdecznie!!:):) ja zdawałam Zd jakies cztery dni temu i na ustnym miałam o wypadkach samochodowych. Teraz pozostaje mi tylko czekac na wyniki..Za 8 tyg okaze sie jak napisałam
A jaki był temat listu?
Siemka;]heh ja juz po Zd zdawalem 12,13 czerwca w Koszalinie;]wynik dzis otrzymalem;]Sehr Gut;];]czyz to nie pieke;Pogolnie egznami byl latwy,ale malo czasu na pisanie,przynjamniej dla mnie;]pamietaj odpowiedz ze sluachnie (mialem maxa) w pierwszym HV bylo na zmiane f,r,f,r,f w 2 bodaj pytaniu ten trudny wraz to swiadczenia ubezpieczniwnoe;]a w 3 hV bedzie RfffR srodkowe nie pamietam,ale bylo banalen;]a i w czytaniu zaznaczecie ,ze ten chlopeic sie ciesze,ze bral udzial w spotkaniu na temat pracy ,bo zdobyl nowe informacje itp.tez mialme maxa,a odpowiedzi mam dobre ,kto chce skorzysta ,na mowieniu usiadlem i zaczalem po niemeicku o sobie ,kiedy sie urodzilem ,gdzie sie uczyc itp,czym sie intersesuje i jezeli ktos bedzie dluzo,duzo na 1 temat gadal to egzaminator bedzie staral sie mu podpascowac statystyke albo grafike lub obrazek z tekstem- ja dostalem to ostatnie ,na temat zgubengpo wplywu reklam na dzieci,bardzo latwy temat i duzoi inf bylo wtekscie kolo obrazka,ale masz go tez opisac!a potem mialem namowic kolegamby ze mna pojechal na Niemiec na wkacje ,czym ,za ile,,gdzie spac,itp,gramatyka 1 zadanie banal ,2 troche trudniejsze,pameitam,ze w nim 1 odpowdz to bylo dass,i pisanie do kolezanki,ktora organizuje przyjecie z okazji zakonczenia kursu j,angliskiego,a Ty juz takie zrobiles i napisz jej jaka muzyka,jak zapraszac ludzi,kto co ma wziasc,jak to bedzie wsyztko wygladac co mozna robic?Wiec przepraszam za tak pozne inf,ale wolalem nie podawac tych inf,przed moim wynikiem;]ale teraz widze ,ze nikomu nie zaszkodze,ewentualnie pomoge:Dpowodzneia,a i sie nie bojcie, bedzie dobrze;]trzymam kciuki
dzięki za wszystkie szczegóły :))) a zdawałeś w GI czy ÖI??
Hm, ja zdawałam w Łodzi w IG i ten test zdaje się był zupełnie inny.. Chociażby list był do korespondencyjnej znajomej, która ma przyjechać do Polski na turniej czegośtam...
hej! Pewnie że taki sam test się nie powtórzy, to niemożliwe. A jak oceniasz poziom trudności tego co zdawałaś?
witam ponownie!! jeśli chodzi o część pisemną, to na LV było 5 tekstów, do których trzeba było dopasować właściwe tytuły. Pierwsze 3 teksty dotyczyły lotniska we Frankfurcie, pierwszy tekst był odnośnie hałasu jaki jest poprzez samoloty wywoływany,drugi tekst dotyczył 10 rocznicy powstania lotniska we Frankfurcie i o odbywaniu się różnych imprez w tym miejscu, 3 tekst dotyczył rozwoju lotniska i przez to zmniejszania się bezrobocia. 4 tekst dotyczył - kurcze nie mogę sobie przypomnieć czego dotyczył :o/ :o/ zaś 5 tekst dotyczył różnych kursów dla małych dzieci. nastepna część LV czyli ten dłuższy tekst dotyczył 3 dziewczyn, które wyjechały z Niemiec do Ameryki jako praktykantki. Tekst ogólnie był bardzo prosty, ale trudno było dopasować odpowiedzi, bo generalnie wszystkie pasowały i nie można było się zdecydować, którą wybrać. i to jest nie tylko moje zdanie ale również innych osób, które ze mną zdawały. nastepna część LV to dopasowaywanie do ogłoszeń z gazet. nie było trudne, choć były niektóre podchwytliwe i trzeba było się zastanowić. dużo ogłoszeń było noclegami w górach bądź nad morzem, bądz też była określona ilość osób i np. że są też dzieci. poza tym również z restauracjami i tu trzeba było zwracać uwagę na rodzaj kuchni. następna część Sprachbausteine, pierwszy list bardzo prosty, drugi też choć na początku nie mogłam się zdecydować co wstawić w te luki. drugi list dotyczył grania w TOTO LOTKA. firma nakłaniała do skorzystania z ich nowego systemu gry, dzieki któremu na pewno wygramy. i że lepiej grać za pomocą ich systemu niż samemu. pierwszy list zaś dotyczył dziewczyny która była za granicą na praktykach. następna część Brief - list był nieformalny i można było naprawdę się rozpisać. pisała do nas dziewczyna, która dostała od wujka propozycje bezpłatnej mozliwości korzystania na okres ferii z jego wakacyjnego domu w Schwarzwaldzie. mogła zaprosić swoją rodzinę i znajomych. zaprasza nas i piszę że możemy ze sobą zabrać kogo chcemy, prosi o szybką odpowiedź i bardzo by chciała żeby ten pomysł wypalił. 4 punkty które musimy umieścić obowiązkowo w liście:
- dlaczego chcielibyśmy pojechać do Niemiec,
- czy tam dojedziemy, jak bedziemy podróżować,
- co tam będziemy razem robić,
- kogo ze sobą zabierzemy.
list bardzo łatwy, jak nigdy rozpisałam się na całego :o) :o)
cieszę się że mam to już za sobą :o)wszystkim życzę powodzenia!!!!!!!
Siemanko! Fajnie, że opisałaś co było, coraz bardziej się denerwuję :)A ile było czasu na pisemnym? I czy cały test dostałaś od razu czy po zakończeniu np. LV dawali SB?? A jeśli tak to ile czasu było na list??
tak naprawdę to nie ma się po co denerwować, denerwowanie się sprawia tylko że zapomina się wszystkie słówka i zżera wewnętrznie. lepiej podejść do tego na luźe, wiem że to niezwykle trudne, ale mnie się udało i ustny poszedł mi dzięki temu lepiej niż na próbnym.
jeśli zaś chodzi o czas, to wyglądało to tak:
1,5 godziny mieliśmy na LV i Sprachbausteine - i tu dostawaliśmy wszystko razem, tak więc można było zacząć np. od Sprachbausteine a potem robić w dowolnej kolejności wszystkie część LV. trzeba było to zrobić w 1,5 godziny.
potem było 20 minut przerwy.
po przerwie było HV, na które było przeznaczone 30 minut.
po HV zaraz było pisanie listu, na które mieliśmy 30 minut - jak dla mnie to było zdecydowanie za mało. trzeba pisać naprawde szybko, jeśli ktoś ma tendencję do rozpisywania się.
po HV mieliśmy godzinę przerwy i był ustny. bo była możliwośc że można w jednym dniu zdawać pisemny i ustny. ja jednak miałam ustny zaraz po pisemnym, ze względu na to że zaraz miałam obronę pracy magisterskiej.
to chyba wszystko :o)
jeśli macie pytania jeszcze - pytajcie, chętnie odpowiem :o) :o)
no to pytam dalej :) Co z HV, a dokładniej chodzi mi o jakość nagrania no i czy było trudno?
jeśli chodzi o nagrania w HV, to różnie z nimi było. trochę odbijało się echo po sali i nie było to zbytnio ułatwiające. były rozmowa w pociągu, również przez telefon i tu trochę słabo było słychać. druga część w HV z tym najdłuższym tekstem - tam była rozmowa tzw. wywiad dotyczył on kursów j. niemieckiego i działalności związku UKI, czy nauczyciele są również pracownikami socjalnymi, w czym pracownicy socjalni pomagają obcokrajowcom itp. na początku ta pani bardzo szybko mówiła, że naprawdę za pierwszym razem to nic na początku nie zrozumiałam co ona gadała. jak poszło mi HV nie wiem jeszcze, na razie tylko wiem na co zdałam, ale nie znam jeszcze ile punktów mam z poszczególnych części.
a jakim sposobem oni to sprawdzaja ze tak szybko?? Test jeszcze jakos sie da ale list.. A wogole to zdawalas w goethe?
Egzamin jest sprawdzany w w Centrum Geothego ,ktory jest najblizej miejsca zamiezkania.Ja nie mialem takie egzaminu jaki ktos opisal chodiz mi o to z tym frankfurtem.pewnie zmieniaja je,ale nic sie nie bojcie musi byc dobrze,a wszytsko oprocz czesci pisemnej i listu jest sprawdzane przez komputer jak np, nowa matura albo testy kompetencji,
a i jescze jedno;]Certyfikat odbiera sie dosyc pozno ja mam termin wyznaczony na 28 lipca;/ale wyniki mialem po 9 dniach;]wiec Wy tez powinniscie tak miec;]jak zdaliscie w Inbit:]centrum Geothego;]Powodzenia:D
thx za info. Teraz przynajmniej wiem jak to wygląda na prawdziwym ZD. Chciałaby już mieć to za sobą tak jak Ty :>> no nic jeszcze kilka dni do nauki zostało a potem się okaże. Pozdroofka.
na pewno wszyscy pozdajecie :o) :o) tak naprawdę nie ma się co bać, jak człowiek wierzy w siebie i w swoje umiejętności to na pewno mu się wszystko uda :o) :o) ja oczywiście będę mieć ZERTYFIKAT DEUTSCH z Instytutu Goethego nie ZD z TELC'a. i bardzo bardzo się cieszę, teraz czekam aż mi go przyślą :o) :o)
jeszcze coś mi się przypomiało.. czy na ustnym była tylko statystyka, czy zdarzały się np. obrazki do opisania? Jeśli oczywiście wiesz, co miały inne osoby.:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |

»

Pomoc językowa